Onderhand is het wel duidelijk; griezels, monsters, zombies en allerlei angstaanjagende wezens veroveren Europa. Ook ons eigen kleine landje moet eraan geloven. We zijn omhuld in duisternis, een schelle gil komt vanuit onze bossen, we zijn angstig voor de nacht. Deze oktobernachten valt er heel wat te beleven. Ontdek in dit laatste deel van onze donkere reeks waar de duisternis het zwaarst gevallen is over België...

 

Bobbejaanland Nightmares

Als eerste bijzonder duistere plaats is er Lichtaart. Vooral dan op 26 oktober is het hier lekker griezelen. Het Halloweenevent van Bobbejaanland is vrij jong, maar staat toch al op de Halloweenkaart. Dit jaar komen er bijvoorbeeld voor het eerst twee spookhuizen!

Labyrinth of Evil is terug om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Dit huis werkt rond de grootste angsten van mensen om deze in werkelijkheid om te zetten. Naar eigen zeggen mag je er nog zo hard roepen als je wil, niemand zal je horen om je te komen redden! Labyrinth of Evil is een stevig horrorhuis met een leeftijdsgrens van 16 jaar. 

Vorig jaar kende Labyrinth of Evil een groot succes. Daarom is er dit jaar een nieuwkomer op hetzelfde niveau met dezelfde leeftijdsgrens van 16 jaar. House of Phobia is een luguber doolhof waarin je doorheen het donkere lab van Dokter Bob moet. Deze krankzinnige dokter heeft geen medelijden met de indringers van zijn laboratorium en de meest schrikwekkende experimenten zullen bezoekers in hun nachtmerries achtervolgen!

Griezelplezier voor de hele familie vind je bij Nightmares 4D, een hoogstaande Illusieshow van Prince of Illusions. Deze groep werd nog wereldkampioen 'stage illusions 2012' en komt nu naar Bobbejaanland. De show sleept je in een huiveringwekkende nachtmerrie mee, waar de kwaadaardige Koningin der Nachtmerries regeert. De show is een combinatie van spectaculaire illusies, magnifieke kostuums, hartritmeversnellende muziek en intense 4D-effecten. In deze show zit je niet alleen op het puntje van je stoel, maar ook op de moeilijke grens tussen werkelijkheid en nachtmerrie.

Verder kan je op familieniveau griezelen in het cowboydorp. Deze zone is niet langer het rustige avontuurlijke wilde westen, maar een echte spookstad. In deze scarezone zullen een aantal acteurs te vinden zijn die nietsvermoedende, onschuldige voorbijgangers besluipen en aanvallen. Wees dus goed op je hoede!

Ook denkt Bobbejaanland aan de kleinsten onder ons. De dapperste kinderen kunnen een bezoekje wagen aan het doolhof Trick or Treat. Hierin zitten geflipte vogelverschrikkers en knotsgekke heksen verstopt. Dit is echt voor stoere kinderen want de bange mama's en papa's zijn toch niet toegelaten in dit doolhof.

Bobbejaanland heeft dus heel wat horror in petto op verschillende niveaus. Het griezelniveau wordt een trapje hoger gezet op 26 oktober. Dan kan je extra lang in de duisternis dwalen want het park blijft dan open tot 22u. Deze dag wordt dan afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

 

Walibi Zombie Celebration

Wat in Walibi 13 jaar geleden begon als een bescheiden evenement is uitgegroeid tot één van de grootste van Europa. Sinds 2008 zit er een echte rode draad in het jaarlijkse Halloween. Het verhaal begon met het Monsterfestival van Draco. Enkele jaren later nam zijn vuilgebekte moeder het over. Marva was bijzonder populair en haar festival toornde nog ver boven dat van Draco. Later vielen er zombies binnen en ondanks de weerstand die in het begin geboden werd, moest ook Marva eraan geloven. Ondertussen is ze helemaal omgedoopt tot zombie Marva en heeft ze een gigantische horde onder haar hoede. Dit jaar heeft ze haar gehele familie uitgenodigd samen met de zombiebende...

De hoofdreden waarom Halloween in Walibi eigenlijk een must is voor alle griezelfans is natuurlijk het grote aanbod sterke Horrormazes. Dit jaar zijn er vijf stevige huizen te vinden. Als eerste is er de terugkeer van Insomnia. Voor vele fans hét beste en sterkste huis dat ze ooit gedaan hebben, en dit vanwege de originele start en scènes die flirten met de psychologische grens. 

Marva is ook terug met haar Virus Z1. In dit grote doolhof wandel je doorheen de smalle, donkere gangen van Marva's schuilplaats. Hier is de bron van het Zombievirus aanwezig waarmee Marva de wereld wil veroveren en het menselijk ras wil uitroeien. We hoeven waarschijnlijk niet te vermelden dat het hier dus wemelt van Marva's zombies! Durf jij het aan tot aan de kern van de gruwel te komen?

Gelukkig is er ook de terugkeer van Project Z, het trainingskamp van het rebellenleger om de mensheid te redden. Al is dit wel op een geheel eigenwijze manier en weet je na het betreden van dit kamp eigenlijk niet of het echt wel goede keuze was. In Project Z gehoorzaam je maar beter, want anders wordt het redden van de mensheid op zich al een ware nachtmerrie. Om je te laten rekruteren in het leger moet je de gehele training op eigen risico doorstaan. Deze training kost wel vijf euro.

Dé grote nieuwigheid is Villa 13, het huis dat ooit bewoond werd door een krankzinnige psychopaat en dat op een kleine honderd meter buiten het park ligt. Bezoekers zullen in verschillende kamers volledige waanzin ontdekken. Deze villa is er eentje waar alle morele grenzen onbekend zijn en dus zeker niet te betreden voor mensen met een gevoelige maag. Hier wordt ook een toeslag van vijf euro aangerekend.

Voor kinderen is er het Madhouse 3D, een creatief doolhof waar kinderen zich kunnen aan wagen zonder ouders! Tijdens de nocturnes kunnen hier wel acteurs te vinden zijn waardoor het eerder aan te raden is voor oudere lefgozers.

Naast deze sterke huizen is er ook een ware overrompeling van griezels in het park zelf. Er zijn maar liefst vijf scarezones die het park in een complete Halloweensfeer onderdompelen. De kleinste zone is er ook één voor de kinderen. Kids Halloween brengt het griezelen op een kindvriendelijk niveau tot leven. 

Op het Cemetery is het al meer uit de doppen kijken want de dood ligt op de loer. In de War Zone wordt een futuristische sfeer gecreëerd en kan je robots en buitenaardse legers tegenkomen die je nog nooit zo gruwelijk gezien hebt. De grote familie van Marva zal neerstrijken in de zone van Marva's Massacre, en let hier goed op, want van deze familie hoef je geen medelijden te verwachten. In de zone van de Freak Zombies is het niet alleen uit je doppen kijken voor, naast of achter je, maar deze keer ook boven je. Hier kunnen zombies je ook aanvallen vanop zes meter hoogte.

Alle scarezones worden bevolkt door een heel wat acteurs, en dit aantal stijgt aanzienlijk vanaf 18u tijdens de nocturnes. Om deze reden worden ze dan ook eerder afgeraden voor kinderen.

De rustige rondvaart van het park is in oktober eigenlijk nooit rustig. De rivier wordt een ware Zombie River met meerdere schrikmomenten en griezelige decors. Deze attractie sluit omwille van de veiligheid wel bij de complete duisternis.

Als laatste van dit bijzondere gamma aan Halloweenspecials is er voor de RIP-Passhouders de geweldige Zombie Bar. Deze bar drijft op het midden van het meer. Laat je bedienen door enkele Zombies die je zullen trakteren op meer dan slechts een drankje. Durf jij het aan om gezellig, of eerder een beetje nerveus, iets te drinken tussen de horde zombies?

Het is duidelijk dat Walibi echt een groots evenement wil opzetten. Het is dan ook bijzonder gegroeid de laatste jaren, zowel in omvang als in bezoekers. Wil je er zeker van zijn alles te kunnen doen, dan is een R.I.P Pass zeker een aanrader en misschien geen overbodige luxe. Deze pass kost 25 euro buiten de nocturnes of 35 euro tijdens de nocturnes. Naast versnelde toegang tot de spookhuizen hoef je geen 5 euro extra te betalen bij Project Z of Villa 13. Verder krijg je toegang tot de Zombie Bar en mag je vijf maal versneld op een gewone attractie. Als extraatje krijg je ook 10% korting in de shops.

Zombie Celebration is zeker een evenement dat mee doet met de grootsten van Europa. Aarzel niet en wees erbij! Voor extra lang horrorplezier, een grandioos vuurwerk en de slotshow waarin het interessante verhaal verder gaat kom je best op de nocturnes (26, 27, 31 oktober en 1, 2 november)

Griezelfans komen in België dus zeker niets tekort. Laat je opnemen in de duisternis van ons land en laat gerust weten op ons forum hoe je het ervaren hebt... Als je het overleeft tenminste!

Tekst:  ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be