2014 belooft een interessant jaar te worden. Terwijl heel sportliefhebbend Vlaanderen uitkijkt naar de Olympische winterspelen of het WK voetbal  - dat dit jaar in Brazilië zal doorgaan -, en de geldverzamelaars al helemaal warm lopen van de gedachte aan een nieuw tieneurobiljet, zijn de nieuwe en vernieuwde attracties hetgene waar de doorsnee pretparkfan het meest naar uitkijkt. In deze vierdelige reeks nemen we je mee door heel  Europa op een bezoekje rond alle noemenswaardige vernieuwingen waarbij we in dit tweede deel een ritje maken richting oosten, namelijk naar Duitsland!

 

De pretparken van de Bundesrepublik hebben heel wat op de planning staat dit jaar, en daar zal de coasterfanaat niet rouwig om zijn.

 

Groot, groter, grootst

Enkele Duitse pretparken pakken uit met grootste nieuwigheden.

Phantasialand - Chiapas

De nieuwe attractie van Phantasialand in Brühl, bij Keulen, was normaal gezien een van de grote nieuwigheden van  2013, maar door de slechte weersomstandigheden in de winter van het voorbije jaar en technische moeilijkheden liep de bouw van de nieuwe boomstambaan erg veel vertraging op. Phantasialand kreeg de baan in het voorbije seizoen niet meer klaar, en dus wordt het nieuwe pareltje dit jaar geopend. Chiapas vervangt de oude boomstambanen Stonewash Creek en Wildwash Creek, die in 2011 afgebroken werden.

Chiapas is een boomstambaan van Intamin AG die in het Mexicaanse themagebied ingewerkt wordt. De baan zal drie afdalingen tellen, waarvan eentje achterwaarts. Ook bevat Chiapas een afdaling met een hellingshoek van 53 graden, waardoor het de boomstambaan wordt met de steilste helling ter wereld.

De bezoekers kunnen plaatsnemen in een van de 29 boten die telkens plaats bieden aan zes personen. De vaartijd bedraagt ongeveer zes minuten en loopt door vijf verschillende vaarniveaus.

 

Heide-Park - Flug der Dämonen

Ook Heide-Park in Soltau, in het noorden van Duitsland, heeft dit jaar een grote nieuwigheid op de planning staan. Het park opent namelijk een nieuwe B&M-Wingrider in een Transsylvanisch thema die de naam Flug der Dämonen meekreeg.

De volledige baan stond begin november 2013 al zo goed als recht, waardoor TÜV snel langskwam voor de technische keuringen. In december startte het park vervolgens met de eerste testritten. Als alles nog volgens plan verloopt, opent de nieuwe publiekstrekker op 29 maart 2014.

In deze duivelse vlucht worden de bezoekers 772 meter lang meegesleurd doorheen vijf inversies en suizen ze rakelings langs verschillende obstakels. De baan meet maximaal 40 meter hoog en haalt een topsnelheid van 100 kilometer per uur.

 

Europa-Park - Arthur - Im Königreich der Mimimoys

Ook in Europa-Park in Rust zit men niet stil. Het park begon in de loop van vorig jaar reeds met de bouw van hun nieuwe attractie Arthur - The Ride. De indoorachtbaan/darkride is gebaseerd op de gelijknamige film van Luc Besson uit 2006. De nieuwe attractie wordt tot in de details naar de fantasiewereld van het hoofdpersonage Arthur gethematiseerd. De nieuwe achtbaan maakt deel uit van een groter complex dat ook nog enkele kinderattracties, zoals een mini-freefall en een carrousel, een shop en een restaurant zal omvatten.

De baan zelf is een nieuw achtbaantype dat ontwikkeld werd door de eigenaar van het park, Mack Rides. Bij dit type hangen de treintjes onderaan de baan en kunnen ze om hun as draaien. De  baan heeft een lengte van 550 meter en zal zowel indoor als outdoor verlopen. Bezoekers vanaf 4 jaar en met een grootte van 100 centimeter mogen een ritje maken op deze achtbaan.

Europa-Park liet echter weten dat de nieuwe attractie bij seizoensopening maar beperkt geopend zal worden omdat de baan en het decor nog niet afgewerkt zullen zijn. De geschatte capaciteit van 1400 bezoekers per uur zal tot de zomer niet bereikt worden en om de attractie tot in de puntjes te kunnen afwerken, opent het park het nieuwe gebied pas vanaf 12 uur ‘s middags.

 

Holiday Park - Sky Scream

Het Duitse Plopsabroertje, Holiday Park, zal dit seizoen een nieuwe spectaculaire achtbaan van Premier Rides openen die de naam Sky Scream draagt. Deze investering is goed voor zo’n 8 miljoen euro. De baan in griezelthema krijgt een plaatsje achterin het park op de locatie van de legendarische SuperWirbel. Met een maximale hoogte van 55 meter en een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur zijn ook de statistieken van de baan ronduit indrukwekkend te noemen. Het nieuwe themagebied dat rond de achtbaan gebouwd wordt, wordt als een verlaten industriegebied gethematiseerd. De oude ruïne van het FABrieksgebouw wordt de ingang van Sky Scream, maar binnenin ontpopt het gebouw zich tot een griezelig laboratium, waar men poogt de perfecte zombie te scheppen. Naast de achtbaan wordt ook nog Fear Snack, een gebouw met een souvenirshop, toiletten en een kleine bakkerij, geopend.

Het doel is om de achtbaan bij de seizoensstart op 12 april te openen, maar of deze datum gehaald zal worden, is momenteel nog moeilijk te zeggen. In twee verdere fasen wordt de rest van het themagebied afgewerkt. In juli 2014 wordt Fear Snack geopend en zou de buitenthematisatie klaar moeten zijn. Tegen ten laatste 2015 moet de binnenthematisatie en de wachtrij afgewerkt zijn. 

Verder wordt ook de boomstamattractie Teufelsfässer in een Wickie de Viking-kleedje gestoken en wordt de ingang van de attractie, die vanaf dan Wickie Splash zal heten, verplaatst. Ook voegt het park nog een nieuwe snackbar en shop toe in hetzelfde thema.


Steinwasen Park - Alpine Coaster

Steinwasen Park in het Zwarte Woud breidt in 2014 zijn collectie aan rodelbanen uit met een 1200 meter lange Alpine Coaster. Op deze baan kan men zelf remmen, maar echte durvers kunnen het parcours ook zo uitrijden. De attractie is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Wanneer de nieuwe coaster geopend wordt, hangt af van de weersomstandigheden.


Hansa Park - Indoor Speeltuin

Hansa Park, in het uiterste noorden van Duitsland, denkt dit jaar aan de families. Het park opent een grote indoor speeltuin in het thema van de Italiaanse Hanzesteden. In het Duitse handelshuis Fondaco dei Tedeschi in Venetië moesten de Duitse kooplieden hun waren tonen voordat ze deze verder konden verkopen. In de speelhal komen onder andere twee kleine freefalls en een plein waar je softballen kan afvuren op je vrienden. Voor de ouders bevat het indoor paradijs een café en een lounge met gratis draadloos internet.

 

Klein maar fijn

Verder openen nog enkele parken enkele kleinere attracties en/of themagebieden.

Fort Fun

Het Duitse pretpark Fort Fun in Sauerland investeert dit jaar in een interactief laserparcours met de naam FunnyFuxBau. De attractie krijgt als eerste in Europa een 4Cross Laser Race. 

 

Movie Park Germany

In Bottrop zal Movie Park Germany een nieuwe multimedia-darkride met een oerthema openen die volgens de roddels vergelijkbaar is met Thor’s Hammer in het Noorse Tusenfryd. Het park houdt echter de lippen stijf op elkaar en zet de fans vaak op het verkeerde been. Het wordt dus wachten tot het park met een officieel persbericht naar buiten komt!

 

Sealife Abenteuer Park

In Oberhausen opent het Sealife Abenteuer Park het nieuwe themagebied Afrika met twee nieuwe attracties. Meer info gaf het park momenteel nog niet vrij. Dit is het eerste deel van een meerjarenplan, dat ook nog bestaat uit het themagebied Noord-en Oostzee en de Caraïben.

 

Bayern Park

Bayern Park denkt aan de kleinste pretparkfans. Het Beierse park opent drie nieuwe kinderattracties: een zweefmolen, een mini-freefall van Zierer en een Zierer Kontiki. Ook gaat de nieuwe Piratenshow dit jaar in première.

 

Ravensburger Spieleland

Het Ravensburger Spieleland opent een freefalltoren voor het hele gezin.

 

Belantis

Het Oost-Duitse pretpark Belantis opent dit jaar een nieuwe achtbaan. Deze is gericht op kinderen. Tot en met 45 kg mogen de kinderen plaats nemen in de achtbaan, die net naast de achtbaan Huracan gebouwd wordt. Het park bouwt naast deze kinderachtbaan ook een autoparcours en een kinderspeelplaats. Daarmee investeert het park dit jaar fors voor de kleinsten van de familie.

 

 

Tekst: © 2014 - Ellen Struijs - Pretparken.be
Foto’s: © 2013 - Sebastian Bergmann, © 2014 - Heide-Park, © 2013 - chris-space.net, © 2013 - Holly-info.de, © 2014 - Holiday Park, © 2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be, © 2014 - Hansa Park, © 2014 - Fort Fun, © 2014 - Movie Park Germany, © 2014 - Bayern-Park, © 2014 - Ravensburger Spieleland
Bronnen: Phantasialand, Heide-Park, epfans.info, Plopsafansite, Holly-info.de, coasterfriends.de, Hansa Park, Fort Fun, Moviepark, Radio Oberhausen, Bayern Park, Ravensburger Spieleland

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.