Het is zo ver: de Efteling is sinds vandaag officieel een attractie rijker. Na meer dan een jaar in de steigers gestaan te hebben is ‘Baron 1898’ nu geopend voor elke Eftelingbezoeker. In de dive coaster, een achtbaantype van de gerenommeerde bouwer B&M, betreden ze als kompels de goudmijn van Gustave Hooghmoed. De mytische Witte Wieven zijn echter niet zo blij met de komst van die mijn en saboteren de rit, waardoor de achtbaantrein bijna loodrecht 37,5 meter de diepte in stort.

Maandenlang zaten we er naar uit te kijken, maar sinds vandaag is het ook echt mogelijk: een ritje in ‘Baron 1898’. Heel wat geïnteresseerden zakten dan ook af naar de Efteling om hun eerste rit te maken, waarvoor sommigen zelfs langer dan drie uur onder een brandende zon stonden te wachten. Later in de namiddag zakte de wachttijd dan weer tot een meer doenbare 40 minuten.

Drie uur wachten mag lang klinken voor een ritje dat alles samen een anderhalve minuut duurt, maar ongetwijfeld kwamen heel weinig mensen teleurgesteld na dat lange wachten uit het mijncomplex. Niet alleen konden ze genieten van de allereerst B&M-achtbaan van de Benelux, meteen kregen ze er ook de best gethematiseerde attractie van Belgie, Nederland en ver daar buiten bovenop.

Het gebouw ziet er niet alleen langs de buitenkant gelikt uit, ook de voorshows en de kleine show onderaan de lift zijn tot in de puntjes afgewerkt.

Voorshows

De Efteling zou de Efteling niet zijn, mocht er geen rijk verhaal rond de achtbaan verzonnen zijn. Aan de hand van een boek, dat later dit jaar verschijnt, een kortfilm (die hier op youtube te zien is) en de voorshows worden de bezoekers meegenomen in de wereld van ‘Baron 1898’. Daarin wordt het verhaal verteld van een avonturier die een hebzuchtige mijnbaron werd en de bezoekers uitnodigt om in de mijn af te dalen op zoek naar goud.

Tijdens hun bezoek aan de mijn komen ze meerdere keren in aanraking met de “witte wieven”, mythische wezens die de grond willen beschermen. Tijdens de eerste voorshow onderbreken ze, knap vormgegeven met behulp van videomapping, een diapresentatie in het kleedlokaal. Baron Gustave Hooghmoed vertelt de bezoekers zich geen zorgen te maken om dit ‘bijgeloof’. In het loonlokaal komen ze oog in oog te staan met de baron, een zeer mooie animatronic die hen instructies voor het instappen geeft.

Na ingestapt te zijn in de achtbaantrein, die plaats biedt aan 18 personen, komen de inzittenden voor een tweede keer in aanraking met de witte wieven. Ze komen als mist tevoorschijn uit de stoompijpen van de gigantische machine die de treinen de achtbaanlift optakelt…

De rit

Met een lengte van 501 meter, een topsnelheid van 90 km/h en twee inversies heeft ‘Baron 1898’ niet het meest spectaculaire bestek, wat vooraf toch voor enige argwaan zorgde met betrekking tot de feitelijke achtbaan rit. De achtbaan zelf mag dan niet de snelste of hoogste van de Benelux zijn, de rit is in elk geval wel heel goed. De treinen gaan soepel door de elementen, die stuk voor stuk genoeg intensiteit in huis hebben om het een spannende rit te maken. Met als, letterlijke en figuurlijke, hoogtepunt uiteraard de val van 37,5 meter, de mistige dieperik in.

Met ‘Baron 1898’ heeft de Efteling zichzelf nog maar eens overtroffen. Een mooiere achtbaan is in de buurt niet te vinden. Ongetwijfeld zal de baan vele nieuwsgierigen naar het park trekken, getuige de gigantische mediabelangstelling van de afgelopen maanden. Bezoekers die stuk voor stuk overdonderd zullen zijn door dit prachtige, nieuwe mijncomplex.

Meer lezen over ‘Baron 1898’?
In het augustusnummer van ons tijdschrift ‘Brakesection Magazine’ is een dik dossier over deze prachtige achtbaan te vinden!


Herbeleef de opening: