Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Toverland: Vooruitgang februari
Share
Auteur: Tom Bosseloo @ 5 Feb 13

Werfbezoek Magische Vallei

Zaterdag 2 februari, voor ons al enige tijd geleden dat we nog wat nieuws hadden gehoord over de Magische Vallei, het nieuwe themagebied van Toverland. Na fase één (de spinning coaster d'Wervelwind) te hebben afgewerkt in de hefstvakantie, volgt nu fase twee waarin de gehele Magische Vallei tot leven moet komen en een mooi geheel moet vormen. Voor Toverland was dit de perfecte gelegenheid om ons uit te nodigen voor een werfbezoek om de algemene stand van zaken op te meten.

De bouw van de Magische Vallei zit tot op de dag van vandaag nog steeds op schema. Na de hevige sneeuwval en koude de afgelopen weken, kan het park door het nu nog gunstige weer er opnieuw invliegen om de Magische Vallei op tijd af te werken. d'Wervelwind, een Mack Spinning Coaster die onderdeel is van de Magische Vallei, reed al officieel zijn eerste rondjes in de herfstvakantie. Maar vanaf de paasvakantie zal de gehele zone geopend moeten zijn. 

Een nieuwe bewoonde wereld

Er zijn al verschillende themazones over de gehele pretparkwereld die hun eigen volkje kennen. Wij denken onmiddellijk aan het Volk van Laaf in de Efteling, het bekendste pretparkvolkje in onze directe omgeving, of de Wuzen, die het Wuzegebied in Phantasialand bevolken. Maar vanaf april zal er zich ook een volkje herbergen in de nieuwe themazone van Toverland, Dwervels heten ze.

De Dwerverls zijn een primitief volkje dat zich herbergt tussen al de natuurelementen van de Magische Vallei. Ze staan bekend als plaaggeesten die niets liever doen dan nieuwe bezoekers op een zeer opvallende manier in hun natuurlijke habitat te begroeten. Ze zijn klein van gestalte en hun klederdracht bestaat uit elementen die in de directe omgeving te vinden zijn. Maar de Dwervels hebben ook een speciaal kantje. Dwervels hebben namelijk toverkracht.

Peter van Holsteijn was de man die ons met trots zijn Dwervels voorstelde. Peter is namelijk de algemene hoofdontwerper van het park, die geheel verantwoordelijk is voor alle ontwerpen van de Magische Vallei. Peter van Holsteijn heeft voor de ontwikkeling van het nieuwe volkje wel enige beroep gedaan op een van de boegbeelden in de ontwerpgeschiedenis van de Efteling: Ton van de Ven, bekend als de ontwerper van zowel het Volk van Laaf, Fata Morgana en Droomvlucht. Hij heeft niet de gehele themazone mee getekend, maar wel vooral tips gegeven omtrent de Dwervels. Peter Van Holsteijn heeft uit deze tips het nieuwe volkje doen onstaan, en het eindresultaat mag er best wezen.

De Dwervels zullen over de gehele themazone te vinden zijn. Zowel langs wandelpaden als bij verschillende attracties zullen de Dwervels te spotten zijn. Op interactieve wijze zullen ze met bezoekers omgaan. Zo zullen ze geluidjes produceren, verscheidene bewegingen maken of zelfs gebruik maken van het water om voorbijgangers hun aandacht te trekken. De belangrijkste vindplaats van de Dwervels is in de nabijheid van de nieuwe rapid river, waarbij ze langs de waterkant de avonturiers zullen begroeten. Zo een begroeting kan soms wel eens waterig worden doordat sommige Dwervels de bezoekers zullen belagen met watereffecten. Een nat pak gegarandeerd! 

Muziek, een belangrijk gegeven

Niet alleen zal de Magische Vallei een lekkernij zijn voor de ogen, maar ook voor de oren. Het park heeft er namelijk voor gekozen om geheel de Magische Vallei te voorzien van zijn eigen muziek. Hiervoor heeft Toverland het nieuwe themagebied opgedeelt in zes verschillende muziekzones. Elk gebied kent zijn eigen melodie. Zo zullen we bij de inkomstpoorten van de Vallei eerder opbouwende muziek te horen krijgen, terwijl we, wanneer we de vallei betreden, de rustige klanken van de natuur te horen krijgen. 

Toverland heeft hiervoor gekozen zodat de totaalbeleving compleet is. Om de 10 meter worden er geluidsboksen geplaatst die in het totaal 2,5 uur aan verschillende muziek spelen. We gaan dus niet een deuntje opnieuw en opnieuw te horen krijgen. De muziek zal bij de opening van de Magische vallei te koop zijn op cd in de winkels van het park.

De eyecatcher

De meest opvallende en dominerende attractie van de Magische Vallei blijft de nieuwe rapid river, die ook met seizoenstart zal moeten openen. In deze botenrit nemen de Dwervels je mee op een avontuur in de vallei. Toverland heeft verscheidene effecten toegevoegd aan de rondrit. Zo kletteren er een aantal watervallen op de bootjes, verdwijnen de bootjes in een mistige tunnel of worden bezoekers kletsnat door een Dwervel die het maar al te fijn vindt om ons een nat pak te verzekeren. Een ander effect dat al reeds bekend was is een watergordijn in het begin van de rit.

Momenteel doet het park er alles aan om deze rit tot in de puntjes af te werken. De ruwbouw is zo goed als af, waardoor het park gestart is met de thematisering. Vanaf 20 februari zullen de eerste boten van de rapid river aankomen in het park. Het park wil zo snel mogelijk hun nieuwe wildwaterbaan uittesten. De eerste testritten starten vanaf eind februari.

Meer dan alleen een rapid river

Naast de werken aan de rapid river, is het park ook al begonnen met de bouw aan de andere nieuwe attracties. Zo komt er nog een watercarrousel waarbij de bezoekers plaatsnemen in drakenboten, een kleine vrijeval toren van attractieproducent Heege en een kinderspeeltuin. Ook zal er tegenover d'Wervelwind een klein avonturenparcour te vinden zijn waar de jongere bezoekers zich vast en zeker op zullen vermaken. De bouw van deze attracties schieten aardig op en zullen naar alle waarschijnlijkheid ook openen op 30 maart.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er ook een waterballonen battle in de nieuwe zone zou komen te staan. Hierbij zouden bezoekers aan de hand van katapulten en waterballonen elkaar kunnen belagen, een gelijkaardige attractie staat in Europa-Park. Maar het park heeft dit plan stop gezet. Een waterballonen battle zou niet meer passen in de vallei doordat de constructie niet in harmonie zou zijn met de andere bouwwerken. Op deze plaats komt nu een klein, rustgevend parkje waarbij bezoekers kunnen genieten van de gehele omgeving.

Lekkernijen in het gebied

Buiten attracties zal de nieuwe themazone ook twee horecapunten bevatten. Het grootste horecapunt, het restaurant, wordt gebouwd naast d'Wervelwind. Het park heeft ervoor gekozen om het restaurant in te delen in verscheidene horecapunten. 

Het gebouw zelf moet een zo natuurlijk mogelijke uitstraling hebben. Hiervoor maken ze gebruik van zo veel mogelijk natuurproducten bij de bouw van het restaurant. Een leuke extra is de openhaard die gebouwd wordt in het midden van het restaurant. 

Het andere horecapunt, wat gelegen zal zijn nabij de vrijeval toren, zal kleine versnapperingen en dranken verkopen.

Opening Magische Vallei

Momenteel is het park druk in de weer om alles af te krijgen tegen de officiële opening. Toverland heeft nog twee maanden om de gehele zone af te werken en zo te kunnen openen in april. De officiële opening van de Magische Vallei zal pas eind april plaatsvinden, maar dit betekent niet dat de zone nog niet toegankelijk is voor de gewone bezoekers. Vanaf begin april vinden de eerste softopeningen plaats waarbij de bezoekers al een eerste maal de Magische Vallei kunnen beleven. In deze softopeningen zal Toverland her en der nog kleine aanpassingen verwerven om het gehele gebied in stijl te openen op het einde van de maand april. 

 

Tekst: ©2013 Tom Bosseloo - Pretparken.be
Foto's: ©2013 Juan Martinez - Pretparken.be
Concept-arts: ©2013 Toverland

 

 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.