Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Plopsaqua, een magisch zwemparadijs
Share
Auteur: Kris Peeters @ 28 Apr 14

Op dinsdag 22 april 2013 vond een persvoostelling plaats op de werf van Plopsaqua, het eerste Plopsa-zwemparadijs met bubbelbaden, waterkanonnen, een wildwaterbaan en een playhouse en verschillende watereffecten. De unieke thematisering gecombineerd met verschillende geluids- en lichteffecten zal een magische beleving voor iedere bezoeker garanderen. Pretparken.be was erbij toen de handafdrukken in beton geplaatst werden!

 

 

In het bijzijn van de aanwezige pers zetten burgemeester Ann Vanheste, Algemeen Directeur Steve van den Kerkhof en Gert Verhulst hun handdruk in het beton. Nadien werd onder het toeziend oog van alle genodigden het hoogste punt van Plopsaqua, namelijk de lanceercabine van de hoogste glijbaan Superloop, bereikt. De hoogte hiervan bedraagt zo’n 19 meter. Uiteraard waren Wickie en Halvar hier ook van de partij.

 

Plopsaqua

Het idee rond Plopsaqua ontstond toen Plopsaland De Panne een klein zwembad aan het toekomstige hotel inplande. Gelijktijdig was de gemeente De Panne op zoek naar een nieuwe locatie voor hun gemeentelijk zwembad. Zo hebben beide partijen de handen in elkaar geslagen om een mooi en nieuw zwembadcomplex te ontwikkelen. Het prijskaartje van dit gezamenlijke project bedraagt 16 miljoen euro. Deze investeringskost en bijkomende exploitatiekosten worden door de Plopsa-groep zelf gedragen.

 

Het zwembadcomplex

Het zwemcomplex heeft een grootte van 4000m² en biedt plaats aan een 25-meterbad met vier banen, verschillende zwembaden, een ruim speelgedeelte voor kinderen, een wildwaterbaan en verschillende bubbelbaden. Ook is er een klein buitengedeelte voorzien met een buitenbad en een bubbelbank.
Verder zullen de bezoekers ook kunnen genieten van een sauna voor 12 personen, een ligweide en een speeltuig voor de kinderen.

Centraal in het complex is het golfslagbad 250m² gelegen, waarboven een regengordijn geplaatst zal worden. Op deze manier zal 4 maal per dag met de nodige effecten een onweer nagebootst worden.
Achter het golfslagbad worden 2 bubbelbaden geplaatst. Daarnaast vindt men tevens de ingang van de wildwaterbaan, die vertrekt via een kronkelend route naar een mysterieuze grot waarin een animatronic zal geplaatst worden. De wildwaterbaan zelf mondt uit in het golfslagbad.
Aan de zijde van de kleedruimte komt de Movie-grot waar op groot scherm de avonturen van Wickie de Viking vertoond zullen worden. Boven op de grot, op de eerste verdieping, zal zich het Playhouse voor de kinderen bevinden.

 

Drie spectaculaire waterglijbanen

Plopsaqua zal in totaal 404 meter aan glijbanen bevatten. Hiervoor deed men beroep op de gerenommeerde glijbaanbouwer Proslide. De glijbaantoren brengt je naar de drie grote glijbanen met drie etages op 11, 15 en 19 meter hoogte.
 

Superloop (19 meter)

Het lanceerplatform van deze glijbaan is uniek in België: de zwemmer valt loodrecht naar beneden in de glijbaan na het openklappen van het luik onder beide voeten. Met een gemiddelde snelheid van 40 km/u glijdt men naar beneden.

X-Tube (15 meter)

Alleen of met z’n tweeën glijden zwemmers pijlsnel naar beneden in een band.

Blackhole (11 meter)

Deze glijbaan registreert hoe snel zwemmers naar beneden glijden op de tonen van zelfgekozen muziek.

 

Decoratie

Plopsaqua wordt geen doorsnee zwembad, maar een erg bijzonder en een uniek waterpark. Plopsaqua zal een aangename vikingsfeer uitstralen en dus is de theming vanzelfsprekend gebaseerd op het succesvolle figuurtje van Wickie de Viking. Het is de bedoeling dat het waterpark de setting krijgt van een dooiend sneeuwlandschap met de sfeervolle paarse gloed van het noorderlicht. Het zwembad werd vormgegeven door Piet de Koninck, de huisontwerper van de Plopsaparken. Het is de uitdaging om een koud klimaat in een warme omgeving uit te beelden.

Zoals we van Plopsa gewoon zijn, gaat ze voor niets minder dan een fascinerende thematisatie die tot in de puntjes is afgewerkt. Piet de Koninck wist ons te vertellen dat hij met heel veel details te werk gaat, want voor hem staat de beleving van de badgasten centraal. We denken in dit opzicht bijvoorbeeld aan de bijpassende muziek, scenografische verlichting, interactie en de sensationele waterslides.

 

Techniek

Een zwembad behoeft vanzelfsprekend een sterk staaltje techniek. Zo bevinden zich in de kelders grote filterelementen die ervoor zorgen dat het afvalwater gefilterd wordt. Ook bevat het zwembad een golfgenerator voor het golfslagbad. Verder zijn er verschillende pompkamers. Deze stuwen het water voor onder andere de waterglijbanen en de wildwaterbaan voort. Tot slot wordt er ook geïnvesteerd in bufferbaden die zorgen voor een wateropslag. Dit is bedoeld voor de grote baden zoals het golfslagbad altijd te voorzien van genoeg water.

 

Veiligheid

Natuurlijk staat ook voor Plopsa veiligheid voor alles. Centraal in het zwembad ligt dan ook een grote Vikingsboot. Naast een heel mooi decoratief gegeven is het ook het centrale punt voor de redders. Zij vestigen hier elke dag hun post en kunnen met behulp van onder andere camerabewaking toezien op de veiligheid van de badgasten. Daarnaast wordt de veiligheid van de drie spectaculaire slides gewaarborgd doordat ze eindigen met skim-outs, een uitloopstrook van de glijbaan.

 

Leuke weetjes

Wist je dat...

  • er 35 extra jobs zullen ontstaan.
  • de capaciteit van Plopsaqua zo'n 3.250 personen per dag zal bedragen.
  • er 10 waterkanonnen geplaatst zullen worden.
  • er 2.600m³ decoratief spuitbeton en 3.500m³ beton gebruikt wordt.
  • Plopsa 250.000 bezoekers per jaar verwacht.
  • er een horecapunt komt waar snacks en drankjes te verkrijgen zijn.
  • de kleedruimte 45 cabines, 4 groepscabines en 725 lockers zal tellen.

 

Over iets minder dan een jaar opent het gloednieuwe Plopsaqua zijn deuren. De opening staat namelijk gepland op 1 april 2015.

 

Tekst: © 2014 - Stijn Colson - Pretparken.be 
Foto's: © 2014 - Plopsaland De Panne, © 2014 - Stijn Colson - Pretparken.be

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.