Op 12 oktober ging in Bobbejaanland de show 'Nightmares 4D' in première voor het grote publiek. Pretparken.be was erbij voor de eerste voorstelling van de dag. Na de show kregen we de unieke kans om dichterbij de cast te komen en even een babbeltje te slaan met Marcel Kalisvaart en Aquila Junior, twee aangename heren die met 'Nightmares' zeker een meesterwerkje uit hun mouw vol illusies geschud hebben. 

 

Bij het binnenkomen van de zaal hangt er meteen een leuk sfeertje. Een zekere toon wordt gezet dankzij subtiele decors en spannende muziek. Naarmate de voorselling dichterbij komt, stijgt de spanning in de muziek en wordt dit effect nog stevig vergroot dankzij de knappe interactie met de lichtshow. Alvast een veelbelovend begin...

 

Dit vermoeden wordt bevestigd door een, op z'n eigen manier, geniaal eerste kader. Dit is echter geen speculaire ontploffing met de introductie van een grote magiër zoals je zou verwachten bij een illusieshow, maar een gewone slaapkamer. Sterk in zijn eenvoud en vol leuke details word je in één zucht helemaal meegezogen in het verhaal, een weg doorheen een duistere droomwereld. 

Zonder al te veel te willen verklappen, willen we toch even een aantal redenen aanhalen waarom 'Nightmares 4D' zeker een show is van een hoger niveau. Om toch eerst met een klein puntje kritiek te beginnen, is het ons wel een raadsel waarom de term 4D aan de naam is toegevoegd. Je zou vermoeden dat je hier dus ook een brilletje zou krijgen voor een aantal effecten, maar niets is minder waar. We somden dan eventjes een aantal zaken op om toch aan die vier te komen, maar slaagden er niet in een juiste combinatie samen te stellen. Wind, vuur, klank, licht, sterke visuals, intensiteit, rook, illusies... deze show heeft het allemaal en is helemaal niet in vier dimensies te vatten.

Dé grote sterkte van de show is hoe al deze dimensies samengebracht worden in een bijzonder vloeiend geheel. We zijn niet langer op zoek naar nietszeggende dansacts die verschillende illusies aan elkaar koppelen: we willen meer. Tegenwoordig zijn we zo verwend dat we niet meer opkijken wanneer iemand plots verdwijnt en op een andere plaats terug verschijnt. We worden kritisch en willen de show niet enkel aanschouwen, maar echt beleven. De makers van 'Nightmares' hebben dit goed begrepen en zochten naar die samenhang die nodig is om het moeilijke publiek te raken. De verschillende acts worden vlot aaneengeschakeld en je komt ogen tekort om de knappe decors helemaal in je op te nemen. Bepaalde breinbrekende illusies worden slechts licht aangeraakt op een subtiele wijze waardoor ze in veel gevallen nog versterkt worden.

Er lijken minder 'grote illusies' te zijn in de show, maar dat stoort zeker niet, integendeel. Droomachtige illusies, die een echte hel zijn voor mensen die het proberen te begrijpen, worden helemaal opgenomen in de setting. Je krijgt hierdoor niet het typische, act-applaus-act-applaus, maar een uniek geheel met schitterende kostuums, goede acteurs en een zeer knappe entourage.

De show heeft veel weg van een film van de hand van Tim Burton. Filmfans zullen weten dat deze regisseur garant staat voor steengoede films die tot in de puntjes afgewerkt zijn en flirten met de grens van krankzinnig en geniaal. Deze show doet net hetzelfde en Tim Burton was dan ook zeker een inspiratiebron voor Marcel en Aquila.

Marcel Kalisvaart maakt sins z'n tiende eigen illusies en shows. De samenwerking met Aquila Junior voor de visuals en kostuums verliep bijzonder vlot en de twee konden elkaar goed vinden in deze Burtoneske wereld. Dit resulteerde voor 'Prince of Illusions' in grote successen en in 2012 werden ze met deze show bekroond als wereldkampioen 'Stage Illusions'. 

Natuurlijk is er nog een belangrijke factor voor het slagen van de show. De setting en illusies mogen nog zo goed zijn, zonder de acteurs sta je nergens. Ook hier wordt zeer diep over nagedacht. We leerden uit ons gesprek dat ieder karakter een volledig uitgeschreven background heeft. De acteurs kunnen zich op die manier echt helemaal inleven in hun personage en dat merk je wel.

Marcel en Aquila dromen verder en hebben een mooie ambitie. Wij kijken er alvast naar uit om hen verder te zien groeien en meer van hen te kunnen aanschouwen, zowel binnen als buiten de pretparkwereld. Nightmares is een echte aanrader voor iedereen die ervan houdt om zichzelf te verliezen in een rijke fantasiewereld op een eigenzinnige manier. 

De show speelt nog gedurdende de hele Halloweenperiode in Bobbejaanland. Mis deze zeker niet!

 

Tekst: ©2013 - Arne Vermeulen - Pretparken.be