Ieder deel van deze serie van 4 is begonnen met een stukje in de taal van onze bestemming. Helaas spreken we bij Pretparken.be geen woord Deens, Fins, Zweeds of Noors. Daarom trekken we in een universele taal richting het prachtige landschap van Scandinavië, niet met woorden, maar gewoon met een zeer brede glimlach. De betoverende natuur is niet het enige wat ons naar daar trekt, de Scandinavische parkjes bezorgen ons telkens weer die glimlach, ook in 2013 zal dit niet anders zijn...

Als we vanuit België vertrekken komen we eerst Denemarken tegen. Hier staat heel wat op het programma. De eerste stop die we maken is onmiddellijk een nieuwigheid van formaat. In Djurs Sommerland wordt namelijk gewerkt aan Juvelen. Een gelanceerde achtbaan met een nieuw soort treinen van Intamin waarvan er slechts 1 andere bestaat in Australië. Je neemt plaats alsof je op een jetski zit, vandaar ook de naam JetSkicoaster. De baan staat ondertussen helemaal recht en ziet er echt een pareltje uit met heel leuk bochtenwerk. Momenteel wordt het thema, van hoge kwaliteit, nog afgewerkt. Deze attractie zal ook helemaal ondergedompeld worden in de oude Maya-cultuur.

Na Djurs gaan we rechtstreeks naar Farup Sommerland waar er ook een bijzonder leuk project op ons ligt te wachten. Ook hier zal een nieuwe achtbaan openen. Meer bepaald een hangende familie-achtbaan die door het leven zal gaan als Orkanen. De naam zien we ook terug in de lay-out van de baan die toch 2 mooie helixen bevat. Wat vooral een sterk staaltje techniek is, is de eerste drop die letterlijk het meer in duikt. Het ziet er alvast superleuk uit!

We verlaten Denemarken via de hoofdstad Kopenhagen en pikken nog rap even het stadspark Tivoli Gardens mee. Hier zullen er in 2013 maar liefst 3 nieuwe attracties aan het aanbod worden toegevoegd. Deze worden ingewerkt in een soort ruimtethema dat velen wel weten te smaken. De 3 attracties zijn een mini freefall, een mini jet en een air race. Daar waar de eerste 2 eerder gericht zijn op kinderen kan deze laatste behoorlijk intens zijn.

Via de Sontbrug rijden we 16km over het water naar Zweden. In dit wondermooie land maken we eerst halte in Liseberg nabij Goteborg. Hier zien we zeer grootse plannen die over 2 jaar zullen uitgevoerd worden. In 2013 komen kinderen op de eerste plaats, zij krijgen een volledige zone speciaal voor hen: Kaninlandet. Deze zone zal heel wat attracties bevatten waaronder een balloonrace, mini-freefalltorens, een minireuzenrad... Ook komt er een kinderachtbaan in de zone. Naast Kaninlandet wordt er ook een andere zone aangelegd met een grote picknickruimte en nieuwe restaurants. Terwijl we een kijkje nemen naar deze toch wel mooie investering voor 2013 kunnen we het niet laten om vol verwachting nog verder vooruit te blikken. Voor 2014 staat een enorm project klaar. Project Helix zal waarschijnlijk een van de interessantste nieuwigheden worden in het overzicht van volgend jaar. We kunnen nu al meedelen dat het gaat om een mack launched coaster van een bijzonder groot formaat!

Vanuit Goteborg gaan we naar de hoofdstad waar het vliegtuig op ons wacht om naar de Italiaanse zon te vertrekken. Terwijl we rond Stockholm rijden zien we in de verte dat de skyline van Tivoli Grona Lund een nieuwe eye-catcher krijgt. Het park opent de grootste starflyer van de wereld van wel 121m hoog! Dit moet ongetwijfeld een betoverend zicht geven over de stad.

Onze vlucht maakt onverwachts een tussenlanding in Wenen. Even tijd dus om snel een kijkje te gaan nemen in Wiener Prater. Daar zal in 2013 een spinning wild mouse openen die volledig overdekt zal zijn. Ook gaan we snel nog iets verder Oostenrijk verkennen. De grote freefallfan in mij lokt jullie helemaal tot in Erlebnispark Strasswalchen. Voor velen onbekend, maar voor 2013 hebben ze voor ons een mysterie klaar. We weten dat er een nieuwe attractie komt die de hoogste en snelste zal worden van het park. De concepts laten een mooie toren zien en de constructeur is reeds bevestigd dat dit ABC-Rides zal worden. Wat vooral de nieuwsgierigheid prikkelt is de tekst waarmee het park de bekendmaking deed: (vrij vertaald) Wereldprimeur! We willen nog niet te veel verklappen, maar één ding is zeker, enkel de dappersten onder ons zullen zich aan deze attractie durven wagen... Het laatste nieuwtje dat we opdoen in Oostenrijk vooraleer onze vlucht verder gaat is dat Familienland Erlebnispark aangekondigd heeft dat ze de grootste achtbaan van het land willen bouwen. Verder weten we hier weinig over.

Ook ons Italiaans laat te wensen over, al kunnen we toch een aantal woordjes. De meestvoorkomende zijn ongetwijfeld Ti Amo, die normaal worden gebruikt bij een mooi meisje, maar ook van volgende parken en nieuwigheden kan ik zeggen: ik hou ervan!

Onze winterkleren hebben we diep weggestopt en onze zonnebril pronkt op ons hoofd. We zijn aangekomen in een van de grootste cultuursteden ter wereld: Rome. We zijn hier echter niet voor het colosseum of de vele schitterende musea, maar we nemen de wagen en rijden een klein beetje verder naar Rainbow Magicland. Dit jonge parkje brengt voor 2013 ook wat nieuwigheden. Ook hier wordt gedacht aan de kleinsten die vanaf nu een eigen kinderspeelplaats krijgen en Action Drive, de gokarts staan volledig ter beschikking voor het jongere publiek. Voor de durvers wordt er een horrohouse geopend: Demonia. De grootste investering is zeker een kletsnatte. Ook Rainbow Magicland krijgt een splashbattle. Deze zal verder uitgewerkt worden in de fantasy huisstijl. De eerste foto's geven alvast een mooi resultaat.

In Movieland Park wordt een 10e verjaardag gevierd met een redelijk unieke attractie. Het park zal namelijk uitbereiden met een Shotover Jet. Ontgetwijfeld een van de wildste boten op het water. Iedere rit zal waarschijnlijk anders zijn omdat er niet gewerkt wordt met een vast parcours, maar met een bestuurder die de boot met hoge snelheden en in scherpe bochten over het water zal doen scheuren. Mede door de golven die hierdoor vrijkomen ziet het er werkelijk spectaculair uit.

We verlaten het schiereiland en brengen een bezoek aan het eiland Sicilië. Daar zal Etnaland zijn intrede doen in 2013. Momenteel ligt er al een heus waterpark dat zal vergezeld worden door een echt themapark. We zien een aantal opvulattracties verschijnen die we hier niet verder zullen bespreken (hiervoor verwijs ik graag naar ons forum: http://board.pretparken.be/showthread.php/14615-Etnaland-2013) Wel staan we even stil bij 3 grotere projecten. Zo komt er een zeer mooi ogende darkride, is er een boomerang coaster bevestigd en zal het park ook een zeer mooie zone hebben rond de mijntreinachtbaan. Naast deze drie is het vooral uitkijken naar The Storm, een coaster naar de hand van Mack die er echt heerlijk uitziet. Sicilë wordt een zeer mooie reisbestemming voor de genieters van de zon met een pretparkhart.

Vanop het eiland vertrekken we naar onze laatste Europese bestemming. We vliegen over de helderblauwe middellandse ze naar Spanje. In San Martin de la Vega (niet zo ver van Madrid) treffen we ook een leuk park aan. De naam van het dorp doet sommigen van ons misschien denken aan Zorro, maar daar heeft het park helemaal niets me te maken. Het park waarover het gaat is namelijk helemaal in handen van de Looney Tunes en de Warner Brothers superhelden. In Parque Warner Madrid komt volgend seizoen een nieuwe monorail in de uitgebreide kinderzone. Verder wordt gesleuteld aan een nieuwe show en Looney Tunes parade. In een filmpark kan het grote scherm natuurlijk ook niet ontbreken. Daarom zullen er vanaf 2013 niet één, maar twee 3D films draaien. De eerste film is er eentje voor de hele familie en draait rond Coyote en Roadrunner, beter gekend als beepbeep. De tweede film is eerder gericht op tieners. Hier speelt een actieheld van DC Comics de hoofdrol. The Green Lantern moet zorgen voor een flinke dosis spectakel. 

Terug naar de kust vinden we in Salou, op een uur van Barcelona, een van de topparken van Europa. Port Aventura is de thuishaven van heel wat spectaculaire attracties en vorig jaar werd er met de komst van Shambala een hoogterecord van Europa gebroken. Ze hebben de smaak daar blijkbaar te pakken want nu strijden ze om een 2e hoogterecord. Namelijk dat van de hoogste glijbaan. Hier ontstond wel wat discussie rond omdat de glijbaan van Port Aventura die 31m hoog zal zijn eigenlijk kleiner is dan een glijbaan in het Italiaanse waterpark Aqualandia die een hoogte heeft van 42m. Een groot verschil is wel dat de Italiaanse versie met bootjes werkt terwijl het in Port Avontura gaat om een zuivere bodyslide. Hierover zijn de meningen verdeeld, maar hoe dan ook kunnen we spreken van een investering op grote hoogte in het waterpark van Port Aventura.

Er zijn in de wijde wereld uiteraard nog hee wat prachtige projecten om te volgen. Hiervoor verwijs ik jullie graag door naar ons forum. Toch kunnen we stellen dat we na dit virtuele reisje klaar en up to date zijn voor een fantastisch seizoen 2013!

Hartelijk dank aan alle medereizigers!

Lees ook de vorige artikels:

Deel 1 ging over België

Deel 2 behandelde Nederland en Frankrijk

Deel 3 beschrijft de nieuwe attracties in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland

 

Tekst: ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be