Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
EAS, it's innovative, it's informative, it's fun!
Share
Auteur: Arne Vermeulen @ 22 Aug 13

Innovative, informative, fun! Dit zijn dé grote woorden van de tiende Euro Attractions Show 2013, die van 18 tot 20 september zal plaatsvinden. Na de magnifieke locaties in Wenen, Sevilla, Nice, München, Amsterdam, Rome, Londen en Berlijn wordt de grootste expositie van de gehele amusementswereld dit jaar opgezet in de Paris Expo Porte de Versailles.

 

Wat is EAS?

De EAS is één van de belangrijkste projecten van IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions). Meer dan 340 bouwers, leveranciers, uitbaters… komen samen om hun producten voor te stellen. Hiermee zijn onmiddellijk de eerste twee kernwoorden verklaard. Velen beschrijven echter het evenement als de grote pretparkbeurs van Europa. Dat ze de belangrijkste is, klopt, maar ze is meer dan pretparken alleen. Waterparken, dierenparken, losse attracties, historische attracties en vele andere worden op de beurs ook sterk vertegenwoordigd. De laatste A van IAAPA (Attractions), die sinds 1972 is toegevoegd, mag zeker niet vergeten worden.

Nu we toch de geschiedkundige weg zijn ingeslagen, kunnen we de EAS eigenlijk ook samenvatten in de kerngedachte van IAAPA die ondertussen bijna een eeuw stand houdt,  namelijk de slogan van het toenmalige NOSA (National Outdoor Showman’s Association) uit 1917 : ‘Common defense, common Advancement’. Dit betekent vrij vertaald: ‘Samen staan we sterk en bouwen we aan de toekomst’.

 

Wat staat er op het menu?

De menukaart van de EAS is echt om bij weg te smelten. Als voorgerecht is er op woensdag 18 september de openingsceremonie waar, naast het doorknippen van het officiële lintje, ook een korte toespraak gehouden wordt door enkele vooraanstaande mensen uit de amusementssector. ’s Avonds is er ook de fameuze receptie met een hapje en een drankje en uiteraard lots of entertainment. Deze receptie zal plaatsvinden in het schitterende Musée des Arts Forains. Hier staat een permanente collectie van allerlei zaken uit de rijke geschiedenis van de kermis, meer specifiek uit de periode 1850 - 1950. Een ideale setting waar verleden en toekomst samengebracht worden in het heden.

Als soepje zijn er de traditionele presentaties over nieuwigheden, verbeterde veiligheidstechnieken, human resources en dergelijke.  Zeker interessant is de leer over de impact van een nieuwe attractie, het gebruik van smartphones en de verhalen van CEO’s over het verleden, heden en de toekomst van hun parken. Hier zullen Bart de Boer (Efteling), Miikka Seppala (Särkänniemi), Amanda Thompson (Blackpool Pleasure Beach) en Nicolas de Villiers (Puy du Fou) aan het woord komen.

Het hoofdgerecht is vanzelfsprekend de beurs zelf. De vloer zal drie dagen geopend zijn van 11u tot 18u (behalve op vrijdag tot 16u). Hier staan de verschillende standjes opgebouwd waar iedereen zijn producten veilig kan voorstellen dankzij de goede eigendomsrechten die IAAPA biedt. Hier kan iedereen van meesmullen en hiervoor is, in tegenstelling tot voor andere evenementen, geen verdere reservatie nodig.

Nieuw dit jaar is, als soort van wijnkaart, het Young Professionals Forum waarbij nieuwkomers de kans krijgen om contacten te leggen met leiders uit de industrie. Bovendien krijgen ze ook de kans om naar presentaties te gaan waar tips gegeven worden hoe je succes kan boeken in de bijzonder boeiende amusementswereld. Op het forum zijn onder andere Miro Gronau (Europa-Park), Lars Lenders (Proslide Technologies) en Ashley Smart (Harbour Park)  te gast.

Op 19 september zal het grootse ontbijt plaatsvinden met als hoofdspreker Phillipe Gas, CEO van Disneyland Resort Paris. In zijn toespraak zal hij het onder andere hebben over de geschiedenis van het resort en over de industrie in het algemeen. Ook hier komen de kernwoorden van de EAS weer aan bod, want er zal zeker ook tijd gemaakt worden om te spreken over de toekomst.

De Fun-industrie zou natuurlijk de Fun-industrie niet zijn indien er geen tijd was om effectief ook dingen te bezoeken. Als toetje biedt de EAS dan ook een waar buffet dat eigenlijk al start voordat je aan tafel gaat. Op dinsdag 17 september is er al een tour naar Disneyland waar samen met het veiligheidsinstituut van IAAPA ook backstage gegaan wordt. In Disney wordt de dag afgesloten met het spetterende spektakel Disney Dreams. Op vrijdag is er een tour in het nabijgelegen Parc Astérix waar, net als in Disney, ook uitleg zal gegeven worden bij de attracties en veiligheidsprocedures. Hier zal ook een vleugje van de toekomst prijsgegeven worden. De EAS-posttour gaat dan in het weekend naar de unieke parken Futuroscope en Puy du Fou.

 

Waarom EAS?

De EAS brengt dus de industrie echt samen en brengt ieder jaar opnieuw een geweldige sfeer. Sommigen denken echter dat dit evenement een commercieel gedoe is. Het is en blijft natuurlijk een industrie, maar bij de EAS zit er toch iets meer achter, net zoals bij alle beurzen van IAAPA. Binnen de lange geschiedenis van deze organisatie zit namelijk ook WOII en de daaropvolgende depressie. A.R. Hodge heeft het toen zo mooi gezegd:

“It has long since been proved that perhaps the finest antidote for fear is fun, and that is our business. … Fun is a gloom chaser; fun drives out discouragement and despair; fun pushes aside pessimism”

(Waarschijnlijk is plezier het beste geneesmiddel tegen angst, en dat is ons doel. Plezier drijft ontmoediging en wanhoop weg. Plezier duwt pessimisme opzij”)

Niet dat we nu in een naoorlogse situatie leven, maar de gedachte dat deze gehele opzet er is om mensen gelukkig te maken, en vooral om dit te blijven doen, is er eentje om vast te houden.

 

Bron: http://www.iaapa.org

Tekst: ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.