Vandaag (11 april 2014) vond in Plopsaland De Panne de vierde editie plaats van de intussen gekende Diamond ThemePark Awards, een initiatief van Parkworld.be - Zoo.be en Pretparkbeest.be, twee pret- en dierenparken gerelateerde fansites, waarbij vooral Belgische en Nederlandse parken beoordeeld worden in verschillende categorieën.
Sinds 2010 is deze verkiezing uitgegroeid tot één van de belangrijkste referenties voor pretparken en dierenparken uit België en Nederland. Via voorgestelde nominaties van een heuse vakjury kunnen liefhebbers een stem uitbrengen op hun favorieten. De vakjury bestaat uit diverse fansites met een sterke reputatie, verschillende personen met een jarenlange ervaring in de pretparkwereld en een in pretparken gespecialiseerd reisbureau.

Net als vorig jaar werd er massaal gestemd. Maar liefst een 40000-tal personen heeft deelgenomen aan dé referentie voor prijsuitreikingen binnen de sector van pret- en dierenparken in de Lage Landen. In totaal waren er 19 categorieën waarvoor de bezoekers hun stem konden uitbrengen. Hierbij drie top-categorieën: "Beste Pretpark van België en Nederland", "Beste Dierenpark van België en Nederland" en "Beste pretpark van Europa" waarbij de bezoekers konden kiezen uit maar liefst 15 nominaties. In de andere categorieën werd de keuze beperkt tot 5 finalisten. Nieuw dit jaar is de "e-Award", "Beste Thrill Ride" en "Beste Concept-Attractie", "Beste Nieuw 2013 in België en Nederland" en voor de dierenparken "Mooiste Geboortemoment".

 

Spotlight Award

Eric Domb, Pairi Daiza - De spotlight award gaat elk jaar naar een personaliteit uit de wereld van pretparken, dierenparken, toeristische attracties of de aanverwante entertainment industrie. In 2013 viel Eric Domb sterk op. Niet alleen maakte hij indruk met de forse uitbouw van Pairi Daiza, ook slaagde hij erin om een koppel reuzenpanda's voor een unieke periode van 15 jaar aan België te binden.

 

 

 

Vakjuryprijs

Bellewaerde - Vaak liggen de meningen van de Vakjury en het stempubliek uit elkaar, waardoor een park net naast een begeerde Award grijpt. Omdat de Vakjury van mening is dat in dat geval het park een welverdiende pluim zou krijgen, is er deze prijs in het leven geroepen. Dit jaar wint Bellewaerde de Vakjuryprijs omdat het park in 2013 met Huracan investeerde in een nieuwe belevingsattractie.

 

 

 

Lifetime Achievement Award

Dominique Fallon, medewerker Walibi Belgium - Deze man startte zijn carrière in 1975 - op 26-jarige leeftijd - als Sales & Marketing verantwoordelijke in het prille begin van Walibi Belgium. Dominique speelde een prominente rol in de ontwikkeling van het pretpark en de sector. Zo werd hij door de jaren heen niet enkel administrateur en directielid van Walibi Belgium, maar bekleedde hij de functie van voorzitter van de vzw Attractions&Tourisme (vereniging van meer dan 250 toeristische attracties in Wallonië en Brussel) van 1999 tot 2014. De passie voor de sector, de bezoekers en attracties heeft hij zonder twijfel te danken aan zijn mentor Eddy Méeus (oprichter van Walibi Belgium). Dominique Fallon, de man die na 39 jaar nog altijd een wakend oog houdt op de ingang van het park bij opening.

 

 

 

Belgische winnaars

Beste pretpark: Plopsaland De Panne

Meest kindvriendelijke park: Plopsaland De Panne

Park met beste evenementen: Plopsaland De Panne

Beste Halloween: Walibi Belgium

Beste achtbaan:  Anubis, Plopsaland De Panne

Beste waterattractie: Indiana River, Bobbejaanland

Beste thrill ride: Sledgehammer, Bobbejaanland

Beste concept-attractie: Challenge of Tutankhamon, Walibi Belgium

Beste nieuwigheid 2013: Wickieland, Plopsaland De Panne

Beste dierenpark: Pairi Daiza & Planckendael (ex eaquo)

Mooiste dierenverblijf: La terre des origines, Pairi Daiza

Mooiste geboortemoment: Aardvarken, Zoo van Antwerpen

Mooiste pret- of dierenpark: Pairi Daiza

E-Award: Plopsa-Groep

Beste fansite: Plopsa Fansite

 

Nederlandse winnaars

Beste pretpark: Efteling

Meest kindvriendelijke park: Efteling

Park met beste evenementen: Efteling

Beste Halloween: Walibi Holland

Beste achtbaan: Troy, Toverland

Beste waterattractie: De Vliegende Hollander, Efteling

Beste thrill ride: Space shot, Walibi Holland

Beste concept-attractie: Doomvlucht, Efteling

Beste nieuwigheid 2013: Magische Vallei, Toverland

Beste dierenpark: Safaripark De Beekse Bergen

Mooiste dierenverblijf: Savanne, Diergaard Blijdorp

Mooiste geboortemoment: Koningspinguin, Diergaard Blijdorp

Mooiste pret- of dierenpark: Efteling

E-Award: Efteling

Beste fansite: Eftelist

 

Europese Winnaars

Beste pretpark: Europa-Park

Beste attractie: Expedition Ge-Force, Holiday Park

Beste nieuwe attractie 2013: The Smiler, Alton Towers

Beste slaapgelegenheid: Hotel Colosseo, Europa-Park

 

 

Tekst: ©2014 Juan Martínez - Pretparken.be, ©2014 Diamond ThemePark Awards
Foto's: ©2014 Juan Martínez - Pretparken.be
, ©2014 Diamond ThemePark Awards

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.