Wie bekend is in het pretparkenwereldje en al vele jaren alle fansites en hun facebookpagina’s volgt, heeft vast al gehoord van Tayto Park, een Iers pretpark dat de ambitie heeft volgend jaar één van de grootste houten achtbanen van Europa te openen. Op zich is dit al een erg mooie prestatie voor een pretpark dat in 2010 zijn deuren opende, maar het nieuws is om wel meerdere reden opvallend: het wordt namelijk ook de eerste keer dat Ierland op de pretparkkaart wordt gezet met een grote achtbaan. Pretparken.be nam het project onder de loep en pende een geschiedenis van het park neer.

 

Een nieuwe achtbaan, een verrassende locatie

Als je al eens rondgesnuffeld hebt in onze pretparkgids, zul je zien dat we weliswaar uitgebreide info aanbieden over 99 parken verspreid over heel Europa, maar dat er niet één Iers park bijzit. Hoewel er wel enkele achtbanen te vinden zijn op het Ierse eiland, betreft het voornamelijk kinderachtbaantjes die zelfs naast de Rollerskater in het niets vallen. Tot de opening van Tayto Park's nieuwe achtbaan is de grootste achtbaan van Ierland een bescheiden "spinning wild mouse", een type dat we in België en Nederland vaak op de kermissen tegenkomen. 
Toch zou het niet zo’n onverwacht nieuws mogen zijn, een grote nieuwe achtbaan in een land dat weinig pretparkcultuur heeft. Als we kijken naar de laatste nieuwe (grootse) pretparkprojecten in Europa, springen bijvoorbeeld Vialand (Istanbul) en Energylandia (Polen) in het oog, beide mega-pretparken naar de normen van het land waar ze in liggen. De West-Europese markt wordt vaak oververzadigd genoemd en projecten als Spyland (Calais, Frankrijk), Paramount Park Murcia (Spanje) en Nature Wonder World (Nederland) worden weliswaar op papier ontwikkeld, maar komen duidelijk minder vaak van de tekentafel af. Voor investeerders is een pretpark in een gebied met minder concurrentie logisch, al is dit niet de manier waarop Tayto Park is ontstaan. 

 

Tayto Park: Tayto Crisps 

Tayto Crisps is een merk van chips, dat gesticht is in 1954 toen de meeste chips in Ierland nog geïmporteerd werden vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf kende een enorm succes en een grote groei. Anno 2014 is het in handen van de Largo Food Company. De 'Tayto Crisps' zijn inmiddels zo'n bekend gegeven in Ierland, dat mensen het eerste woord gebruiken als synoniem voor chips.
De mascotte die op het logo prijkt van elk zakje Tayto Crisps, Mr. Tayto, is dan ook een bekende voor de meeste Ieren. Hij is logischerwijze ook de mascotte van het in 2010 geopende Tayto Park.

Tayto Park: het ontstaan

Toen Tayto Park in 2010 zijn deuren opende, werd het door de directie louter gezien als een marketingsverlenging van het product Tayto Crisps. De grote bekendheid van Mr. Tayto en de nood aan een nieuwe attractie in Ierland bleken echter het eerste jaar al duidelijk. Het park trok meteen 250.000 bezoekers in het eerste seizoen, wat de verwachtingen op zijn zachtst gezegd overtrof. De voorbije jaren is het park veel gegroeid. Er zijn 270 mensen in dienst, en in het vierde seizoen kwamen er 500.000 bezoekers over de vloer. Dit is een verdubbeling van het eerste seizoen, en niet zo veel minder dan sommige middelgrote parken in Europa. De attracties waren tot nu toe een tour door de FABriek, een avonturenparcours, een bescheiden zoogedeelte en een handjevol pretparkattracties zoals een Rotator van SBF Visa en een paardjesbaan.

Tayto Park: uitbreiding in 2015

Dat de Ieren graag een nieuwe attractie zien komen is duidelijk te merken aan de hoge bezoekcijfers. Het is dan ook logisch voor Tayto Park om uit te breiden, en dat doen ze voor het seizoen van 2015 ook meteen groots. De voornaamste nieuwigheid van 2015 is dan ook de houten achtbaan van The Gravity Group, bekend van Twister in Grona Lund. Het wordt de eerste grote achtbaan van Ierland, en meteen ook de langste 'woodie' van Europa. Met zijn 1399-meter tracklengte is deze achtbaan namelijk een slordige 5 meter langer dan Coaster Express in Parque Warner. Ook wordt het de tweedesnelste 'woodie' van Europa (105 km/u), en dat met een hoogte van  ‘slechts’ 32 meter. "We zijn er zeker van dat onze houten achtbaan in de top tien spannendste houten achtbanen van de wereld zal staan", liet parkmanager  Charles Coyle aan Pretparken.be weten.

In het totaal zal er volgend seizoen zo'n 23 miljoen euro in het park geïnvesteerd worden. Behalve de houten achtbaan krijgt het park bijvoorbeeld een nieuwe toegangsweg, parking en inkomstgebouw. Maar ook andere nieuwe attracties zullen volgend jaar hun deur openen, zoals een Zamperla Air Race (bekend van G-Lock in Walygator Park), een 4D-cinema van Simworx en enkele kinderattracties.

Tayto Park: de toekomst

Het park hoopt dankzij deze investeringen volgend seizoen de kaap van 600.000 bezoekers te overschrijden.  Er is een investeringsplan opgesteld met als doel te blijven investeren in nieuwe attracties om zo binnen 5 jaar 900.000 bezoekers per jaar te mogen verwelkomen. Met andere woorden: Tayto park is een park waar we zeker nog van gaan horen!

 

Tekst: ©2014 - Ignace Woinin - Pretparken.be, met dank aan Tayto Park
Foto's: ©2014 Tayto Park, ©2014 - Bob Van Dyck - Pretparken.be ©Simworx
Bronnen: ©Largo Food brands, ©Tayto Crisps, ©Tayto Park