Donderdag 18 april was het dan eindelijk zover… Caroline Maesen en haar team hebben hier maanden naar uitgekeken: de officiële persvoorstelling van de Magische Vallei.

De weergoden waren het Nederlands-Limburgse park alvast gunstig gezind, want de zon scheen volop met een blauwe lucht en wat onschuldige wolkjes op de achtergrond, al wou de wind ook een belangrijke rol voor zichzelf opeisen, wat een extra effect gaf tijdens de voorstelling van de fonteinenshow Katara, Fountain of Magic… . Alleszins leverde het weer prachtige foto’s op van wat belooft het mooiste themagebied van Toverland te worden.

 

Voorstelling van het megaproject

Waarschijnlijk is het niet meer nodig om de Magische Vallei nog voor te stellen, aangezien er reeds veel is over geschreven en gesproken. Maar een overzichtje is toch altijd handig denken we dan, dus hier gaan we…

De Magische Vallei is het nieuwe, grote outdoor themagebied van Toverland waarmee het park meteen anderhalve keer zo groot wordt (van 8 hectare naar 12 hectare). Het betreft een investeringsproject ter waarde van maar liefst 14 miljoen euro! Aan de oplevering van deze zone zijn dan ook ettelijke maanden aan voorbereiding en ontwikkeling voorafgegaan.

In het nieuwe themagebied zijn 8 attracties ingepland, alsook een nieuw restaurant en 2 nieuwe kiosken. Een nieuwe achtbaan en wildwaterrivier geven vorm aan de Vallei en zijn ongetwijfeld de eyecatchers van deze zone. Maar ook een betoverende fonteinenshow springt in het oog en gaat met de nodige aandacht lopen. De kinderen worden op hun wenken bediend met een watercarrousel, een panoramische pull-up toren, een klimkasteel, een airtrampoline en een kids survival parcours.

Er wordt enorm veel belang gehecht aan het creëren van de ultieme beleving en om dit te bewerkstelligen wordt met de nodige zorg aandacht besteed aan alle omgevingselementen zoals de gebruikte materialen, beplanting, en verlichting. Maar ook muziek staat centraal en hiervoor heeft Toverland beroep gedaan op het gerenommeerde IMAscore dat al prachtige composities heeft afgeleverd aan andere attractieparken.

Last but not least komt de Magische Vallei pas echt tot leven doordat het bewoond wordt door z’n eigen volkje genaamd de Dwervels. Deze schepsels van ongeveer 1m hoog bezitten magische krachten waarmee ze leven brengen in de vallei.

Rondleiding doorheen de vallei

Geprikkeld door onze nieuwsgierigheid vatten we de rondleiding vol enthousiasme aan. Tot onze tevredenheid stellen we vast dat alle paadjes, banken, verlichting, vijvertjes en waterloopjes volledig afgewerkt zijn en erg mooi en natuurlijk ogen. De natuur staat ongeveer een maand achter door het koude weer, dus erg groen ziet het er momenteel nog niet uit, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit komende zomer wel het geval zal zijn.

Aan de uitgang van Boosterbike bevindt zich de nieuwe kiosk Vallerlei volledig in de stijl van de Magische Vallei met fotoshop, souvenirs, verschillende soorten koffie en frisdrank. We geven jullie ook al graag mee dat het station van Boosterbike zelf in de toekomst nog gerestyled zal worden om beter aan te sluiten bij deze stijl. Mogelijks worden ook de motorwagentjes vervangen door iets meer passends.

 

En dan vatten we onze langverwachte tocht aan om Djengu River te ontdekken. De foto’s spreken voor zich, maar we geven graag nog een woordje toelichting erbij. De rapid river geeft vorm aan het hele themagebied en meandert volop door het landschap. Het parcours start vrij hoog en hierdoor wordt in het middengebied van de rivier een heuse vallei gecreëerd ondanks het oorspronkelijk vlakke landschap. Prachtige rotsformaties en tal van watervallen, waaronder de hoogste maar liefst 9m hoog en 25m breed is, versterken dit gevoel. Om de rotsformaties aan te leggen, heeft men 2800 ton aan echt gesteente uit een Duitse steengroeve laten aanvoeren. Voorts werd gebruik gemaakt van spuitbeton om de decoratieve elementen aan te brengen aan het station en de wildwaterrivier.

Nog 7 dagen te gaan op het ogenblik van de rondleiding en dan moet de rapid klaar zijn om open te gaan voor het grote publiek. Er wordt dan ook dag én nacht gewerkt in verschillende ploegen om deze klus te klaren. Voor de aanwezigen wordt een uitzondering gemaakt, we krijgen de unieke kans om al een keertje deze nieuwste aanwinst te beleven.

Uiteraard kunnen we nu nog geen eindoordeel maken van de rapid aangezien verschillende effecten nog niet operationeel zijn, ook het station is nog niet volledig klaar, maar we kunnen al wel zeggen wat we vinden van het ritverloop, van de golven, van het gevoel… En het moet gezegd, het gevoel zit goed! Als er iets is dat deze rapid river doet, is het goed spinnen tijdens bepaalde stukken in het parcours. Het doet onmiddellijk denken aan ACME Factory in Parque Warner Madrid welke overladen wordt met complimenten. Bovendien zitten er een paar leuke golven in die al voor de nodige spetters zorgen. Wanneer het watergordijn, de misttunnel en de verschillende watereffecten hieraan worden toegevoegd, zal dit ongetwijfeld ervoor zorgen dat je eerder nat dan droog uit de attractie zal komen. Djengu River belooft dus een actievolle, natte en wondermooie rapid river te worden, maar op zich mag dit niet verbazen, Toverland staat er immers om bekend om telkens te kiezen voor een iets stoerdere en gewaagdere uitvoering van zijn attracties, denk maar aan de realisatie van Troy en Scorpios.

Jullie vragen je misschien af waar in godsnaam de veelbesproken Dwervels zitten? Wel, de Dwervels zullen wonen in allerlei vreemde bouwsels en huisjes rondom de rivier. Op de foto’s kunnen jullie al de structuren, waarvan sommige al in een vergevorderd stadium zijn, bewonderen. Opper-dwervel Djengu is een oude, wijze Dwervel die de magische bron betovert en zorgt voor leven in de vallei. Voorts zulen er ondermeer een vissende Dwervel, een Dwervel in een hangmat en Dwervelkinderen hun intrek nemen aan de rivier.

Nadat we Djengu River in al zijn aspecten hebben kunnen beleven en bewonderen, trekken we naar die andere grote nieuwigheid van de Magische Vallei: Dwervelwind. Dwervelwind was al klaar in het najaar van 2012 en werd toen reeds opengesteld voor het publiek. Het betreft een spinning coaster van het type Mack met wagentjes die tijdens de rit vrij rond hun as draaien. De coaster heeft velen verbaasd door zijn hoog actiegehalte, maar vooral ook door de pracht en praal van de aankleding in het station en de epische onride muziek van IMAscore.

Wat is er in tussentijd nog gebeurd aan deze attractie? Ten eerste is de wachtrij nu volledig aangelegd met meerdere vijvertjes, plantjes en nieuwe bomen. Ten tweede is er ergens een Dwervel geplaatst, maar omdat we niet alles willen prijsgeven, vertellen we jullie niet waar deze zich ophoudt. Jullie zullen dus zelf op zoek moeten gaan om hem te vinden, want hij houdt zich toch wel een beetje schuil van het grote publiek…  En tot slot werden er plantenstengels geplant bij het binnen- en buitenrijden van het station. Deze zullen op termijn, wanneer ze voldoende gegroeid zijn, aan elkaar gehecht worden om zo een natuurlijke boog omheen de baan te vormen. Dit omdat de lichtinval in het station een minder optimale beleving van de belichting veroorzaakt. De schaduw van deze bogen komt dus de beleving ten goede. Hetzelfde principe wordt trouwens toegepast aan de Boosterbike bij het verlaten van Magic Forest en het toetreden tot de Magische Vallei, alsook aan de misttunnel op Djengu River. Dit toont aan dat er echt wel gewerkt wordt aan details wat meer dan een pluim verdient.

Adrenaline alom heeft ondertussen de nodige appetijt opgewekt en dus trekken we naar het nieuwe restaurant Katara Plaza om even te bekomen en te genieten van een heerlijke broodjesmaaltijd. Toverland werkt samen met Delifrance voor wat betreft de broodjes in het ganse park. We laten het ons dan ook bijzonder smaken, want deze broodjes zijn echt kraak en kraakvers, de beste broodjes die we al gegeten hebben naar onze ervaring binnen pretparken in binnen- en buitenland. Katara Plaza is een overdekt openluchtrestaurant met verschillende eet- en drankstandjes: broodjes, friet&snacks, Dwervelpannenkoeken, drank en een Magnum Swirlstation. De aankleding doet Polynesisch aan en ook de muziek bevat deze invloeden. In het midden bevindt zich een sfeervol, knisperend vuur dat voor de nodige gezelligheid zorgt. Tevens is er een apart gedeelte met een gezellig ingerichte bar welke afgehuurd kan worden voor events en welke beschikt over een projectiescherm en projector.

En nadat onze maagjes gevuld waren, was het tijd om ons eten rustig te laten zakken. Een ideaal moment dus om ons te laten kennismaken met de fonteinenshow Katara, Fountain of Magic. Het moge intussen wel duidelijk zijn dat Toverland houdt van water en meer in het bijzonder van spelen met water. Katara, Fountain of Magic wordt dan ook héél dicht bij de bezoekers gebracht, er is zelfs een splash-eiland voorzien voor wie middenin de actie wil staan. Staat er echter een sterke wind, zoals vandaag het geval was, dan ben je zelfs op Katara Plaza niet veilig voor de fonteinen en is er dus geen garantie dat je droog blijft!

Katara, Fountain of Magic komt enkele keren per dag tot leven in een betoverend waterspektakel dat je gedurende ongeveer 6 minuten trakteert op een zowel visueel als auditief spektakel. De installatie bestaat uit 136 fonteinen, waarvan de hoogste straal ongeveer 15 meter reikt. Het spektakel zal des te mooier zijn bij avondopeningen wanneer de fontein prachtig verlicht wordt. De muzikale begeleiding is dus ook hier van de hand van IMAscore en behoort werkelijk tot de beste soundtracks in jaren met invloeden van films als The Chronicles of Narnia, Avatar en The Last Airbender. In totaal heeft IMAscore trouwens voor een tweetal uur aan muziek gecomponeerd voor de Magische Vallei. Later op het seizoen zal je deze muziek dan ook kunnen kopen, want Toverland brengt dan een nieuwe CD uit die in het park te koop zal zijn in de souvenirshops.

Afsluiten doen we met de verschillende kinderattracties die het nieuwe gebied reik is. Tolly Molly is een watercarrousel waar Dwervelvrouwtje Molly op haar hoorn blaast en alzo de mytische waterwezens in trance brengt, waardoor ze keurig in rondjes rondom haar beginnen te zwemmen. De aankleding van deze attractie is voor dit type attractie gewoonweg top! Coco Bolo is een panoramische pull-up toren waar je jezelf omhoog kan hijsen naar het nest van vogel Coco en alzo een prachtig uitzicht kan verkrijgen over de vallei. Ook hier is de aankleding meer dan geslaagd. Op de Airtrampoline kunnen de jongeren al hun energie kwijt. Op het Kids Survival parcours kunnen de kinderen hun behendigheid testen. De waterloopjes maken het extra spannend en dus is de vraag of ze het er droog van afbrengen. Tot slot is er het Klimkasteel dat zich vroeger in het Land van Toos bevond, maar nu een nieuwe bestemming heeft gekregen in de vallei.

Ronduit verbazingwekkend, zo kunnen we ons gevoel samenvatten na onze kennismaking met de Magische Vallei. Superlatieven zijn hier meer dan op hun plaats. Iedereen is het erover eens, de Magische Vallei wordt de nieuwe parel van dit park. Eens de natuur zijn steentje heeft bijgedragen, wordt dit een groene oase waar water alomtegenwoordig is in verschillende vormen en zo letterlijk en figuurlijk de bron van leven is. Toverland wordt stilaan een jongvolwassen park dat zich richt op een groot en breed publiek én dat vooral een hoogkwalitatief aanbod van zowel attracties, shows als horeca wil aanbieden aan zijn bezoekers.

 

Tekst & Foto’s: ©2013 Juan Martínez - Pretparken.be