Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Kiest Brussel voor de dood van Océade en Mini-Europe?
Share
Auteur: Nico Reynders @ 7 Feb 12

 

Océade en Mini-Europa worden gedwongen om eind augustus 2013 hun deuren te sluiten. De verantwoordelijken van het miniatuurpark en waterpretpark, het personeel en de toeristen zijn bijzonder verontwaardigd!
 

Brussel, 7 februari 2012 – Al sinds begin 2008 is er geregeld onduidelijkheid over de sluiting van Océade en Mini-Europe. Tenzij de situatie alsnog verandert, zullen de twee Brusselse pretparken hun deuren sluiten op 31 augustus 2013. Deze beslissing is het rechtstreekse gevolg van het geaarzel van de stad Brussel en de vaagheid rond het hypothetische project Neo.

"We kunnen zeggen dat het een ongelijke strijd is", aldus een verontwaardigde Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van de twee parken, "ondanks al onze investeringen, de tewerkstelling die we creëerden, het aantal bezoekers en de economische impact op de regio, blijft er onduidelijkheid over een project dat hopeloos vast zit. Dit is te wijten aan de autoriteiten van de stad Brussel, hun politieke bewindslui die verschillende voorstellen op tafel leggen al naargelang hun gesprekspartner en een Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de dingen vanop afstand bekijkt en niet durft te handelen".


De inzet

Samen verwelkomen Océade en Mini-Europe jaarlijks ongeveer 600.000 bezoekers. Dat is 25% van alle bezoekers van musea en attracties in Brussel. Samen genereren ze een economische impact voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van ongeveer 15 miljoen euro.

De twee parken zijn bijzonder populair en winstgevend, creëren arbeidsplaatsen en vormen een belangrijk aspect van het Brusselse en zelfs Belgische toerisme.

Mini-Europe investeerde in totaal 13 miljoen euro (de volledige reconstructie zou tussen 17 en 20 miljoen euro kosten), realiseerde in 2011 een omzet van 4 miljoen euro, stelt 85 mensen tewerk (30 FTE) en verwelkomde vorig jaar 361.000 toeristen.

Océade investeerde eveneens 13 miljoen euro (de reconstructie op een andere locatie zou circa 20 miljoen euro kosten), realiseert een jaarlijkse omzet van 3,3 tot 3,5 miljoen euro met 140 werknemers (30 FTE). In 2011 telde het waterpretpark 240.000 bezoekers.


Gebrek aan respect?

"Voor vele toeristen is een bezoek aan Mini-Europe een natuurlijke aanvulling op het bezoek aan het Atomium en omgekeerd", stelt Thierry Meeùs vast. "Dat is de reden waarom het miniatuurpark zo hoog staat aangeschreven op bijvoorbeeld Google of Trip Advisor. Océade van haar kant kende een groei van 80% op tien jaar tijd en is duidelijk het belangrijkste waterpretpark tussen Parijs en Den Haag. Qua omzetcijfer is het de 3e of 4e attractie van Brussel. Met haar vage projecten op de locaties van Océade en Mini-Europe, maar ook Bruparck, Kinepolis of zelfs de gebouwen van het Olympisch Comité en de Trade Mart, lijkt de stad Brussel een halt toe te roepen aan ons unieke ondernemingsdynamisme. Het ergste is het gebrek aan respect van de Brusselse autoriteiten: men zegt ons bijvoorbeeld dat Océade zou kunnen blijven bestaan… op voorwaarde dat we het 100 meter zouden verplaatsen. Men zegt ons ook dat Mini-Europe zou kunnen blijven bestaan op voorwaarde dat alle kantoorgebouwen (ingang, omheining enz.) worden afgebroken en de miniatuurmonumenten zichbaar worden voor alle wandelaars in de buurt. Kortom, men wil ons alleen deels laten bestaan op voorwaard dat Océade en Mini-Europe bijna volledig worden heropgebouwd en financieel niet meer exploiteerbaar zijn."


De impact op het toerisme niet vergeten!

Een van de voornaamste redenen waarom de verantwoordelijken van Océade en Mini-Europe zo verontwaardigd zijn, ligt in het feit dat de stad Brussel geen oog heeft voor het toerisme en de economische impact. "Het NEO-project is een prestigeproject dat, als het ooit werkelijkheid wordt, belangrijke vragen oproept over kost, rentabiliteit en overlast", beweert Thierry Meeùs. "Ons project daarentegen bestaat, is rendabel, kost de belastingbetaler niets -integendeel-, heeft een positieve economische impact, onderlijnt de rol van Brussel als Europese hoofdstad en ontwikkelt voortdurend met nieuwe investeringen".

Océade profiteerde van de winterpauze om nog twee nieuwe glijbanen te plaatsen waarvan één, de Cameleon, een primeur is: hij is interactief.
 

Het personeel wil informatie

"Meer nog dan de andere betrokken partijen voelen de personeelsleden zich in het diepst van hun hart verontwaardigd", benadrukt Thierry Meeùs. "Moeten ze wachten op hun ontslagbrief? Hoe kunnen we hen een duidelijk antwoord geven over hun toekomst en die van hun gezinnen als de stad Brussel vaag en passief blijft?"

Zowel Océade als Mini-Europe zijn van plan om hun bezoekers met de glimlach een kwaliteitsvolle buitengewone ervaring te blijven aanbieden zodat ze een onvergetelijke herinnering hebben aan hun verblijf in Brussel, hoofdstad van Europa. Dat zal zo blijven tot 31 augustus 2013.

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.