2014 belooft een interessant jaar te worden. Terwijl heel sportliefhebbend Vlaanderen uitkijkt naar de Olympische winterspelen of het WK voetbal  - dat dit jaar in Brazilië zal doorgaan -, en de geldverzamelaars al helemaal warm lopen van de gedachte aan een nieuw tieneurobiljet, zijn de nieuwe en vernieuwde attracties hetgene waar de doorsnee pretparkfan het meest naar uitkijkt. In deze vierdelige reeks nemen we je mee door heel Europa op een bezoekje rond alle noemenswaardige vernieuwingen, en waar kunnen we beter beginnen dan in ons eigen landje?

 

België

Ondanks dat de meeste parken het rustig houden na de opening en opfrissing van al dan niet nieuwe (top)attracties - denk maar aan de Wickiezone, Psyké Underground of Huracan -, is er genoeg om ons op te verheugen in de Belgische pretparkwereld. Je zou 2014 in de Belgische pretparken kunnen omschrijven als een jaar waarin de parken hun budget investering in de modernisering van klassiekers. Klaar voor de start? Hier gaan we!

 

Bellewaerde Park wordt Bellewaerde

Een grote verandering is het niet, maar toch één met de nodige impact: de naam van het West-Vlaamse park Bellewaerde Park verkort voorgoed met vier letters, en wordt dus simpelweg "Bellewaerde". Samen met de nieuwe naam wordt een hele rebranding van de huisstijl doorgevoerd. De mascotte van het park, de allombekende leeuw, blijft natuurlijk wel bestaan, maar wordt gemoderniseerd. De nieuwe slogan vanaf volgend jaar luid Puur avontuur. De veranderingen zullen snel te merken zijn wanneer je naar de site van het park surft, een foldertje tegenkomt of natuurlijk het park zelf bezoekt.

 

 

Revolution wordt Evolution wordt Revolution (?)

Er is geen achtbaan in Bobbejaanland die zo iconisch is als de Evolution, de indoorcoaster met de langste achtbaantrein ter wereld en de eindeloze optakeling. Toen het themagebied Banana Bos opende in 2008, krijg de attractie een nieuwe jungle-look mee en werd de letter "R" uit de naam geschrapt: de spacecoaster Revolution werd de junglecoaster Evolution. Sommige fans reageerden niet enthousiast, en na enkele jaren werd beslist de rit zelf terug te voorzien van de film en de muziek van voor 2008. Dit jaar wil het Kempense park zelfs nog verder gaan: al het junglethema gaat weg en de licht- en projectie-effecten worden gerestaureerd. Voor de rest kunnen we echter slechts speculeren over wat men nog meer gaat doen om de baan terug de coaster van weleer te maken. 

 

 

Marienkaferbahn werd Dongo's Race werd Viktor's Race maakt plaats voor Viktor's Race

Ook het meestbezochte en snelst groeiende pretpark van België, Plopsaland De Panne, zit niet stil. Voor dit jaar staan er verschillende nieuwe zaken op het programma: het meest interessante voor de meeste fans is de nieuwe Viktor's Race. Deze klassieke familieachtbaan, reeds in 1979 geopend in Melipark onder de naam Marienkaferbahn en sindsdien al 2 keer van look en naam veranderd, is het voorbije jaar volledig gesloopt, maar daar hoeven we niet rouwig om te zijn: we krijgen een achtbaan met exact dezelfde layout, maar met modernere materialen: een comfortabelere trein en geautomatiseerde remmen zijn enkele voordelen aan de nieuwe achtbaan. Het is nog niet bekend of het om een nieuwegemaakte track gaat of de baan tweedehands is. De locatie blijft onveranderd. 

 

 

Ook in het nieuwste themadeel, Wickieland, zitten de werkkabouters niet stil: er wordt hard gewerkt om deze themazone af te werken. Momenteel worden er een overdekte wachtrij voor de splashbattle en een souvenirshop gebouwd. Het opstapplatform zal bereikbaar zijn via een brug, die enkele meters boven de zone uitsteekt. Normaal gezien moesten deze gebouwen al bij opening van het gebied in gebruik worden genomen, maar wegens tijdsgebrek werd de bouw een klein jaar uitgesteld.

 

 

Tenslotte zal het kleine theater, waar we tot dit jaar van de Bumbashow konden genieten, niet meer gebruikt worden. De omgeving van het theater wordt omgevormd tot een volwaardig doch klein themagebied rond het populaire clowntje Bumba. Er zullen geen attracties bijkomen, maar wel onder andere een nieuw horecapuntje (in de vorm van een circustent in typische Bumbastijl) en een uitgebreid meet-en-greetpodium waar de Ploppertjes hun grote TV-held in levende lijve kunnen ontmoeten.

Wickie de Viking verovert Coo nog meer

Het Waalse Plopsapark opent dit jaar geen nieuwe attractie, maar men zit er ook beslist niet stil. De grootste verandering voor 2014 zijn vernieuwde wandelwegen: vanaf Vieux Coo, het midden van het park waar je de Mega Mindy Flyer vindt, tot de achterkant bij het doolhof verdwijnt de asfaltweg om plaats te maken voor een mooiere klinkerweg, die breder is en properder oogt. Toch worden de attracties niet vergeten: de Coaster, de enige terreincoaster van de Benelux, wordt gethematiseerd naar Wickie de Viking. Vanaf dit jaar zullen er in het Luikse park dus twee spannende Wickiecoasters te vinden zijn!

 

Plopsa indoor Hasselt wordt bijennest

Ondanks de beperkte uitbreidingsmogelijkheden blijft het kleinste Plopsa-park van België investeren. Vorig jaar plaatste het Limburgse park een nieuwe attractie, de K3-brandweermolen, en vormden ze de Piratenbaan naar de Wickie coaster. Voor dit jaar staat er een gelijkaardige ombouw op het programma: de eendenmolen, de glijbaan en de speelboom, voorheen in thema van Kabouter Plop en zijn vrienden, zullen een nieuwe look-and-feel meekrijgen rond het figuurtje Maya de Bij. Vanaf vorig jaar waren er al enkele beelden uit de serie in het park terug te vinden, maar nu krijgt het figuur een echte vaste stek in het parkje.

 


Tekst: © 2014 - Ignace Woinin, Ellen Struijs - Pretparken.be
Foto's: © 2003 - Sven martens, © 2014 - Sam Clauw (bellewaerdefun.be) , © 2013 - Nick Jespers  (plopsafansite.be), © 2013-2014 Plopsa, © 2009 - Nico Reynders. © 2013 - Yelle Kleykens

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.