2014 belooft een interessant jaar te worden. Terwijl heel sportliefhebbend Vlaanderen uitkijkt naar de Olympische winterspelen of het WK voetbal  - dat dit jaar in Brazilië zal doorgaan -, en de geldverzamelaars al helemaal warm lopen van de gedachte aan een nieuw tieneurobiljet, zijn de nieuwe en vernieuwde attracties hetgene waar de doorsnee pretparkfan het meest naar uitkijkt. In deze vierdelige reeks nemen we je mee door heel  Europa op een bezoekje rond alle noemenswaardige vernieuwingen waarbij we in dit derde deel een rondje rondom België maken, met aandacht voor Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

 

Frankrijk

Ook in la douce France kan je dit jaar meerdere nieuwe attracties ontdekken. Verschillende parken investeren zelfs fors en bouwen een aantal nieuwe attracties. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de opening van de langverwachte Ratatouille-attractie in het Walt Disney Studios Park, maar over het gehele land zijn er nieuwe en vernieuwde attracties en/of gebieden.
 

Parc Astérix

Het park gethematiseerd rond de onoverwinnelijke Galliërs pakt in 2014 uit met een nieuwe themazone. Althans, ze hebben het themagebied La Forêt des Druides opgebroken en omgevormd tot een gebied met de naam La Forêt d’ Idéfix. De kinderachtbaan Ronde des Rondins is afgebroken en verkocht, maar er komen wel 3 nieuwe attracties in de plaats. Daarnaast worden er nog 2 attracties verplaatst, zodat het nieuwe gebied 5 attracties zal tellen. Naast de 5 attracties komt er ook een speelplaats, een horecapunt en een souvenirwinkel. Heel het gebied is toegespitst op kinderen tussen 3 en 10 jaar oud.

 

Nigloland

Het kleine parkje Nigloland is al sinds de zomer van 2013 aan het bouwen aan de nieuwe attractie voor dit jaar. Het park pakt uit met een Mack MegaCoaster, de grootste investering in het 25-jarige bestaan van het park. De nieuwe achtbaan zal Alpina Blitz heten. De baan is 33 meter hoog en zal een topsnelheid van ongeveer 100 km/h behalen.

 

Walt Disney Studios

Ook Disney investeert opnieuw in een nieuwe attractie. En opnieuw is het het tweede park, Walt Disney Studios, dat er een attractie bijkrijgt. Disney heeft 2 jaar gebouwd aan deze E-ticket ride, die qua systeem vergelijkbaar ismet de darkride Mystic Manor in Disneyland Hong Kong. Echt veel is er nog niet bekend van deze attractie, maar dat ze een welgekomen aanvulling is op het attractieaanbod van de Studios is vrij duidelijk. De opening is volgens de laatste berichten voorzien op 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Soft-openingen (openingen voor de officiële opening) zouden al plaatsvinden vanaf eind juni. Kanttekening is wel dat deze data nog niet 100% zeker zijn, dus hou zeker de nieuwsberichten in de gaten!

 

Le Pal

Le Pal breidt dit jaar uit met een Mack Splash Battle. De nieuwe attractie is vergelijkbaar met de vorig jaar geopende Splash Battle Wicky The Battle in Plopsaland De Panne. Het thema van de attractie zal het oude Lousiana zijn, waarbij de bezoekers meegenomen worden op een rit doorheen riet en verschillende animatronics. De boten zullen een tandradboot van op de rivier Mississippi uit die tijd voorstellen, en de naam voor deze attractie wordt dan ook toepasselijk en geheel in het thema Alligator Bay.

Naast deze nieuwe attractie zal het park ook investeren in twee nieuwe dierenverblijven. Verder worden  overnachtingsmogelijkheden uitgebreid met negen nieuwe bungalows.

 

Walygator

Walygator is met zijn nieuwe eigenaars vorig jaar een nieuwe weg ingeslagen en daar bouwen ze nu op verder. Het park investeert opnieuw in het opwaarderen van de bestaande attracties. Zo krijgen de attracties Waly Boat en de meeste shows een update. Daarnaast heeft het park ook geld gevonden om te investeren in een nieuwe attractie, een Zamperla Air Race. Deze attractie is een molen waarop vliegtuiggondels staan gemonteerd. Deze gondels kunnen ondersteboven worden gedraaid, terwijl de molen zelf ook ronddraait. Ideaal dus om het jongere publiek naar het park te lokken met deze intensere attractie.

 

Parc Saint Paul

Parc Saint Paul investeert voor 2014 in een nieuwe achtbaan. Deze baan is een tweedehands baan die volledig gereviseerd is en komt uit Portugese parkje Funcenter, dat zijn deuren heeft moeten sluiten als gevolg van de financiële crisis.

 

Didi’land

Didi’land pakt voor het komende seizoen uit met een nieuwe achtbaan. Deze baan wordt gebouwd door de Italiaans constructeur SBF-VISA rides. De baan is een familie-achtbaan met een zyklon/galaxi-layout. Daarnaast worden er ook drie attracties verwijderd die vervangen worden door drie vergelijkbare attracties.

 

Dennlys Parc

Het park pakt in 2014 uit met een kleine droptoren van Zamperla. De attractie zal 39 meter hoog worden. La Vigie, wat wachttoren betekent, zal een capaciteit van 300 personen per uur hebben, iets wat voor het kleine park genoeg zou moeten zijn.


 

Fraispertuis City

De achtbaan Ronde des Rondins uit Parc Astérix, die eind vorig jaar verwijderd is omdat daar een nieuw themagebied komt, krijgt in Fraispertuis City een tweede leven. Daarnaast investeert het park ook in een babyflume (80 meter lang en een minuscule drop). Naast de gebruikelijke onderhouswerken wordt ook de bestaande thematisatie van Le Cactus verder afgewerkt.

 

Futuroscope

Het buitenbeentje op vlak van pretparken pakt in 2014 uit met 3 nieuwe attracties en een tentoonstelling. De eerste nieuwe en meteen ook grootste attractie werd reeds halverwege december 2013 geopend, maar wordt voor de volledigheid toch in dit lijstje opgenomen. Deze nieuwe attractie heet La Machine à Voyager dans le Temps. Daarnaast opent het park ook Mission Hubble, een nieuwe film in het IMAX 3D paviljoen. De derde nieuwe attractie heet Virus Attack en zal te zien zijn in een van de twee zalen van le Cinéma Dynamique. Tot slot opent het park ook nog een fototentoonstelling.


 

Kingoland

Tot slot komt er ook een nieuw pretpark in Frankrijk. Een kleine investeerder heeft zijn geld gebruikt om een klein parkje op te bouwen in Bretagne. Het park heeft de Pinfari-achtbaan Montagnes du Grand Canyon gekocht van het Franse park OK Corral. Deze zal in het nieuwe park de naam Spoutnik dragen. Daarnaast komen er nog een aantal andere attracties, wat er precies komt is nog niet volledig duidelijk.


 

Nederland

Bij onze noorderburen staat 2014 in het teken van renovatie. Quasi alle parken proberen dit jaar een of meerdere attracties te renoveren zodat de parken met de tijd meegaan.
 

Efteling

Efteling bouwt dit jaar geen nieuwe attractie, maar pakt wel uit met een grootste vernieuwing. Vorig jaar renoveerde het park Droomvlucht, dit jaar is de wildwaterbaan Pirana aan de beurt. De baan zelf wordt deels aangepast, er komt extra thematisatie rondom en er komen uitzichtpunten. Ook de beplantingen worden aangepast zodat het hele gebied terug wordt zoals zoals het oorspronkelijk bedoeld was.
Naast de renovatie van Pirana staat ook het vernieuwen van het restaurant Het witte Paard op het programma. Het interieur en de keuken worden volledig vernieuwd, en de plaatsing van het buffet wordt waarschijnlijk ook veranderd.

 

Walibi World

Walibi World geeft de achtbaan Xpress een volledige update. Het thema wordt aangepast naar het muziekthema dat Walibi ook in Nederland meer wil opentrekken naar het gehele park. Daarnaast krijgen ook de achtbanen Goliath en El Condor een nieuwe verflaag. De supports van Goliath worden zwart geverfd en de baan van El Condor krijgt een oranje kleur. De baan van Goliath en de supports van El Condor blijven in dezelfde kleuren.

 

Toverland

Het Sevenumse park opende vorig jaar een nieuw gebied, daardoor staat er dit jaar niets nieuws op de planning. Enige toevoeging is een greenscreen, waar gasten tegen betaling een foto kunnen trekken waar ze op een bezem zitten. Doordat er een groene achtergrond gebruikt wordt kan men digitaal een foto toevoegen zodat het lijkt alsof de bezoeker zweeft op een bezem. Deze ‘attractie’ is wel betalend.

 

Drievliet

Het regionale park in Den Haag breidt het themagebied Lol Atol uit met 4 kleinere attracties, speciaal voor de allerkleinsten onder de bezoekers. De multidimensie cinema krijgt een nieuwe spectaculaire film.

 

Slagharen

Attractiepark Slagharen investeert dit jaar in een nieuwe parkshow en vernieuwde accomodatie. De wigwams worden volledig naar hedendaagse normen aangepast en vernieuwd.Engeland

De Engelse parken hebben vorige jaren serieus geïnvesteerd in nieuwe attracties, dus dit jaar richtten ze zich ook vooral op kleinere attracties en vernieuwingen.
 

Alton Towers

Alton Towers denkt dit jaar aan de allerkleinsten en opent CBeebiesland, het oude Old McDonaldFarmyard. Het park geeft het oude kindergebied een update naar het alom bekende kinderprogramma. Meer details zullen bekend worden bij de opening van het gebied.
Naast het nieuwe gebied is er ook een attractie verwijderd; Submission verlaat namelijk het park. Er zal dit jaar niets in de plaats van de attractie komen.

 

Thorpe Park

Ook Thorpe Park springt op de kar van wat populair is onder de mensen. Het park opent het Angry Birds themagebied, waarbij ze een nieuwe attractie openen. Een 4D-cinema wordt geïnstalleerd, daarnaast worden de botsauto-attractie geïntegreerd in het gebied. En de attractie Detonator wordt aangepast naar het nieuwe thema.

 

Lightwater Valley

Lightwater Valley bouwt dit jaar aan 106 bungalows die als lodge worden ingericht. Het park speelt daarop in op de groter wordende vraag voor overnachtingen. Dit is niet enkel bedoeld om de gasten langer in het park te houden, maar om de bezoekers van een combinatie pretpark/dagje natuur te laten genieten.

 

Pleasurewood Hills

Dit park pakt uit met een nieuwe ‘oude’ achtbaan, een wilde muisachtbaan. Het is de voormalige attractie Wild Mouse uit Flamingoland Theme Park. Deze baan, gebouwd door Maurer-Söhne, is een standaard Wild Mouse en zal door het leven gaan als Marble Madness.

 

Paultons Park

Het familiepark bouwt dit jaar een nieuwe dubbeldekdraaimolen. Daarnaast krijgt de vorig jaar geopende 4D-cinema een nieuwe film waarbij bezoekers het verhaal van Robin Hood kunnen beleven. Naast deze vernieuwingen wordt er ook een nieuw restaurant gebouwd in het park. Dit restaurant, dat bij de nieuwe ingang van het park komt, is deel van het meerjarenplan van het park om het ingangsgebied mooi en hedendaags te maken.

 

 

Tekst: © 2014 - Michiel De Sutter - Pretparken.be
​Foto’s: © PotionMagix.fr, © 2013 - Nigloland, © - Walt Disney Studios Park, © PAFans.com, © - Le Pal, © - Walygator Parc, © - Parc Saint Paul, © 2013 - Didi'Land, ©Zamperla, © - Dennlys Parc, © fraispfan.fr, © - Futuroscope, © Kingoland Forum Club, © Eftepedia, © Walibi Holland, © Sven Jans - Toverlandfansite, © - Drievliet, © 2013 - Attractiepark Slagharen, © 2013 - Alton Towers, ©2013 - Thorpe Park, © - Lightwater Valley, © Unofficial Pleasurewood, ©2014 - Paultons Theme Park

Bronnen: Pretparken.be, Disneyland Park Paris, Efteling, Walibi World, Parc Asterix, Thorpe Park, Nigloland, Walygator, Le Pal, Toverland, Alton Towers, Pleasurewood Hills, Pleasure Island, Paultons Park, Lightwater Valley, Slagharen, Drievliet, Toverland, Futuroscope, Fraispertuis City, RCDB.com, tp.nl.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.