Als alles volgens schema verloopt, opent men volgend jaar in Europa een houten coaster in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hierbij echter niet om zomaar een achtbaan; het gaat om de heropening van een 95-jaar oude achtbaan die deels afbrandde in 2008. We hebben het natuurlijk over de Scenic Railway in Dreamland, Margate, vlakbij Dover in het zuidoosten van de UK. Na jaren van stilstand en verval is het "Dreamland Trust" -  bestaande uit een groep mensen met de ambitie om in Margate terug een attractiepark te bouwen met oog voor de rijke amusementsgeschiedenis - aan de restauratie van de deels vernietigde Scenic Railway kunnen beginnen. Wij nemen je mee door de rijke geschiedenis van het Britse kustpark!

 

 

De eerste jaren

 

Het begon waarschijnlijk allemaal bij een treinstation dat in 1864 vlak aan de kust van Margate gebouwd werd, maar nooit als treinstation zijnde in gebruik werd genomen. Er liepen namelijk helemaal geen treinsporen tot aan het station, dat gebouwd werd in de verwachting dat men bepaalde goedkeuringen zou krijgen voor de  bouw van de sporen, wat echter niet gebeurd is. Dit gebouw, dat omgedoopt werd tot "Hall by the Sea", werd gekocht door de Reeve-familie, waartoe ook de toenmalige burgemeester van Margate behoorde. Niet alleen de hal werd gekocht, maar ook de achterliggende terreinen waar later het pretpark zou verrijzen.

 

Het stuk land kreeg een concrete bestemming in 1875, toen Thomas Dalby Reeve stierf en de hele locatie eigendom werd van George Sanger, een kermisondernemer die sinds 1870 de zakenpartner van Thomas Reeve was. Er stonden enkele molens, maar het voornaamste gebruik van het terrein was het kweken en trainen van dieren voor het circus. De eerste echte attracties kwamen er in 1880 en het park kreeg in 1893 bekendheid vanwege de moord op een prostituee door een gewichtheffer uit het circus.

 

Sanger overleed in 1911 in een vechtpartij die ontstond naar aanleiding van een moordpoging. Wie het slachtoffer van deze moordpoging was, Sanger zelf of een vriend van hem, is niet bekend. De toekomst van het park werd onzeker en het hele terrein werd in 1919 gekocht door John Henry Iles, een pretparkmagnaat die eerder pretparken opende in onder andere Berlijn en Caïro.

 

Van Circusterrein naar pretpark

 

Iles liet zich inspireren door Coney Island in New York en kocht de Europese rechten om een achtbaan te bouwen volgens de patenten van LaMarcus Adna Thompson, een man die dertig achtbaanpatenten op zijn naam had staan en "de vader van de achtbaan" werd genoemd. In 1920 opende de bekendste en inmiddels enige overgebleven attractie van het park: de Scenic Railway.

 

Het park kreeg een nieuwe directeur, de zoon van John Henry Iles,en breidde meer en meer uit. Zo werd in 1934 een cinemazaal aan het complex toegevoegd, die er vandaag de dag nog steeds staat en samen met de rest van het park tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeëist werd door de Britse overheid. In 1946 kon het park terug open en was het nog steeds in handen van de zoon van Henry Iles. Een tegenslag volgde in 1948 Het bleef familie-eigendom tot de derde directeur uit de Iles-familie het park verkocht aan Associated Leisure. Onder bestuur van deze groep breidde het park nog meer uit met nieuwe attracties, zoals een 50-meter hoog reuzenrad in 1980.

 

 

In 1981 kreeg het park opnieuw een nieuwe eigenaar: de Nederlandse Bembom Brothers. Zij veranderden de naam van het park naar "Bembom Brothers White Knuckle Theme Park", en introduceerden een nieuwe topattractie in hetzelfde jaar: de Looping Star, een kopie van het 2-jaar oudere exemplaar in Bobbejaanland.  Andere belangrijke veranderingen waren het introduceren van het all-inticket, in plaats van het betaal-per-attractiesysteem, en avondopeningen. Tegen het einde van de jaren '80 stond het park in de top tien van meestbezochte toeristische attracties in het Verenigd Koninkrijk. In 1990 werd het park opnieuw tot Dreamland herdoopt, en in 1994 verdween de Looping Star alweer. Deze achtbaan bestaat trouwens nog steeds, maar om een ritje te maken moet je naar Botswana.

 

 

De volgende verkoop volgde in 1996. Ondernemer Jimmy Godden werd de nieuwe eigenaar en had al meer Britse parken in zijn bezit. Er verdwenen steeds meer attracties uit het park en Dreamland was steeds meer afhankelijk van overheidssteun. Het duurde dan ook maar tot in 2003 dat Godden aankondigde dat het park zijn deuren zou sluiten. Toch konden bezoekers ook in 2004 en 2005 ritjes maken op de attracties. De sluiting ontlokte namelijk hevig protest van de buurtbewoners, die opgegroeid waren met het park. Vervolgens werd Dreamland in 2005 overgekocht door  het Margate Town Centre Regeneration Company voor maar liefst 20 miljoen pond. Toch kon de nieuwe eigenaar het park niet van de dood redden en verdween elke attractie na het seizoen van 2005 uit het park, op één uitzondering na. De Scenic Railway, waarmee het park ooit bekend was geworden, was het laatste bewijs dat er ooit in hartje Margate een pretpark heeft gestaan. De achtbaan bleef toegankelijk tot hij grotendeels vernietigd werd in de brand in 2008, maar is nooit volledig gesloopt. Gelukkig voor vele fans is het een beschermd monument en mag de baan niet gesloopt worden.

 

De toekomst van Dreamland

 

De Dreamland Trust heeft niet stilgezeten. In 2009 kregen ze miljoenen ponden van de overheid en erfgoedinstellingen in de UK. Oude attracties van andere (bankroete) parken werden opgekocht en liggen opgeslagen in Margate tot het park terug opengaat. Een lange reeks juridische problemen begon, maar in 2013 werd er gevierd in heel Margate: de Dreamland Trust werd rechtmatig eigenaar van Dreamland. Afgelopen maand begon dan ook de restoratie van de Scenic Railway, waar we volgend jaar normaal gezien terug een ritje op kunnen maken. De rijke geschiedenis van Dreamland is duidelijk nog niet aan zijn einde!

 

Tekst: ©2014 Pretparken.be - Ignace Woinin
Foto's: 
©Jim Westland, ©Michael Pantenburg, ©Dreamland Margate
Bronnen: http://www.wikipedia.org/, http://dreamland.co.uk/, www.rcdb.com