Gisteren stelde één van de bekendste pretparkgroepen ter wereld naar jaarlijkse gewoonte de vele nieuwigheden voor seizoen 2014 voor. Nu ik een klein beetje bekomen ben van de vele geweldige verrassingen, zal ik proberen jullie doorheen de toekomst van het geweldige Six Flags te gidsen. Het enthousiasme van CEO Jim Reid-Anderson tijdens de grote aankondiging evenaren wordt moeilijk, maar het kleine jongetje in mij popelt reeds om jullie mee te nemen op een reis doorheen zijn verre dromen.

 

 

Al in de eerste minuut van het promofilmpje was ik volledig van de kaart. Als grote freefall-fan ging mijn hartje sneller slaan bij de aankondiging van Zumanjaro: Drop of Doom. Deze klepper zal de visie van Great Adventure helemaal ten goede komen: Bigger, Faster, Better! Dit zagen we hier vooral bij Kingda Ka, de wereldrecordhouder van hoogtste achtbaan en toen hij gebouwd werd ook de snelste. In 2014 wordt dit pareltje gepimped. Niet in de zin van herthematisering, maar de steunpilaren van de enorme tophat worden versierd met drie intense freefall towers. Zumanjaro zal het eigen wereldrecord van hoogste dropride ter wereld verbreken (momenteel is dit in handen van Six Flags Magic Mountain met Lex Luthor: Drop of Doom, die een val heeft van 120m). Vanop deze adembenemende hoogte (126m ofwel twee keer zo hoog als het vrijheidstandbeeld) heb je even tijd om te genieten van een ongetwijfeld magnifiek uitzicht op de skyline van het park om kort daarna sneller dan het licht weer naar beneden te donderen. Deze torens zullen gebouwd worden door Intamin, het bedrijf dat telkens weer garant staat voor een bijzonder krachtige freefall ervaring.

 

Het versnelde hartritme na deze eerste aankondiging bleef versnellen bij het horen wat ze in Six Flags Great America van plan zijn. Daar zijn ze ook op recordkoers, zelfs voor meerdere wereldrecords tegelijk. De komst van Goliath brengt het record van snelste houten achtbaan ter wereld in huis. Al moeten we volgens sommigen wel een kleine kanttekening maken bij de benaming van houten achtbaan. Goliath wordt namelijk geen gewone houten achtbaan, maar een hybride coaster (houten steunbalken met stalen rails). Verder zal de baan het record breken van steilste (85°) en diepste drop (55m) op een houten baan. Let hier wel op, ik gebruik bewust het woord diepste en niet hoogste. Om Europa toch een beetje op de kaart van de pretparkwereld te houden blijft Colossos in Heide Park nog steeds de hoogste houten achtbaan. Eens je beneden bent aan de drop heb je dus 3 records verbroken, maar dan is het nog lang niet gedaan. Eerst volgt een parcours vol scherpe bochten, hellingen en afdalingen... zoals iedere houten achtbaan dus? Nee, er is nog meer, de baan zal net als zijn populaire broertjes en zusjes in Amerika ook inversies tellen. Hier worden er drie intense over-de-kop-elementen in verwerkt. Deze reus zal gebouwd worden door het populaire bedrijf Rocky Mountain Construction (RMC) De treintjes zullen uitgedost worden met heupbeugels. Na het tragische ongeval van een tijdje geleden in Texas bij een gelijksoortige baan lijkt dit misschien een gevaarlijke keuze, maar woordvoerders van Six Flags kunnen ons garanderen dat veiligheid een absolute topprioriteit is zonder daarbij het vrijheidsgevoel te verliezen.

 

Helemaal aan de zonnige westkust verwachten we in Six Flags Magic Mountain ook een aantal nieuwkomers. Hier wordt alweer een record gebroken, al kunnen we met ons freakhartje wel even op adem komen aangezien het hier gaat om een vierde kinderachtbaan waardoor ze het meeste achtbaanplezier bieden voor dit jonge publiek. Of wacht, heb ik te vroeg het verhoogde spanningsveld willen verlaten? Jawel, in het waterpark komen twee Bonzai Pipelines. Dit zijn glijbanen met een bijzonder hoge thrillfactor aangezien je als bezoeker op een valluik moet gaan staan om bijna verticaal naar beneden te vallen aan hoge snelheden. Alsof dit alles nog niet genoeg is, heeft Magic Mountain besloten twee klassiekers aan te passen. Zowel Batman, de inverted coaster, als Colossus, de duellerende houten achtbanen, worden tijdens seizoen 2014 achterwaarts geplaatst!

 

Het ene record na het andere sneuvelt. Ook het record van hoogste swingride moet eraan geloven. In Six Flags New England zoekt men nieuwe hoogtes op met de New England Sky Screamer, een gelijkaardige attractie als de ROX flyer die we kennen uit van Plopsaland. Nouja gelijkaardig, dit beestje hier is wel heel wat groter. Een duizelingwekkende hoogte van de iconische 400 feet (122m) wordt bereikt. Ter vergelijking voor wie dacht dat ROX flyer echt al hoog was: deze Belgische versie is zo'n 67m hoog. 

 

 

 

Na al deze hoogtes die ondertussen al hoger gaan dan Jaak met zijn Bonestaak is het even tijd voor een feestje op de begane grond. Al valt dit natuurlijk met een korreltje zout te nemen. Vijftien meter is na de bovenstaande reeks verbluffende hoogtes natuurlijk niets, maar misschien moet ik het toch niet onderschatten. Voor het zestigjarig bestaan van Six Flags Great Escape wordt het aanbod vergroot met Extreme Supernova. Een attractie gelijkaardig met Sledge Hammer van Bobbejaanland. Aangezien feestjes ook altijd een beetje prestige zijn, zal het vakantiecentrum met indoorzwembad ook uitgebreid worden met een heuse VIP-vleugel.

In Six Flags America komen twee nieuwe attracties. Als eerste een achtbaantje waarvan er al een heel aantal op mijn teller staan en ongetwijfeld ook niet echt nieuw is voor jullie. Het gaat om een standaard draaiende wilde muis achtbaan die we op verscheidene kermissen hier bij ons tegenkomen. Hier zullen de karretjes wel leuke krokodilletjes op hun neus hebben dus wordt het eigenlijk een draaiende wilde krokodilachtbaan met de ludieke naam Ragin Cajun. Als tweede zien we een interactieve zweefmolen verschijnen. French Quarter Flyers laat zijn bezoekers toe om zelf te regelen hoe je met je vogel vliegt. Dolle pret verzekerd.

 

Verder deed Six Flags waarschijnlijk een koopje twee voor de prijs van een. Zowel Six Flags St. Louis als Six Flags Discovery Kingdom zoeken naar meer waterpret met Tsunami Soaker. Deze interactieve molen stelt voor iedereen een waterkanon ter beschikking waarmee je naar eigen believen medepassagiers én omstaanders kunt doen verzuipen. Iedereen gelijk voor de wet, want ook de grote CEO van Six Flags moet aan het watergevecht van de enthousiaste kinderen geloven. 

In Discovery Kingdom wordt ook de populaire show Cirque Dreams Splashtastic opnieuw verwelkomd. Dit is een show waar acrobatie van zowel mensen als dolfijnen gecombineerd wordt. Ook zal het park het gehele jaar open zijn.

 

Ook in Six Flags Fiesta Texas zullen mijn mede-waterratten veel plezier beleven. Hier komt een nieuw glijbanencomplex: Bahama Blaster. Net als in Magic Mountain zullen hier ook glijbanen met valluiken te vinden zijn die zorgen voor een wel heel erg spannende start.

Verder in Texas ligt er nog een park van de groep. In Six Flags over Texas ligt de nadruk in 2014 vooral op de kinderen met de uitbereiding van de kinderzone. Hier wordt ook gedacht aan de mama's en de papa's die meer gelegenheden zullen krijgen om op de kinderen te letten terwijl ze genieten van een koffietje. 

 

Dankzij dit vele waterplezier ben ik toch even kunnen bekomen van de bloedstollende nieuwigheden die in het begin op ons afgevuurd werden. Deze welkome afkoeling zorgde ervoor dat ik de hetere vuren weer helemaal aankon. Dit was ook nodig want in Six Flags Mexico bouwt men ook aan een pareltje. Medusa wordt namelijk omgebouwd tot een hybride coaster. Deze houten achtbaan was naar mijn bescheiden mening echt al een streling voor het oog en de aanpassingen zien er alvast bijzonder spectaculair uit. Ook hier zullen drie inversies op te vinden zijn waarvan eentje al verwerkt zit in de diepe, maar vooral sierlijke first drop.

 

 Van het hete vuur in Mexico vliegen we alle staten over naar Canada om ook daar binnen de vuurcirkels van de hel te komen. In Six Flags La Ronde komt er een topspin met de toepasselijke naam Demon die zijn bezoekers boven het hellevuur in het inferno doet draaien in een duivelse rit.

Lap zeg, nu was ik eens afgekoeld maar kort daarop stond ik al weer helemaal in vuur en vlam. Gelukkig is er nog Six Flags Over Georgia dat klaar is voor de grootste investering uit de parkgeschiedenis. Binnen het park wordt namelijk gebouwd aan Hurricane Harbor, een groot Six Flags waterpark. Hurricane Harbor zal de thuishaven worden van een enorm golfslagbad en vele glijbanen. Hier zal ook de eerste glijbaan ter wereld komen die zowel een tornado-element als een tol combineert.

 

Het 10-minuten durende promofilmpje sluit af met de reclame voor het Fright Fest die naar eigen zeggen Bigger, Better, Scarier wordt dan ooit en ook de gezelligheid van de Holidays even promoot. Hoe kan een kleine jongen als ik, wiens adrenalinegehalte enorme waarden haalt tijdens Halloween, die verliefd is op Freefall towers, uitkijkt naar spectaculaire glijbanen en intense achtbanen, nu niet houden van een groep als Six Flags?

 

 

Tekst: ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be

Bron: http://www.multivu.com/mnr/63104-six-flags-new-thrilling-exciting-rides-water-attractions-2014