Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Reis doorheen de nieuwigheden van 2013 - DEEL 2: Frankrijk & Nederland
Share
Auteur: Arne Vermeulen @ 25 Maa 13

Ah mes amis! Embarquez vous!  Je hoort het al, we vervolgen onze reis doorheen de nieuwigheden van 2013 in Frankrijk. Gisteren gaven we al een compleet overzicht van de nieuwigheden die we in eigen land mogen verwachten. Klik hier als je dat artikel gemist hebt.

Om nog niet te wild van start te gaan, begeven we ons eerst op de best gekende pretparkgrond van Frankrijk. Haast overal ter wereld kent men de bekende Disneyfiguurtjes. Echte grootste nieuwigheden zijn er niet aangekondigd voor het park in Parijs. Maar voor het Walt Disney Studios Park loopt het 15-jarig contract met Aerosmith ten einde. Dit deed de geruchtenmolen over een nieuw thema van de populaire achtbaan Rock 'n Rollercoaster volop draaien. Zekerheden kunnen we hier echter niet van melden. 

Langs de Noordzeekust wordt er in een kleiner parkje ook gewerkt aan een aantal nieuwigheden. Bagatelle voegt twee nieuwe attracties toe in Baggyland, de kinderzone. Daarnaast kan je vanaf volgend seizoen ook botsen met boten op het water en genieten van een geheel nieuwe 3D Film: Mad Racer. Het park pakt ook uit met een vernieuwde dierenshow. De zeehonden krijgen bezoek van 6 pinguïns. Deze combinatie en acts zouden uniek zijn in Europa.

Terug landinwaarts komen we Nigloland tegen. Hier zal in 2013 heel hard gewerkt worden. Niet alleen wordt de rondvaart volledig gerenoveeerd, geherthematiseerd en omgedoopt naar Africa Cruise, ook worden de fundamenten gelegd voor een nieuwe spectaculaire achtbaan! Volgens de laatste nieuwtjes kwamen we nog snel te weten dat deze een hoogte zal hebben van wel 70m hoog! Deze werkzaamheden zullen wel pas afgerond worden tegen 2014.

Als we nog wat verder oostwaarts trekken komen we terecht in Fraispertuis City. In dit oergezellige westernparkje staan voor 2013 ook een aantal aanpassingen op het programma. De cinema krijgt een nieuwe film en wordt nu ook helemaal 3D. Het kinderlabyrinth Galerie de Joe zal verdwijnen voor een gloednieuwe laserattractie: Lasers City. Ook krijgt het park er 2 kindermolens bij. Een crazy bus, maar dan in de vorm van een koetswagon en een jump around in een Mexicaans kleedje.

In Walibi Rhone-Alpes komt volgend jaar een nieuwe duikshow en wordt een kinderattractie aan het aanbod toegevoegd. En al telt het niet echt als nieuwigheid, toch zal het voor velen als een leuke vernieuwing ervaren worden. De parking van het park zal niet langer betalend zijn omdat het park toegankelijker wil worden.

Onze zoektocht naar de grootste nieuwigheid van Frankrijk brengt ons op een onverwachte plaats. Didi'land is voor velen onbekend, maar het kleine parkje dicht tegen de Duitse grens wordt in 2013 een Disco Coaster rijker. Een kleiner model dan we in ons eigen Plopsaland zien verschijnen, maar daarom hoeft het zeker niet onder te doen.

Ondanks dat er in Frankrijk dus geen echt bijzondere vernieuwingen komen zijn er toch een heel aantal ogen in de pretparkwereld naar hier gericht. Walygator Parc sloot in 2012 namelijk zijn deuren. Momenteel is het eerder onduidelijk wat de toekomst voor het park zal brengen. Volgens de facebookpagina van het park zal het terug openen in juni, een nieuwe naam en logo zijn er nog niet en ook is het niet duidelijk welke attracties zullen blijven en welke zullen verdwijnen...

We verlaten even de ietwat gespannen sfeer en doorkruisen ons eigenland opnieuw om een bezoek te brengen bij onze nooderburen. Ook in Nederland wordt hard gewerkt om ons allen dagen van plezier te doen beleven!

Ook hier starten we met wellicht het bekendste park. Nabij Kaatsheuvel wordt de trend van shows ook verder gezet. Nadat Ravelijn niet het gewenste waaw-effect had bij de bezoekers heeft de Efteling beslist om hier dit seizoen nog wat aan te sleutelen. Na de grote investering van Aquanura blijft het verder rustig in de 'wereld der wonderen'

Een beetje verder in Nederland werkt men wel aan een grootse investering. Een aantal fans spreken over een van de interessantste investeringen in de nabijheid. Toverland zal in 2013 nog betoverender worden met de afwerking van de themazone: De Magische Vallei. In deze vallei wonen de Dwervels, een fantasievolkje waar ook de nieuwe spinningcoaster van 2012 naar gethematiseerd is. Naast een prachtige setting staat deze nieuwe zone uiteraard ook garant voor een uitbereiding van het attractie-aanbod. Zo komen er in totaal 8 attracties in dit gebied. Enkele namen zijn reeds bekend: Tolly Molly, Coco Bolo & Katara. Allemaal namen die ook te maken hebben met het Dwervelvolk. De attractie die het grootste aandeel zal hebben binnen de zone is ongetwijfeld de nieuwe Rapid River: Djengu River. Met deze grote attractie wordt Toverland meer en meer een volwaardig pretpark met een serieuze buitenzone! Let wel op indien je een bezoek plant. De bouw van Djengu River heeft een lichte vertraging opgelopen door de strenge winter. Volg dus zeker ons forum om hiervan op de hoogte te blijven.

Een stuk dieper in het Noorden werkt men in Attractiepark Slagharen ook aan het attractieaanbod. Na het verlies van enkele nostalgische waarden zal het park uitbereiden met maar liefst 4 nieuwigheden. De attracties die het aanbod zullen versterken zijn: Expedition Nautilus (een Mack Twist 'n Splash) Fogg's Trouble (Een draaiende boot) Magic Bikes (Vliegende fietsen) en het verkeersparcours Passepartout Explorer. Opvallend hierbij is dat er vooral aan families wordt gedacht met iets kleinere kinderen.

Nog een paar kilometer verderop vinden we het parkje Avonturenpark Hellendoorn. Ook hier wordt het aanbod van attracties uitgebreid. Niet zozeer de attracties die we meteen zouden verwachten van een attractiepark. Het park zal namelijk uitbereiden met een aantal leuke waterglijbanen. Het aantal staat momenteel genoteerd op 10 of 11 glijbanen, een heus glijbanenpark dus. Hou hierbij wel rekening dat er nog geen plannen zijn om een zwembad aan te leggen. Het is dus echt een investering voor de glijfanaten (in zwembroek). Er is wel een combiticket vereist om het glijbanenpark te bezoeken.

Na nog wat kleinere investeringen in Nederland, zoals een stuk outdoorgebied in Plopsa Indoor Coevoorden en een Angrybirds Speeltuin in Dippie Doe, toch nog even onze aandacht richten op het Nederlandse broertje van Walibi Belgium. In Walibi Holland worden de vakantiehuisjes namelijk grondig gerenoveerd waardoor het weer erg gezellig kan worden om er te verblijven. Waar echter meer commotie rond was, was de beslissing van het park om een gebedsruimte te openen voor Moslims. Het park krijgt veel bezoekers die geloven in de Islam en daarom willen ze voor hen ook in het park een rustige plek gunnen waar ze kunnen bidden.

Op onze trip doorheen Frankrijk en Nederland zagen we heel wat interessante nieuwigheden. Kan je hier niet genoeg van krijgen en ben je het nog lang niet beu om mee te reizen naar de nieuwigheden van pretparkland? Lees dan zeker ook DEEL 3 waar we naar onze andere buurlanden trekken. Eerst over het kanaal naar het Verenigd Koninkrijk om dan van daaruit terug de overtocht te maken naar Duitsland...

Tekst: Arne Vermeulen - Pretparken.be

 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.