Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Halloween - Griezelen in de pretparkwereld...
Share
Auteur: Arne Vermeulen @ 8 Okt 13

De maand oktober is weer aangebroken. Lange duistere nachten zullen hun intrede doen, loeiende winden zullen door onze botten kerven, en stormachtige regens met felle bliksemschichten zullen overheersen. Volgens de oude Kelten is het de aanloop naar het Samhain, het feest met een groot gevaar. De poorten tussen de rijken staan weer open en geesten zullen onze wereld binnentreden op zoek naar een levend lichaam om toe te eigenen. Dit Keltisch feest kennen we nog tot op de dag van vandaag. De Ieren die vluchtten naar Amerika namen de tradities mee waardoor ze aan de overkant van de Atlantische oceaan uitgroeiden tot een heuse gekt. De nacht voordat we de heiligen eren is er eentje om op je hoede te zijn. All Hallows Eve (Allerheiligenavond) verbasterde zich tot het alombekende Halloween. Geesten, zombies, monsters uit de onderwereld en andere wrede wezens vinden hun weg naar onze oorden. Zeker de pretparkwereld zal niet langer veilig zijn. Wij bemachtigden de plannen van de griezels en delen jullie graag mee waar de beheksten zullen neerstrijken...

 

Halloween in België

Ver moeten we niet gaan om grote concentraties zombies en monsters tegen te komen. Ons land telt namelijk een aantal heuse scarezones. Zowel Waver, Ieper, Lichtaart als De Panne zullen geteisterd worden door de onderwereld. Al dertien jaar kennen de Belgische parken de kracht van Halloween en dit jaar belooft alweer bijzonder intens te worden.

 

Walibi Belgium: Halloween Zombie Celebration

Vanaf 19 oktober tot 3 november wordt Walibi Belgium weer in de duisternis omhuld door de vuilgebekte Marva en haar leger zombies. Vooral tijdens de nocturnes op 26, 27 en 31 oktober, en 1 en 2 november zal de spektakelwaarde weer bijzonder hoog liggen. Het park is dan open tot 21u en er wordt afgesloten met een schitterend vuurwerk, ingeleid door de slotshow met een steeds sterker wordend verhaal. Marva is er dit jaar in geslaagd om heel wat op poten te zetten in het park. Meerdere scarezones maken zowat het gehele park (behalve de kinderzone) onveilig. Ook keren enkele steengoede horrormazes terug en worden enkele nieuwe huizen geïntroduceerd. In totaal zijn er zes (uiteraard het duivelse getal) spookhuizen waarvan er eentje buiten het park ligt! Walibi weet ons jaar na jaar helemaal in te palmen, dus dit is zeker een evenement om naar uit te kijken. Wegens de grootte van het evenement biedt Walibi ook dit jaar weer de R.I.P Pass aan met de gekende voordelen: snelle toegang tot de huizen, toegang tot de zombiebar en een snelle toegang tot een aantal gewone attracties.

 

Bobbejaanland: Halloween Nightmares

Vanaf 12 oktober tot 3 november wordt ook het plezantste land opgeschrikt door vampieren en psychopaten. Al voor de derde keer komt een sterke illusieshow naar Bobbejaanland die dit jaar in het teken staat van een duistere droom waarin de koningin der nachtmerries heerst. Maar wat is droom en wat is werkelijkheid? Deze flinterdunne grens in combinatie met waanzinnige 4D-effecten en schitterende kostuums staat alvast garant voor een spectaculaire en spannende show. Na het succes van vorig jaar zijn er ook dit jaar twee griezeldoolhoven voor 16-plussers. Verder is er eentje voor de kinderen. Voor de ultieme horrornacht kom je best op 26 oktober. Dan kan je griezelen in het donker tot 22u en genieten van een spetterend vuurwerk.

 

Bellewaerde: Halloween ZoorRror

Vanaf 19 oktober tot 3 november komen de monsters ook de bezoekers van Bellewaerde de stuipen op het lijf jagen. Ook hier zijn nocturnes met spectaculair vuurwerk gepland op 26, 27 en 31 oktober en nog eentje op 1 november. Tal van attracties worden helemaal ondergedompeld in een halloweenkleedje: El Polator, Crash Bug, Eruptors Nest en River Crash zijn hier enkelen van. Kan jij hun originele naam ontmaskeren?

Verder zijn er twee doorloophuizen in het park en heeft ook Bellewaerde een illusieshow. Deze is echter eerder gericht op kinderen waar ze samen monsters proberen te verjagen.

 

Plopsaland: Halloween met Piet Piraat en Berend

Ook in Plopsaland De Panne is het tijdens de herfstvakantie (26 oktober tot en met 3 november) griezelen geblazen.

Bibber en beef want Plopsaland zet zijn poorten open voor alle heksen, pompoenmannen, piraten en andere griezels! Griezel je mee? In de namiddag kan je genieten van een spannende Piet Piraat Halloweenshow in het splinternieuwe Groot Theater!

Plopsaland De Panne is van 28 oktober tot en met 1 november geopend tot 19 uur. Elke nocturne-avond sluit af met een optreden van de finalisten van Junior Eurosong met muzikale ondersteuning door de Ketnetband, met aansluitend een vuurwerk.

 

Halloween bij de buren

De griezels hebben het natuurlijk niet enkel op ons kleine landje gemunt. Halloween is een fenomeen dat ook in pretparken in het buitenland bestaat. In sommige parken zelfs al veel langer dan bij ons. In dit onderdeel geven we jullie de info waar je moet opletten van wolven, vampieren of zombies als je over de grenzen heen naar onze buurlanden rijdt.

 

Eerst trekken we naar onze Noorderburen in Nederland.

Walibi Holland: Fright Nights

Eddie de Clown keert terug naar Walibi Holland! Dit jaar komt hij met vier haunted houses en tal van scarezones en shows. De Fright Nights vinden ieder weekend plaats van 11 tot 27 oktober. Deze Fright Nights starten om 18u en duren tot 23u. Het park zelf is alle dagen vanaf 10u geopend. Eddie de Clown heeft heel wat sterke dingen in petto, maar let wel op! Tickets voor de Fright Nights zijn enkel online verkrijgbaar en ook bijzonder snel uitverkocht. Plan je een trip naar Biddinghuizen? Wees er dan snel bij! Om de Fright Nights (en het park) te bezoeken betaal je 35 euro, maar hou er wel rekening mee dat een ticket per horrorhuis vijf euro extra kost. Ook deze tickets dienen vooraf online aangekocht te worden.

 

Toverland: Happy Halloween

Van 12 oktober tot 3 november is het Happy Halloween in Toverland. Dit evenement is gericht op het hele gezin en vooral op jongere kinderen. Er zijn tal van leuke en spannende activiteiten in een heksen- of vampierenkleedje. Ook krijg je de kans om de fonteinenshow Katara te zien in het donker wat de beleving nog magischer maakt. Op 12, 13, 18 en 19 oktober wordt het park een stuk griezeliger en maakt Happy Halloween plaats voor de echte Halloween Nights. Dan breekt de hel echt los met een aantal stevige scare zones. Voor families die twijfelen: indien je het niet meer aandurft, kan je in het park een immuniteitsstaf aankopen. Met deze toverstaf kan je alle monsters uit je buurt houden.

 

Hellendoorn: Heksendoorn

Beleef bijzondere griezelavonden in Avonturenpark Hellendoorn op zaterdag 12, 19 of 26 oktober. Het park heeft twee kleinere spookhuizen een een maïsdoolhof voor de kinderen. Ook wordt de achtbaan Rioolrat extra spannend wanneer de heksen en hun ratten het overnemen. Tenslotte krijgt de kindershow een halloweenkleedje.

 

Vanuit Nederland trekken we in oostelijke richting naar Duitsland waar een groot aandeel van de pretpark-halloween-geschiedenis ligt.

Europa Park: Halloween Horror Nights

Eén van de grootste parken van Europa heeft één van de langste halloweenevents. Van 27 september tot 2 november is Rust helemaal niet meer wat de naam doet vermoeden. Tijdens deze periode is het park versierd met honderden pompoenen en wellicht de grootste pompoen ter wereld. In de horrorwereld van Europa Park zijn vijf stevige huizen te vinden. Voor velen is ook de aangepaste ijsshow een must en kan je ook een feestje bouwen met de vampiers in Vampires Club. De Horror Nights staan echter redelijk los van het park zelf. Zo kan je overdag het park bezoeken zonder schrik te moeten hebben en kan je gewoon genieten van de schitterende omgeving in een Halloweenkleedje. De echte horror vind je enkel op de nights zelf waardoor het park zeer toegankelijk blijft voor gezinnen.

 

Movie Park Germany: Halloween Horror Fest

Dit jaar is er in Movie Park een jubileumeditie van Halloween. Dit is het vijftiende jaar dat monsters de bezoekers zullen doen rillen van angst. Uiteraard zal er dus heel wat te beleven zijn. Het Horror Fest vindt iedere donderdag, vrijdag en zaterdag plaats tussen 3 oktober en 2 november (met uitzondering van 1 november). Tickets voor 26 en 31 oktober zijn enkel online verkrijgbaar. Het park telt vijf duistere labyrinten waarvan eentje in samenwerking is met de televisiezender FOX en rond het thema van The Walking Dead uitgewerkt is. Het park waarschuwt alvast kinderen die het te eng kunnen vinden. Daarom staat er op de horrorattracties ook een leeftijdsgrens. Verder zal er ook een hypnoseshow zijn en diverse andere activiteiten.

 

Heide-Park: Halloween Nights

De Boo-Crew zal dit jaar ook weer aanwezig zijn in Heide-Park. De echte Halloween Nights vinden in dit park plaats op 18, 19, 25, 26 en 31 oktober. Het is op deze dagen ook geopend tot 22u. Naast het vaste spookhuis Krake Lebt zijn er met Halloween dit jaar drie extra labyrinten te vinden vol duistere hoeken waar monsters verscholen zitten. Heide-Park heeft zeker een degelijk halloween, met een aantal huizen en extra shows. Ook wordt er gedacht aan de kinderen waar tal van activiteiten voor voorzien zijn.

 

Holiday Park: Pompoen Koning

In Holiday Park komt er een metershoge pompoen die de Halloweensfeer zal bepalen. Op de nocturnes van 12, 19, 26 en 31 oktober lopen er allerhande griezels in het park en is er de fantastische Musical Show. Het park is dan open tot 21u voor extra lang plezier en wordt afgesloten met een fonkelend vuurwerk!

 

Fort Fun: Fort Fear Horrorland

Fort Fun heeft de voorbije jaren ook een degelijke Halloweentraditie opgebouwd. Ook dit jaar zijn er weer nocturnes, deze vallen op 19, 26 en 31 oktober en nog eentje op 1 november. In Fort Fun heb je ook een aantal doolhoven en ook een echt klassiek horrordoolhof waarvan je er helaas maar weinigen vindt. Griezelen in een maisveld heeft zeker snachts toch echt een bijzondere sfeer. Verder is er een speciale Halloweenshow.

 

Tijd om naar het zuiden te trekken richting Frankrijk

Disneyland Paris: griezelen met Micky en z'n vriendjes

Van 5 tot 31 oktober worden ook de bekende Disneyfiguurtjes in een halloweenkleedje gestopt. Het park wordt ondergedompeld in een nieuwe magische sfeer door vele pompoenen en spookjes. De fans van A Nightmare Before Christmas kunnen rondlopen op het kerkhof van Jack en Sally om een leuk avontuur te beleven. Echte horrorhuizen heeft het park niet; het is dan ook een echt familie-evenement. Toch zal je je er zeker niet vervelen dankzij de extra's die de figuurtjes brengen om de mooie herfstsfeer op en top te verzorgen.

 

Parc Astérix: Peur sur le Parc

Van 19 oktober tot 3 november wordt ook de sfeer in Parc Astérix een stuk griezeliger, en dit vooral met de nocturnes als het park open is tot 23u (let wel op: de wachtrijen sluiten reeds om 22u). Deze avondopeningen vinden plaats op 26, 31 oktober en op 1 en 2 november. Als afsluiter van de nocturnes kan je ook hier genieten van een magnifiek vuurwerk bij de schitterende setting van OzIris. Enkele attracties krijgen bovendien een make-over om helemaal in de halloweensfeer te passen. De horrorhuizen zijn aangeraden vanaf 16 jaar. Verder zijn er in het gehele park ook tal van halloweenspecials en loslopende monsters te vinden.

 

Halloween verder van huis

Ook verder van ons bed is de verspreiding van zombies, monsters en duistere wezens onvermijdelijk. Als we kijken naar Scandinavië zien we dat heel wat parken werken in de stijl van Disneyland en vooral een gezinsvriendelijke sfeer proberen te creëren. Hetzelfde fenomeen zien we ook in Italië bij Gardaland en Rainbow Magicland, al is er in dit laatste ook wel de intrede van een echt Horrorhuis. Mirabilandia heeft met enkele mazes toch ook wel wat te bieden voor griezelfans. Verder in Spanje doet men ook al stevig mee met Halloween. In Port Aventura wordt net als in Movie Park Germany ook rond series of films gewerkt en komt er bijvoorbeeld een huis rond de bekende filmreeks REC. Port Aventura heeft zich ook reeds ontwikkeld tot een groter Halloweenevent. De Madrileense parken zijn ook mee op de halloweenkar gesprongen. In Parque de Atracciones zijn er vier horrorlabyrinten te vinden. Parque Warner Madrid op zijn beurt laat bezoekers griezelen in tal van scarezones, een labyrint en vele andere halloweenactiviteiten. Dichterbij de bakermat van de hele halloweengekte zijn er in Engeland uiteraard ook parken die hier dankbaar gebruik van maken. In Chessington World of Adventures vinden we een vergelijkbaar Halloween met dat van Bellewaerde. Grotere hallweenspelers zijn Thorpe Park en Alton Towers. Thorpe Park heeft bijzonder stevige Fright Nights. Een gestoorde regisseur neemt het roer over en brengt heel wat horrorfilms (oa. Saw, My Bloody Valentine, The Blair Witch Project en The Cabin in the Woods) tot leven. In Alton Towers heerst er sowieso al een duistere sfeer in de verschillende themagebieden, en deze wordt nu versterkt door scarezones en drie sterke horrorhuizen.

 

Het is duidelijk dat we deze maand op veel plaatsen terecht kunnen voor griezelplezier. Dit is een groot overzicht van wat er te vinden is binnen Europa. Enkele van deze parken zullen we nog dieper gaan uitgraven om meer zombies, vampieren, monsters, heksen... te vinden. Ons Halloweenavontuur zit er dus zeker nog niet op. Hopelijk zien we jullie terug op onze tocht doorheen de donkere labyrinten en bossen vol griezels van pretparkland...

 

Coming up: de driedelige reeks "Duisternis over... " waar we de voornaamste sites van de halloweenparken in/of bereikbaar vanuit België verder zullen uitgraven. We nemen jullie mee naar drie buurlanden voor 6 (!) duivelse parken. Toeval of niet?

Deel 1: Duisternis over Duitsland: Movie Park Germany en Europa-Park (11 oktober 2013)

Deel 2: Duisternis over Nederland: Toverland en Walibi Holland   (15 oktober 2013)

Deel 3: Duisternis over België: Bobbejaanland en Walibi Belgium (18 oktober 2013)

 

Heb jij ook al zo'n zin om te gaan griezelen in de pretparkwereld of heb je reeds een horrornacht overleefd? Laat het ons dan zeker weten. Alle TR's over Halloween kunnen hier neergepend worden.

 

Pretparken.be wenst iedereen alvast een griezelig leuke oktobermaand toe!

 

Tekst: ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be

 

 

 

 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.