Europa-Park, de hotels van het Resort.

In Europa-Park ben je nooit echt weg van de magie. Net als Disneyland Resort Paris beschikt ook dit park over een groot aantal hotels, waar je de beleving van het park gewoon verder kan zetten. De hotels zijn naar Duitse normen vier-sterren hotels, waarvan er twee nog tot de superior klasse behoren. De hotels zijn elk naar een bepaald thema gemaakt. In totaal zijn er 3500 bedden beschikbaar verdeeld over 4 hotels.


Hotels

Hotel Colloseo, geopend in 2004, is het grootste hotel van het park, een investering van circa 400 miljoen euro. De aanbesteding van dat enorme bedrag, zie je ook meteen. Er is onder meer een hele Italiaanse Piazza aangelegd waar het hotel rond opgebouwd is. Aan de verste zijde van die cirkel, in verhouding tot de plaats van het park, staat daartegen zelfs een deel van een Romeins amfitheater nagebouwd, waarin 4 suites en het welnnesscenter van het hotel in ondergebracht werden. Deze boog zie je trouwens het eerst als je het resort binnen rijdt. Op deze boog kan je dan ook op de tribune gaan zitten en genieten van de sfeer die de piazza uitstraalt. En om het uur is het ook de ideale plaats om te genieten van de fonteinenshow die midden in het plein ten tonele komt.

Santa Isabel is (tot nu toe) het nieuwste hotel van het park. Dit hotel is meer gericht op koppels en mensen zonder kinderen. Het is dan ook veel serener afgewerkt, en heeft de klasse van een vier-sterren superior hotel. De rust die het hotel uitstraalt als je binnenkomt neemt je direct mee in de beleving van het slotklooster, het thema van het hotel. Geheel in stijl is er een kapel gebouwd en een kloostertoren. Op de 5de verdieping van het hotel vind je trouwens een uitgebreide wellness-afdeling, ideaal om te ontspannen na een vermoeiende dag in het park.

De twee andere hotels zijn vier-sterren hotels, zonder de extra superior-klasse. Dit betekent dat ze (relatief) iets minder goed zijn afgewerkt, geen wellness bevatten en iets goedkoper zijn. Het zijn ook de twee oudste hotels van het park. In 1995 opende het eerste, El Andaluz. Dit hotel is gethematiseerd naar een Spaanse Finca, compleet met binnentuin en zwembad. Door de ligging van de hotels ten opzichte van de parkingang, welk zich aan de andere kant van het attractiepark bevindt, is er geopteerd om een eigen, aparte ingang voor de hotelgasten te voorzien. Daarnaast wordt het themadeel Spanje al om 8u ’s morgens geopend, in tegenstelling tot de rest van het park dat pas om 9u open gaat, zodat de hotelgasten ook nog van een uurtje langer plezier kunnen genieten.

Het laatste hotel in dit rijtje is Castillo Alcazar, dat als een Spaanse burcht is gebouwd. Deze hoteltoren bevat 9 verdiepingen en neemt je volledig mee in het ridder- of prinsesverhaal waar je vroeger altijd van droomde. Hier is geen zwembad, maar je mag gebruik maken van de zwembaden van de andere hotels. Wat in dit hotel zeer populair is, is de bar op de bovenste verdieping van het gebouw. Hier kan je terecht voor een lekkere cocktail of een Duits biertje met uitzicht over het prachtig verlichtte park. De vele kleine nissen en kamertjes van de bar maken het een gezellige en knusse plaats om na te kaarten over de amusante dag.

Deze hotels hadden in 2010 een bezettingsgraad van ongeveer 95%, wat enorm hoog is. Daarom heeft Europa-Park ook besloten om een extra hotel te bouwen. Dit hotel komt op een stuk grond ten noordoosten van hotel Colloseo, achter het riviertje de Elz, dat langs hotel Colloseo loopt. Het hotel zal in Engelse Bell Rock stijl opgetrokken worden, een stijl die in de periode tussen 1700 en 1800 vooral in nieuw-Engeland (het huidige Verenigde Staten) populair was. Het hotel zal opnieuw een vier sterren superior worden, met 260 kamers. Het icoon van het hotel zal een grote vuurtoren worden van 35 meter hoog. De ontwerpers mochten deze toren maar zo hoog maken op bevel van Roland Mack zelf. De familie Mack is heel religieus en dus mochten de ontwerpers geen gebouw bouwen dat hoger is dan de kerktoren van het dorpje Rust.

Al deze hotels liggen aan de Spaanse en Portugese kant van het park, aan de andere zijde van het park dus, in perspectief tegenover de parkingang, wat verklaart waarom een speciale ingang voor de hotelgasten uitgebouwd is. Naast de bovengenoemde voordelen, biedt dit aspect ook nog het voordeel dat je als gast van de hotels niet door de massa dient te gaan die langs de gewone ingang het park betreden en dat de spreiding van de bezoekers beter is. De hotelgasten zitten veel dichter bij topattracties zoals Atlantica Supersplash en Blue Fire Megacoaster en kunnen daardoor ook sneller deze attracties aandoen.

Tipidorp, Camping en Gasthuis

Naast de hotels heeft Europa-Park ook nog faciliteiten die ideaal zijn voor budgetvakanties. Er is een groot aanbod van tipi-tenten, huifkarren en chalets waarin men kan verblijven. Deze liggen aan de andere kant van het hotelresort, dicht tegen de eigenlijke ingang van het park. Ze liggen mooi langs een klein meertje, met barbequeplaatsen. Er zijn toiletten, douches, eetgelegenheden, een restaurant annex bar en een kleine shop. Alles is in hetzelfde thema gestoken, Western, waardoor de link met de huifkarren, chalets en tipi’s snel gemaakt wordt. En met deze faciliteiten bijgerekend kan men ongeveer 3600 personen in een slaapgelegenheid voorzien.

En voor hen die alsnog het nog anders willen, is er ook nog een camping-plaats, voor zowel campingcars, caravans als voor tenten. Camping-gasten arriveren en nemen een ticketje, en bij het buiten rijden betalen ze. Zij mogen ook gebruik maken van de douches en toiletten. De gasten van zowel het tipidorp als de camping kunnen gebruik maken van een shuttle die tussen de ingang van het park en de ingang van het tipidorp rijdt. Deze shuttle is trouwens ook een attractie van Mack Rides.

Tot slot, om het overzicht volledig te maken, dient nog melding gemaakt te worden van een eigen gasthuis, Gasthaus Rolando. Dit kan je best vergelijken met een Bed&Breakfast: je overnacht en krijgt een ontbijt. Dit laatste kan je in Hotel Andaluz nuttigen, een shuttle brengt je naar het ontbijtbuffet. Gasten van het Gasthaus krijgen ook de kans op de vervroegde opening, net als de hotelgasten. Het is gethematiseerd naar een circus, Circus Rolando, met vooral een heel kleurrijke gang en gelukkig iets minder gethematiseerde maar mooie kamers. Het gasthuis ligt het dichts bij de ingang van het park, het maakt zelfs deel uit van de Deutsche Allee, als je in het park komt is dit het gebouw aan de linkerkant, op de eerste verdieping bevinden zich de kamers van het gasthuis.

 

Reserveren een must

Reserveren is belangrijk als je optimaal wilt genieten van het Europa-Park Resort. Zoals reeds vermeld hebben de hotels een zeer hoge bezettingsgraad, waardoor de kans op een kamer vrij klein is, zonder voorbereidingen getroffen te hebben. Ook voor het tipi-dorp, de huifkarren en de chalets is het aangeraden om te reserveren. Voor de camping is het niet nodig om te reserveren, al kan dit wel. Meer info over het resort, de prijzen en de reservaties vind je op de website van Europa-Park. De keuze is zo groot dat het soms moeilijk lijkt om te kiezen, maar het is vooral belangrijk dat je geniet. Elk hotel en elke slaapplaats heeft immers zijn eigen charmes.

 

Tekst: © 2011 Michiel De Sutter - Pretparken.be
Foto's: ©Pretparken.be