Aan de andere kant van de Atlantische oceaan is Universal druk bezig aan de voltooiing van de tweede fase van het Harry Potter-gedeelte. De filmreus en pretparkgigant thematiseert een deel van zijn resort naar de tovenaar uit de boeken van J.K. Rowling. Aangezien dit een project is dat niet onbesproken mag blijven, verlaten we met Pretparken.be het Europese continent en geven we je een overzicht van het spraakmakende project rond ‘The Wizarding Word of Harry Potter’.

 

 

 

 

Fase 1: Hogsmeade (Zweinsveld)

Na een bouwtijd van 2,5 jaar opende in 2010 in Universal Islands of Adventure (Orlando) het nieuwe themadeel ‘The Wizarding World of Harry Potter - Hogsmeade’’. In dit gedeelte krijgen de bezoekers de kans om rond te wandelen in en rond Hogsmeade (Zweinsveld), het dorp uit de films rond de jonge tovenaar. De publiekstrekker én hoofdattractie van het themadeel is de darkride ‘Harry Potter and the Forbidden Journey’, die gethematiseerd werd naar de Hogwarts School of Witchcraft and Wizardy (Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus) en de bezoekers doorheen Harry’s toverwereld voert. De tovenaarsschool werd voor dit project helemaal nagebouwd. Andere attracties in het deel zijn ‘Dragon Challenge’ (voorheen ‘Duelling Dragons), een duellende inverted achtbaan van B&M, en de familie-achtbaan ‘Flight of the Hippogriff’ (voorheen ‘Flying Unicorn’).

Om het gebied helemaal tot in de details af te werken werd het dorp Hogsmeade nagebouwd en voorzien van vele souvenirshops en restaurants die bezoeker zal herkennen uit de boeken.

De investering van Universal was goed voor zo’n luttele 200 miljoen dollar en veroorzaakte een stijging in de bezoekersaantallen van 2010 met meer dan 30 procent.

 

Fase 2: Diagon Alley (Wegisweg)

Door de opening van ‘The Wizarding World of Harry Potter - Hogsmeade’ gingen de meeste gasten naar Islands of Adventure, het park kende in 2010 een bezoekersstijging van maar liefst 30,2%. Ook het jaar daarop, in 2011, bleven de bezoekers in grote getallen toestromen. Het park kende opnieuw een groei van 29,0%. Op twee jaar tijd stegen de bezoekersaantallen van 4.627.000 bezoekers naar 7.674.000 bezoekers. Vanwege dit enorme succes begonnen de bestuursleden van het resort, waar zowel Universal Islands of Adventure als Universal Studio’s Florida toe behoren, zich af te vragen hoe ze het gebied konden uitbreiden en hoe ze de bezoekersverdeling terug in balans konden brengen.

Universal maakte op 6 december 2011 bekend dat ze het themadeel gingen uitbreiden. Op welke plaats en wanneer werd niet gezegd. Speculaties begonnen, daar dit bericht enkele dagen na het bericht kwam dat de Studios op 2 januari 2012 afscheid zouden nemen van de attractie Jaws, gelegen in de Studio's.

En het klopte dus ook, Jaws werd verwijderd en een nieuw deel van ‘The Wizarding World of Harry Potter’ werd gebouwd. Dit deel is gebaseerd op Diagon Alley (Wegisweg), de tovenaarswinkelstraat waar op het einde van de straat ook de tovenaarsbank ligt, Gringotts (Goudgrijp). Er komt een restaurant en verschillende winkels uit de boeken zullen nagebouwd worden.

In Gringotts komt de belangrijkste attractie van het gebied, ‘Harry Potter and the escape from Gringotts’. Deze 3D-darkride/achtbaan zal een technisch hoogstaande attractie worden, uniek in de pretparkindustrie. Het wordt een combinatie van volledig gethematiseerde sets (360°) met 4K HD animatie in 3D projectie systemen, waarbij ook nog gebruik gemaakt wordt van special effects. Onnodig om te zeggen dat de hele pretparkwereld zijn ogen momenteel op Universal heeft gericht. Door de combinatie van al deze technieken zal het lijken alsof de bezoekers echt deelnemen aan het verhaal.

Naast ‘Harry Potter and the escape from Gringotts’ komt er ook nog een verbinding tussen beide parken door middel van de ‘Hogwarts Express’ (Zweinstein Express). Deze treinverbinding rijdt tussen het nagebouwde station King’s Cross (net naast Diagon Alley, Universal Studios) en Hogsmeade (in Islands of Adventure) Er wordt gebruik gemaakt van een replica van de trein die in de films ook gebruikt wordt. Doordat de trein de twee parken verbindt is er een 2parken-pas nodig om van deze attractie te genieten.

Opnieuw investeert Universal ontzettend veel geld in dit gebied, analisten schatten dat deze uitbreiding ongeveer 400 miljoen dollar zal kosten. De opening van dit themagebied is voorzien voor eind juni, volgens de laatste berichten.

En hieronder ook een reclamefilmpje en een kleine preview van het nieuwe gebied.

      
 

 

‘The Wizarding World of Harry Potter’ in Universal Studios Hollywood & Universal Studios Japan

Niet enkel in Florida is men bewust van het succes van ‘The Wizarding World of Harry Potter’. Ook in Los Angeles en Japan heeft men begrepen dat dit gebied een voltreffer is voor het park. Daarom nam Universal in 2011 de beslissing om zowel in Hollywood als Japan het park uit te breiden met een vrij goed kopie van ‘The Wizarding World of Harry Potter: Hogsmeade’ zoals dat in Islands of Adventure is gebouwd. In Los Angeles heeft het Gibson Theater plaats geruimd voor dit gebied, waarvan de opening voorzien is voor 2016. In Japan staan ze al een stuk verder en is men bezig met de afwerking van de attractie. De opening van dit gebied is voorzien voor 15 juli van dit jaar. In beide gebieden zal de duellerende achtbaan Dragon Challenge echter niet nagebouwd worden, deze B&M blijft uniek op de wereld. 

Voor updates en extra informatie verwijzen wij jullie graag door naar ons forum.

 

Tekst: © 2014 Ellen Struijs, Michiel De Sutter - Pretparken.be
Foto's: © 2014 Universal Orlando Resort,  © WizardingWorldHarryPotter.com  © 2014 Universal
Filmpjes: © 2014 Universal via Youtube.com

Bronnen: wikipedia.org, www.wizardingworldharrypotter.com,Themed Entertainment Association, Themeparkreview.com, Youtube.com

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.