De dagen worden korter en de nachten worden steeds maar langer. Dat kan maar één ding betekenen: de kerstvakantie komt eraan! Tijdens deze periode zijn de meeste Europese pretparken gesloten, maar toch houden enkele parken hun deuren geopend. Pretparken.be geeft je een overzicht van de winteropeningen in de buurt zodat je het magische wintergevoel ook daar kan beleven.

 

België

De meeste Belgische parken houden een winterslaap, maar gelukkig openen enkele parken van de Plopsa-group en een kidsparkje in Walibi hun deuren wel, zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen in de kerstvakantie.

 

Winter Plopsaland

Dit jaar is Plopsaland De Panne opnieuw de ganse kerstvakantie geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari. De openingsuren zijn als volgt: Op woensdag 24 en 31 december is het park geopend van 10u30 t.e.m. 17u. Van zaterdag 20 december tot dinsdag 23 december en van vrijdag 26 december tot dinsdag 30 december opent het park haar deuren vanaf 10u30 t.e.m. 20u. Tenslotte is het park nog 2, 3 en 4 januari geopend vanaf 10u30 t.e.m. 19u. Daarna sluit Plopsaland haar deuren tot het nieuwe seizoen begint, maar Mayaland Indoor is wel nog geopend op bepaalde dagen. Voor die dagen raadpleeg je best de openingsuren hier.

Op dagen dat het volledige park geopend is, heeft het heel wat in petto voor de bezoekers. Zo kan men zich aan extra attracties, shows en animatie verwachten. Winter Plopsaland voorziet drie extra attracties: de ijspiste, het Santa’s Mirror Palace en het Boobytrap Hotel. Verder kan men een bezoekje brengen aan de enige echt kerstman of kijken naar de wonderlijke kerstelfjes en –engeltjes. Ook worden er enkele nocturnes met vuurwerk georganiseerd in de eerste week van de kerstvakantie (van 26 tot 30 december).
Verder is de Samson en Gert-kerstshow opnieuw van de partij in het Plopsa Theater. Tickets kunnen aangekocht worden via Sherpa en bieden ook toegang tot Winter Plopsaland.

Alle info over Winter Plopsaland vind je hier.

 

Plopsa Indoor Hasselt

Ook het kleine overdekte broertje van Plopsaland De Panne opent zijn deuren in het winterseizoen. Plopsa Indoor Hasselt zal tijdens de vakantie geopend zijn van 20 december t.e.m. 4 januari, met uitzondering van 25 december en 1 januari én 3 januari waarop het park afgehuurd is. Van 20 december tot 31 december is het park geopend van 10u t.e.m. 17u30 (behalve 25/12). Op 2 januari is het park geopend van 10u30 tot 16u30 en op 4 januari is het park uitzonderlijk lang open van 9u tot 19u.

Plopsa Indoor is uitzonderlijk gesloten op zaterdag 1 maart 2014. Net zoals Mayaland Indoor blijft ook Plopsa Indoor Hasselt na deze periode nog geopend. In januari, februari en maart is het park op alle maandagen en vrijdagen van 10u30 tot 16u30 geopend, op woensdagen van 10u30 tot 17 uur geopend en in het weekend en de krokusvakantie van 10u tot 17u30. De exacte openingsuren vind je hier.

Vanaf dit jaar is de Samson en Gert-kerstshow ook van de partij in de Ethias Arena. Tickets kunnen aangekocht worden via Sherpa en bieden ook toegang tot Plopsa Indoor Hasselt. Daarnaast is er ook nog dagelijks een kerstshow met de enige echt kabouter Klus!

Alle info vind je hier.

 

Winter KidsPark Walibi

In Walibi Belgium kan je dit jaar ook terecht voor attracties in een winterlandschap. Walibi stelt een deel van haar park open voor bezoekers zodat ze na hun bezoek aan Aqualibi nog wat kunnen genieten van de winterse sfeer.

Winter KidsPark is de hele kerstvakantie geopend van 10u tot 18u. De toegang tot het park is gratis voor iedereen, enkel de toegang tot de attracties is betalend en bedraagt €5 (online €3).

Op de inkomszone van Walibi Belgium en het gebied tot aan de Caroussel zijn er een vijftal attracties te vinden waaronder een treinritje, paardenmolen en ballonmolen. Terwijl de kinderen aan het ravotten zijn, kunnnen de ouders genieten van een hapje en een drankje aan een van de eetkraampjes, en dit alles in een gezellig aangekleed winters gebied.

Alle info vind je hier.

 

Nederland

Ook bij onze Noorderburen zijn enkele pretparken geopend. Net over de grens opent de Efteling voor de vijftiende keer op rij zijn deuren als WinterEfteling, maar ook ToverlandPlopsa Indoor Coevorden en Duinrell zijn open in de winter.

 

Winter Efteling

Het winterevenement van het pretpark in Kaatsheuvel, vlakbij Breda, begint op donderdag 6 november en eindigt op zondag 1 februari. Van maandag t.e.m. vrijdag is het park geopend van 11u tot 18u en in de weekends van 11u tot 19u. Opgelet, want tijdens de kerstvakantie zelf is het park alle dagen open van 11u tot 20u. Dit met uitzondering van 31 december: dan kan je als reguliere bezoeker tot 19u in het park blijven en begint om 19u het event ‘Oud en Nieuw’ waarvoor je aparte tickets nodig hebt. Het park blijft dan geopend tot 1u ’s nachts met vuurwerk. Vanaf 2 februari is het park terug geopend van 11u tot 18u.

Bezoekers mogen zich in de winterse Efteling verwachten aan twinkelende lichtjes, knisperende houtvuren en vooral heel veel gezelligheid. Verder zijn er ook speciale winterattracties voorzien. Kinderen kunnen zich uitleven op de sneeuwglijbaan, langlaufen op de piste van ‘t Hijgend Hert of schaatsen op de ijspiste.

Alle info over de Winter Efteling vind je hier.

 

Toverland

Ook attractiepark Toverland heeft heel wat in petto voor het komende ijskoude seizoen. De Magische Winterweken vinden plaats van 20 december tot en met 4 januari, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Op 28, 29 en 30 december zijn de Magische Winteravonden en is het park zelfs geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Na deze periode is het park nog dagelijks geopend van 10u tot 17u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en tot 18u op woensdag en in het weekend.

Toverland wordt omgetoverd in een prachtig winterlandschap met talrijke feeërieke lichtjes en versierde pleinen. Er is ook dagelijks een lasermanshow om 17u gepland en dit jaar kan je het zelfs laten sneeuwen in Toverland. Wil je weten hoe? Kom het snel ontdekken tijdens de Winterwerken!

De rest van het winterseizoen opent Toverland zijn deuren op weekdagen van 10 uur tot 17 uur; op woensdagen en in het weekend is het park open van 10 uur tot 18 uur.

Alle info vind je hier.

 

Plopsa Indoor Coevorden

Ook het Nederlandse Plopsapark, Plopsa Indoor Coevorden, houdt haar deuren geopend deze winter.

Het park is de hele kerstvakantie geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari. Op de andere dagen is het park geopend van 10u tot 17u30, behalve woensdag 24 en 31 december wanneer het van 10u30 tot 17u open is.

Net zoals in Plopsa Indoor Hasselt kan je hier genieten van een live kerstshow, maar dan hier met het coole konijn Bobo. Verder kan je genieten van de uiterst gezellige kerstsfeer in het park.

De openingsuren na de kerstvakantie kan je hier raadplegen.

 

Winter Wonder Park Duinrell

Dit jaar kunnen we een extra park tijdens de winter bezoeken in Nederland, want Duinrell houdt voor het eerst een winteropening.

De hele kerstvakantie is het park geopend en kan gaan de poorten open van 11u tot 18u.

Je kan er genieten van bijna alle attracties en ook extra's zoals optredens en kerstvertellingen en natuurlijk is ook het Tikibad geopend. Op oudejaarsavond mag een spectaculaire vuurwerkshow natuurlijk niet ontbreken!

Voor meer info van je hier terecht.

 

Duitsland

Ook in Duitsland kan je tijdens de wintermaanden in een pretpark vertoeven. Dicht bij huis kan je in Phantasialand terecht, maar wil je een weekend weg, dan is Europa-Park in Rust zeker een aanrader.

 

Phantasialand

Phantasialand in Brühl, nabij Keulen, opent ook zijn deuren tijdens de winterperiode. Het park is in december de hele maand geopend, behalve op 24 december, en dat tot 11 januari, met uitzondering van 1, 7, 8 en 9 januari. Je kan op deze dagen Phantasialand bezoeken van 11 uur tot 20 uur. Alleen op Oudjaar is het park slechts geopend tot 18 uur.

Het Duitse park heeft heel wat in petto voor de bezoekers. Ze kunnen zich verwachten aan een zee van lichtjes, culinaire winterse specialiteiten en een uitgebreid showprogramma. Als extra’s wordt er een grote ijspiste voor de kinderen voorzien en kan men zich opwarmen met soep, pannenkoeken en warme kastanjes met een tas glühwein of warme chocolademelk. Ten slotte voorziet het park ook heel veel winters entertainment met onder andere de shows Die magische Rose, een ijsshow en de nieuwe Tiempo de Fuego, zeker een aanrader!

Meer info vind je hier.

 

Europa-Park

Nog tot en met 11 januari is het Europa-Park in Rust weer omgetoverd tot een groot winterwonderland. Het park is dagelijks geopend van 11u tot 19u, behalve op 31 december wanneer het om 18u30 sluit. Enkel op 24 en 25 december is het park gesloten.

Het park sluit zijn waterattracties en achtbaan Silver Star, maar biedt zijn bezoekers heel wat extra winterattracties zoals een Duitse kerstmarkt, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderwonderland, een sneeuwhelling en voor het eerst blijft ook Wodan geopend (zolang het weer het toelaat). Ook kan men genieten van een extra aanbod aan shows met bijvoorbeeld een ijsshow, een lichtparade en een musical.

Voor alle informatie kan je hier en hier terecht.

 

Frankrijk

Bij onze Zuiderburen opent slechts één park zijn deuren in de winterse periode, maar het zijn meteen magische deuren die voor je geopend worden.

 

Disneyland Resort Parijs

Ook in Disney kun je een aangename kerstvakantie beleven! Het park biedt ook dit jaar weer enkele magische kerstverrassingen aan zijn bezoekers. Naast vele sneeuwmannen, sneeuwvlokjes en betoverende kerstmuziek kan je ook genieten van de reusachtige kerstboom met vele fonkelende lichtjes. Het kasteel van Doornroosje verandert bovendien dit jaar in een gigantische winterscène.

Het park is in de kerstvakantie geopend van 9u30 tot 22 uur en in het weekend van 10 uur tot 22 uur, behalve op oudejaarsavond wanneer het park open is tot 1 uur 's nachts en op 4 Januari van 10 tot 21 uur.

Olaf, de sneeuwman uit Frozen, neemt je mee op avontuur doorheen een magische show met klassieke Disney-figuren, magnifieke effecten en onder meer een grappige scène met de helden uit Toy Story in het sprookje De Notenkraker. Ten slotte kan je genieten van een speciale kerstparade en de Disney Magic on Parade!

Alle info vind je hier.
 

 

Voor vragen, opmerkingen en tripverslagen verwijzen we je graag door naar ons forum!

 

Tekst: ©2014 - Yelle Kleykens - Pretparken.be
Foto's: ©2013-2014 - Plopsa, ©2014 - Walibi Belgium, ©2013 - Efteling, ©2014 - Toverland, ©2014 - Duinrell, ©2013 - Phantasialand, ©2013 - Europa-Park, ©2013 - Disney
Bron: Plopsa, Walibi Belgium, Efteling, Toverland, Duinrell, Phantasialand, Europa-Park, Disneyland Parijs


This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.