Vandaag (28 april 2015) vond in Pairi Daiza de vijfde editie plaats van de intussen gekende Diamond ThemePark Awards, een initiatief van Parkworld.be - Zoo.be en Pretparkbeest.be, twee pret- en dierenparken gerelateerde fansites, waarbij vooral Belgische en Nederlandse parken beoordeeld worden in verschillende categorieën.

Sinds 2010 is deze verkiezing uitgegroeid tot één van de belangrijkste referenties voor pretparken en dierenparken uit België en Nederland. Via voorgestelde nominaties van een heuse vakjury kunnen liefhebbers een stem uitbrengen op hun favorieten. De vakjury bestaat uit diverse fansites met een sterke reputatie, verschillende personen met een jarenlange ervaring in de pretparkwereld en de dierenparkenwereld, dit jaar versterkt met enkele internationale sterren.

 

 

Net als vorig jaar werd er massaal gestemd. Maar liefst een 45000-tal personen heeft deelgenomen aan dé referentie voor prijsuitreikingen binnen de sector van pret- en dierenparken in de Lage Landen. In totaal waren er 19 categorieën waarvoor de bezoekers hun stem konden uitbrengen. Hierbij drie top-categorieën: "Beste Pretpark van België en Nederland", "Beste Dierenpark van België en Nederland" en "Beste themapark van Europa" waarbij de bezoekers konden kiezen uit 8 nominaties. In de andere categorieën werd de keuze beperkt tot 6 finalisten. Nieuw dit jaar zijn de categorieën "Beste Wildlife Dierenpark van België en Nederland", "Park met Beste Maritieme Site", "Park met de Beste Dienstverlening" en "Beste Actie door een Fan". Andere categorieën uit editie 2014 werden op basis van feedback samengevoegd of weggelaten.

 

Spotlight Award

Wouter Dekkers, Attractiepark Slagharen - Samen met de vakjury gaan we elk jaar op zoek naar een persoon die een opvallende rol heeft gespeeld in de sector. Dit jaar gaat de Spotlight Award naar de Nederlander Wouter Dekkers, huidig directeur van Attractiepark Slagharen. Wouter Dekkers begon zijn pretparkcarrière als financieel directeur in Walibi Holland, maar werd vooral als directeur van Movie Park Germany bekend bij het grote publiek. Daar leidde hij de overgang van Warner Bros. Movie World naar Movie park in goede banen. Ondanks het verdwijnen van de bekende Warner Bros. licenties slaagde hij er in om het park een nieuw gezicht te geven. Vorig jaar mocht Movie park 1,3 miljoen bezoekers verwelkomen, het beste resultaat in elf jaar. Sinds oktober 2014 is Dekkers directeur bij Attractiepark Slagharen waar hij met zijn ervaring en no-nonsense mentaliteit een nieuw verhaal kan schrijven.

 

 

 

Vakjuryprijs

Walibi Holland - Vaak liggen de meningen van de Vakjury en het stempubliek uit elkaar, waardoor een park net naast een begeerde Award grijpt. Omdat de Vakjury van mening is dat in dat geval het park een welverdiende pluim zou krijgen, is er deze prijs in het leven geroepen. Dit jaar wint Walibi Holland de Vakjuryprijs.

 

 

Belgische winnaars

Beste pretpark: Plopsaland De Panne

Beste attractie: Anubis the ride, Plopsaland De Panne

Meest kindvriendelijke park: Plopsa

Meest spectaculaire park: Walibi Belgium

Beste dierenpark: Pairi Daiza

Mooiste dierenverblijf: Reuzenpanda's, Pairi Daiza

Beste wildlife dierenpark: Grotten van Han

Park met beste maritieme site: Porte des profondeurs, Pairi Daiza

Mooiste geboortemoment: Uilenkopmeerkat, Zoo Antwerpen

Beste evenement: Halloween, Bobbejaanland

Park met de beste dienstverlening: Bellewaerde

Mooiste pret- of dierenpark: Pairi Daiza

E-Award: Plopsa

Beste actie door een fan: Sam Clauw, BellewaerdeFun

 

Nederlandse winnaars

Beste pretpark: Efteling

Beste attractie: Joris en de Draak, Efteling

Meest kindvriendelijke park: Efteling

Meest spectaculaire park: Efteling

Beste dierenpark: Diergaarde Blijdorp

Mooiste dierenverblijf: Nijlpaarden en krokodillen, Safaripark Beekse Bergen

Beste wildlife dierenpark: Safaripark Beekse Bergen

Park met beste maritieme site: Dolfinarium, Harderwijk

Mooiste geboortemoment: Tijgerdrieling, Dierenpark Amersfoort

Beste evenement: Winterefteling

Park met de beste dienstverlening: Efteling

Mooiste pret- of dierenpark: Efteling

E-award: Efteling

Beste actie door een fan: De Vrienden van Blijdorp

 

 

Europese Winnaars

Beste themapark: Disneyland Paris

Beste daguitstap (op maximum uurtje van grens België/Nederland): Phantasialand

Beste achtbaan: Blue Fire, Europa-Park

Beste attractie (niet-achtbaan): The Twilight Zone Tower of Terror, Disneyland Studios Parijs

Beste nieuwe attractie 2014: Chiapas, Phantasialand

 

 

Tekst: ©2015 Juan Martínez - Pretparken.be, ©2015 Diamond ThemePark Awards
Foto's: ©2015 Juan Martínez - Pretparken.be, ©2015 Diamond ThemePark Awards