Mickey Mouse, Bugs Bunny, Asterix en Obelix: je hoeft geen pretparkfanaat te zijn om al deze figuren te kennen. Toch zijn, of waren, ze allen de ambassadeurs van één of meerdere pretparken. Veel van deze figuren zijn al tientallen jaren vertrouwde gezichten, maar soms moet er eentje het onderspit delven. Parken worden overgenomen, krijgen een rebranding of de figuren zijn gewoon niet populair genoeg. Onder het motto "verdwenen maar niet vergeten", overloopt Pretparken.be de belangrijkste verloren mascottes van België.

 

Meli Park: Melibij - °1979 †1999


Een iconische mascotte deed zijn intrede bij de opening van een iconische attractie. 1979 was namelijk het openingsjaar van de indoor-boottocht Apirama, waar je tussen 256 bijenanimatronics voer in een 8 minuten durende rit. Eén van deze bijen werd al vlug de mascotte van het park: je zag hem rondlopen, hij prijkte op alle merchandising en in het logo vond je hem ook terug.
Toen het park verkocht werd en in 2000 heropende onder de naam ‘Plopsaland’, waren de meeste bewijzen van het bestaan van het Melibijtje uitgewist. Het Apirama overleefde en bestaat nog steeds, maar dan in het thema van Plop. Toch heeft Plopsa enkele subtiele en minder subtiele verwijzingen naar het vriendelijke bijtje achtergelaten. Zo is er op de weg naar het vroegere Apirama een inkijkhuisje met objecten uit het Meli-tijdperk, waaronder ook enkele bijtjes, en is er op de locatie van de verdwenen Meli-tuinen Mayaland gebouwd, waar alles rond een andere bekende bij staat.
Meli en Plopsa/Studio 100 hebben tot op de dag van vandaag een band: zo kan je in de parken nog steeds Meli-honing kopen. Ook vind je Maya de Bij terug op sommige Meli-producten. 


Walibi Belgium: Bugs Bunny and friends - °2001 †2004


Natuurlijk zijn de Looney Tunes-figuurtjes ook buiten pretparken bekend, en zijn ze nog niet uit het dagelijkse leven verdwenen. Zelfs in veel pretparken zijn deze dolgedraaide figuurtjes vandaag de dag nog de parkmascotte. In het Spaanse Parque Warner bijvoorbeeld, maar voornamelijk in Amerikaanse parken zijn Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety, Elmer Fudd en nog veel meer figuren van de Looney Tunes nog steeds het antwoord op de Disneyfiguren.
In het begin van deze eeuw werden ze ook de parkmascottes van een heel resem Europese parken, waaronder het pas gebouwde Parque Warner in Spanje, het ambitieuze Warner Bros. Movie World Germany en het Belgische Walibipark, dat toen bekend stond als Six Flags Belgium. Het feestje was maar van korte duur: Six Flags verliet na het seizoen van 2003 Europa, en een jaar later waren ook alle bewijzen van de Looney Tunes uitgewist. 


Walibi (&Friends) - °1975 †2011


Het idee van een wallabi als parkmascotte van het Waverse park was puur toeval. Het pretpark kreeg zijn naam door een stukje van de nabijgelegen gemeentes te combineren - Wavre, Limal en Bierges,  - en de uitkomst was een woord dat veel klonk als een diersoort verwant aan de kangoeroe. Al vanaf het openingsjaar van het park, in 1975, prijkte deze mascotte op het logo.

Dit bleef zo tot de komst van Six Flags in 2001. Het leek er even op dat Walibi’s laatste uren waren geteld, maar in 2005 stond hij weer in het Waverse park (en de andere parken van de Walibi-groep), samen met een heleboel nieuwe vrienden: de Draak 'Wok', Mama Lilly, het nijlpaard, Splash de Olifant... Allen vrienden van de Waverse wallibie die hij had leren kennen op zijn 4 jaar durende wereldreis.

Vandaag de dag is de mascotte van Walibi nog steeds een oranje kangoeroe, dus je zou kunnen stellen dat de klassieke kindervriend niet verdwenen is. Toch is er een groot contrast tussen de huidige Walibi en de oude, die na een rebranding in 2011 uit het logo en het park verdween.


Bobbejaanland Fun Brigade - °2010 †2010


Woody, Banana, Dreamy en King Kong: dat waren de vier nieuwe mascottes voor Bobbejaanland vanaf 2010. Samen waren ze de Bobbejaanland Fun Brigade. Ieder van hen vertegenwoordigde een attractie van het pretpark in de Kempen. Woody, een boom, hoorde bij de Wildwaterbaan. Dreamy was een vogel in een Dreamcatcher-jasje, en Banana kwam overduidelijk uit het Banana Bos met de Banana Battle. King Kong spreekt voor zich.

De figuren liepen in het park rond en hadden hun eigen themalied, en ook waren er verschillende beelden in het park geplaatst die als fotopunt konden gebruikt worden. Ook domineerden ze het hele jaar de folders en reclamespots op de televisie. Het was meteen hun eerste en laatste jaar. Hoewel sommige beelden van de Fun Brigade nog steeds in het park aanwezig zijn, lopen de mascottes er niet meer rond en worden ze ook niet meer gebruikt voor de media.


En dan is er nog...


... De vogel die prijkte op het logo van Télécoo en Dadoe, het konijn van Dadipark. De eerste verdween toen het park Plopsacoo werd en de tweede was geschiedenis vanaf dat het park zijn deuren sloot. Beiden zijn echter nooit op grote schaal gecommercialiseerd, en zijn dus niet opgenomen in de hoofdtekst van onze samenvatting. Toch mogen ook deze minder bekende verdwenen parkmascottes zeker niet vergeten worden!

 

En wat we ook zeker niet mogen vergeten!


Behalve de genoemde voorbeelden, hebben tal van stripfiguren een eigen plekje gehad in de Belgische pretparken. Zoals Pretparken.be al eerder aantoonde in het artikel van pretparken in strips, zijn beide begrippen in ons land met elkaar verweven. Om echt volledig te zijn zouden we ook nog moeten vermelden dat je ooit Jommeke kon bezoeken in Bobbejaanland, Of Kuifje, Billy & Bolly, Lucky Luke en Suske & Wiske in Walibi Belgium, of die laatste ook in Bellewaerde, of...

Wat is/was jouw favoriete verdwenen parkmascotte van België en daarbuiten? Discussieer mee op ons forum!

 

Tekst: ©2014 - Ignace Woinin - Pretparken.be
Bron: ©2014 - Pretparken.be, ©Bobfans, ©Meli
Foto's: ©Bobbejaanland, ©Walibi Belgium, ©Parque Warner, ©Junglekey, ©Meli, ©Ignace Woinin - Pretparken.be