In februari hebben we reeds de belangrijkste nieuwe attracties en gebieden in Europa voorgesteld. Vele zijn ook al geopend en velen van jullie hebben al een aantal van die nieuwe attracties uitgetest. Nu is het dus tijd om onze blik te verruimen en te kijken naar welke nieuwe attracties er buiten Europa gebouwd zijn of afgewerkt worden. We beperken ons natuurlijk tot de belangrijkste en meeste interessante attracties, al zijn er dat zeker niet weinig.

 

Deel 1: USA

Het zal jullie niet verbazen, maar voor de meeste nieuwe interessante attracties moeten we de Atlantische oceaan oversteken. Over het hele land zijn er verschillende attracties die verwacht worden om hoge ogen te gooien bij zowel bezoekers als fans.

 

Banshee - Kings Island

Alpengeist in Bush Gardens Williamsburg heeft zijn record van langste en snelste inverted coaster verloren aan deze nieuwe baan in Kings Island. B&M ontwierp deze baan en zette opnieuw een vrij unieke lay-out neer. Voor de derde keer, en de eerste keer op een inverted coaster, is er een loop rond de lifthill. Daarnaast hebben ze een soort Pretzel-achtig element gebouwd, wat bij een inverted eigenlijk meer neerkomt op het goed plaatsen van een Dive loop en een Immelman.

Kings Island bouwde deze baan op de plaats waar ooit de beruchte Son of Beast stond. Deze baan, die de eerste en tot nog toe enige, hedendaagse houten achtbaan met een looping was, werd in 2012 verwijderd. In 2006 was de looping al verwijderd om de baan aangenamer te maken, maar de problemen bleven bestaan.
Het thema van Banshee is vrij duidelijk, deze baan heeft het thema van de mythologische figuur met dezelfde naam. Teruggekoppeld naar het park heeft Kings Island het verhaal bedacht waarbij de figuur ‘gespot’ werd tijdens de constructie van het park, en dat Banshee nu terug is.

 

Seven Dwarfs Mine Train - Walt Disney World Magic Kingdom

Walt Disney World investeert sinds 2012 in het Magic Kingdom. Na verschillende herthematiseringen van meerdere attracties en aanpassingen van het gebied opent op 28 mei het nieuwste pareltje van het park, Seven Dwarfs Mine Train. Deze achtbaan neemt de bezoekers mee op een ritje doorheen de mijn van de zeven dwergen van Sneeuwwitje.

Met de opening van deze attractie is de uitbreiding en opwaardering van het themagebied Fantasyland dan ook compleet. Het plan was om de bezoekers dichter bij de personages te brengen door hun leefwereld na te bouwen.
De baan zelf is een nieuw ontwerp van Vekoma in samenwerking met Disney. De mijnkarretjes zullen swingen, dus ook links en rechts bewegen, gewoon door de lay-out van de baan.

 

Harry Potter Diagon Alley - Universal Studios Florida

Op ongeveer 13 km van de nieuwe achtbaan van Disney bouwt Universal het vervolg van het succesverhaal van het Harry Potter gebied in Universal Islands of Adventure. In het eerste park, Universal Studios Florida wordt de laatste hand gelegd aan het themagebied Harry Potter Diagon Alley. De Wegisweg, zoals het gebied in de Nederlandstalige boeken heet, wordt nagebouwd en voorzien van verschillende attracties. De opvallendste is Harry Potter and the Escape form Gringotts, een indoor achtbaan met darkride-effecten (het kan ook darkride met achtbaan-effecten zijn) waarin het verhaal van Harry Potter en zijn ontsnapping uit Goudgrijp wordt verteld.

Naast deze achtbaan zal het gebied ook verschillende restaurants en shops bevatten, die allemaal tot in de details nagebouwd zullen worden. Door de setting (een meer stadsgebied) is het voor Universal ook mogelijk om meer details toe te voegen aan het gebied. Een tweede attractie zal de connectie zijn naar The Wizarding World of Harry Potter themagebied in het Universal Islands of Adventure park, dat naast de Studios ligt. Hiervoor wordt de trein, die de leerlingen in de boeken naar de school brengt, nagebouwd. Wat er net zal gebeuren en hoe deze verbinding zaal uitgewerkt worden (ivm toegangstickets etc.) zal allemaal wel duidelijk worden.

Universal heeft de lat voor zichzelf heel hoog gelegd, want van dit gebied wordt minstens evenveel verwacht als van het eerste gebied dat opende twee jaar geleden. De attractie Harry Potter and the Forbidden Journey wordt algemeen beschouwd als een van de topattracties in de pretparkwereld. De wachttijden voor het nieuwe gebied en de nieuwe attractie liepen soms op tot 4u. Met andere woorden: alle ogen zijn gericht op Universal.

 

Goliath - Six Flags Great America

Na het succes van New Texas Giant in Six Flags over Texas krijgt ook Six Flags Great America een achtbaan van Rocky Mountain Construction. Anders dan bij de transformatie van Texas Giant naar New Texas Giant bouwt RMC nu een volledig nieuwe baan. Deze baan wordt een echte recordbreker, toch als ze als houten achtbaan aanzien wordt.
De baan zal maar 50,3 meter hoog worden, maar zal wel een record drophoogte van 54.9m hebben, ze gaat dus in een tunnel terechtkomen. De hellingsgraad van de drop is ook recordbrekend voor een houten achtbaan, deze zal 85° zijn.  Daarnaast zal de baan twee inversies tellen, een dive drop en een langgerekte zero-G roll. Deze laatste kan zelf als nieuw inversie-element aanzien worden.

De lifthill zal in een ongebruikelijke hoek van 45° liggen. Daarnaast zal de toplaag van de track opgevuld worden met zand en zullen de wielen uit polyurethaan gemaakt worden, dit alles om de rit minder luidruchtig te laten verlopen.

 

Fire Chaser Express - Dollywood

Dollywood pakt voor dit jaar uit met een nieuwe achtbaan. Gerstlauer tekende deze 740m lange familie-achtbaan uit en stak er een aantal verrassingen in. Zo wordt de trein twee keer relatief zacht gelanceerd, waarvan een keer achteruit.

Deze baan is gethematiseerd naar de vrijwillige brandweer van de Smokey Mountains, niet toevallig het gebergte waar ook Dollywood zich bevindt. Dollywood heeft daarnaast de baan ook van een aantal thematische aspecten voorzien, zeker bij de achterwaartse launch, en bv. met uitkijktorens over de bossen. Doorheen de jaren zal de beplanting echter nog moeten groeien, want momenteel ligt de baan er nog wat kaal bij.

 

Falcon’s Fury - Bush Gardens Tampa

Intamin zet de volgende stap voor een drop toren. In plaats van de bezoekers al zittend naar beneden te laten vallen zal Falcon’s Fury ervoor zorgen dat de bezoekers horizontaal naar beneden vallen, dus in ‘vlieghouding’. Hiervoor nam Bush Gardens contact op met Intamin om deze uitdagende attractie te ontwerpen. Momenteel zijn er nog problemen met het terug ‘rechtop’ komen, dit zou iets teveel krachten opwekken waardoor het comfort van de bezoekers te laag is. Maar dit euvel zal ongetwijfeld snel verholpen worden.

 

Zumanjaro, Drop of doom - Six Flags Great Adventure

Naast een vernieuwend concept van een drop toren maakt Intamin ook de hoogste drop toren ter wereld. Deze attractie zal bestaan uit 3 aparte ‘torens’ die vastgemaakt zijn aan Kingda Ka, de hoogste achtbaan ter wereld. Aan elke ‘toren’ hangt een gondel die plaats biedt aan 8 personen. Zo komt men aan een capaciteit van 24 personen per rit. De valhoogte zal 126m zijn, de maximale snelheid is 140km/h, waardoor de attractie die hoogste en snelste drop-ride ter wereld wordt. Het thema is geïnspireerd op de attractie die vorig jaar werd toegevoegd, Safari Off Road Adventures. De wachtrij zal langs een nieuwe bavianenverblijf lopen, om zo in de Afrikaanse sfeer te blijven.

 

Thunderbolt - Coney Island

Zamperla bouwt zijn grootste achtbaan tot nu toe in hun eigen park, Coney Island New York. Deze baan is van een Zamperla Multilooper en komt te staan op de plaats waar tot 1982 de legendarische Thunderbolt zijn rondjes draaide. Deze werd al in 2000 gesloopt, maar het was wachten tot nu voordat er een nieuwe baan werd gebouwd.

Anders dan de historische houten achtbaan die op die plaats stond wordt Thunderbolt een stalen achtbaan. De baan, met een lengte van 620m en een hoogte van 33m, zal een maximale snelheid van 105 km/h behalen. Er staan de bezoekers, naast een verticale lifthill, drie inversies, een looping, schroef en een Immelman te wachten. De naam is dezelfde als de vroegere achtbaan, als eerbetoon.


 

Deel 2 Azië

Naast de USA is Azië de grootste afzetmarkt voor attractiebouwers. Zeker in China wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe themaparken. Maar ook Indië zet zich op de kaart, vorig jaar opende daar een 'westers' themapark. In de toekomst zal Azië enkel maar interessanter worden voor de fans. En 2014 is al een mooi begin.

 

The Wizarding World of Harry Potter - Universal Studios Osaka - Japan

Na het succes van dit gebied in Florida krijgt ook het Universal Studios park in Osaka zijn eigen Harry Potter themagebied. Dit gebied is een perfecte kopie van het gebied in Florida, enkel de achtbaan Dueling Dragons wordt niet meegenomen in de bouwplannen. En ergens is het logisch dat Universal dit gebied gewoon kopieert, door opening van het themagebied in Islands of Adventure heeft het park 23% meer bezoekers ontvangen dan voordat het gebied open was. Bedenk daarbij dat Harry Potter ontzettend populair is in Japan, de films hebben bv. meer omzet gedraaid dan in Groot-Brittanië, en je begrijpt dat Universal een nieuwe goudmijn aan het bouwen is. Opening van dit gebied, met de attractie Harry Potter en the forbidden Journey als hoogtepunt, is voorzien voor eind 2014.

 

Chimelong Ocean Kingdom HongKong - China

Dit nieuwe park in China opent dit jaar zijn deuren. B&M bouwt een Wingcoaster, Parrot Coaster, waarbij bezoekers worden meegenomen op een ritje door het regenwoud. Deze wingcoaster is de langste die tot nu toe gebouwd is, maar qua hoogte wordt hij net verslagen door Gatekeeper.

Naast vele andere attracties opent het park ook een watercoaster van Mack in het park, die prachtig afgewerkt is met een ijsthema. Deze baan is een kopie van Poseidon in Europa-Park.

 

Family inverted coaster - Happy Valley Shanghai - China

B&M gaat de familie-toer op met deze achtbaan. De baan is de eerste B&M inverted zonder inversies, en heeft qua lay-out ontzettend veel gelijkenissen met Kvasten van Vekoma. De lengte zal daardoor bij deze baan ook rond de 400m zijn, met de laatste helix waarschijnlijk als hoogtepunt. Opvallend is dat het park voor een B&M heeft gekozen, daar deze leverancier zich toch vooral richt op het intensere werk.

 

Romon World - China

In de herfst wordt dit indoor/outdoor park zijn deuren. Het toont veel gelijkenissen met Lotte World in Seoul. Maurer-Söhne bouwt een outdoor LSM-achtbaan die vergelijkbaar is met Freischütz. Daarnaast bouwt Intamin een indoor-achtbaan die vergelijkbaar is met Kanonen, enkel zonder de launch en een tikkeltje groter. Deze laatste zal gethematiseerd worden naar Europese bezienswaardigheden waar de baan langs gaat. De naam is dan ook niet toevallig ‘Travel through Europe’.

 

LSM Coaster - IMG Themapark - Dubai
                       Qihe Happy World - China
                       Harbin Wanda Cultural Tourism City - China

Deze drie parken bouwen een kopie van Blue Fire Megacoaster in Europa-Park. De ene is al origineler dan de andere in zijn naamgeving, maar samen met de baan in Sochi Park heeft Mack dit jaar dus 4 kopies van hun launched Megacoaster geopend.

 

OCT Thrust SSC1000 - Happy Valley Hubei - China

S&S heeft in 2011 reeds een spiegelbeeld van deze baan gebouwd in een ander Happy Valley park, dat van Shenzhen. Deze baan is open sinds 8 maart 2014.


 

Deel 3: Rest van de wereld

Naast Europa, USA en Azië resten er nog enkele landen waar er veel pretparken zijn. Zowel Canada als Australië hebben geen grote projecten dit jaar, maar Mexico mag wel een nieuwe achtbaan verwelkomen. En wat voor eentje...

 

Steel Medusa - Six Flags Mexico - Mexico

Als laatste op dit lijstje, maar zeker niet als minst interessante. RMC verbouwt in Six Flags Mexico de achtbaan Medusa. Deze baan krijgt een deels nieuwe lay-out en zal hoger en sneller zijn dan zijn voorganger. Natuurlijk zitten de trademarks van RMC, inversies en overbanked turns ook in het ontwerp. De retracking/ombouw zal verlopen zoals bij Iron Rattler en New Texas Giant. RMC maakt een nieuwe stalen track die ondersteund wordt door een houten constructie, zo krijgt Mexico zijn eerste hybride coaster. De drie inversies zullen allemaal zero-g rolls zijn, waarvan de eerste tijdens de first drop. De opening wordt verwacht voor deze zomer. Het filmpje ziet er alvast veelbelovend uit.

 

Meer info en foto's over de verschillende projecten vinden jullie op ons forum!

 

Tekst: © 2014 Michiel De Sutter - Pretparken.be
Foto's: © Pretparken.be, © Themeparkreview.com, ©RCDB.com, ©Universal Studios Japan, © Universal Studios Florida Resort, © Kings Island, © Six Flags

Bronnen: Coastersandmore.de, TPR, Pretparken.be, TP.nl, RMC, Intamin, B&M, RCDB.com, MACK Rides, Vekoma, S&S

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.