Vrijdag 30 oktober, nog één dag en de griezeligste dag van het jaar wordt gevierd! Walibi Belgium viert dit jaar al 15 jaar Halloween. Steeds vaker plannen bezoekers van het park hun jaarlijkse pretparkbezoeken in deze periode, wat het stijgende succes van het evenement in Waver verklaard. Hierdoor is het sinds enkele jaren zelfs zo dat het park meermaals zijn deuren moet sluiten door een grote topdrukte. We konden dus stellen dat het tegenwoordig onmogelijk is om Halloween zonder enige drukte te vieren. Daar wou Walibi wat aan doen door dit jaar de 'Terror Night' te introduceren! Wij gingen op ontdekking en namen onder de loep wat dit concept net inhield!

Geen onbekend concept

Wat hield deze avond net in? Het park was op vrijdag 30 oktober open van 18 uur tot 23 uur. Tickets kon je kopen voor 99 euro per persoon en er was een erg beperkte oplage. In dit ticket zat je inkom voor het park, de spookhuizen, parking, 10 % korting in al de winkels van het park, de slotshow en last but not least een all inclusive eet- en drinkformule. Het park wou hier vooral de grootste fans van het evenement mee aanspreken, die houden van de ultieme griezelervaring. Zo creëert het park, door het beperkte aantal aan inkomtickets, een bijna verlaten pretpark. Dit in combinatie met een groot aantal acteurs (+/- 175), zou ervoor moeten zorgen dat je geen seconde bespaart zou blijven. Maar was dit wel zo?

Het is niet de eerste keer dat Walibi Belgium dit concept toepast, maar wel in deze 'inkadering'. Op 26 oktober 2012 organiseerde het park een heuse Avant-première van hun Halloween evenement. De bedoeling van dit evenement was om de grootste fans een sneak preview te geven van wat er de komende dagen staat te gebeuren, als dat de acteurs voor het eerst zich konden inwerken in hun rollen. Dit was destijds niet zo een groot succes, waardoor het evenement even snel verdween als dat het aangekondigd was.

Desondanks probeert het park dergelijk evenement opnieuw te organiseren, al heeft het ditmaal dus een zeker 'VIP'-jasje. Ook andere parken passen dit "exclusieve" evenement toe, waaronder Bellewearde met hun 'Halloween Night'. Het is dus zeker een opkomende trend binnen de pretparkenindustrie.

De angst van de eenzaamheid

Dat het evenement een ander jasje heeft dan de oude Avant-premiére is al snel duidelijk. We worden onmiddellijk 'hartelijk' ontvangen door enkele zombies en andere monsters. Er werd ons verplicht om een rood goedje op te drinken uit een spuit (al hadden we wel nog de keuze tussen een alcoholisch of niet-alcoholisch drankje) om daarna ons verder te begeven door het park. Sterke eerste indruk, zeker omdat ons ook al opviel dat wij nu al om de vijf meter een monster tegenkwamen die ons kwam belagen. Er was ook een rode loper uitgerold met brande fakels eromheen, het VIP gevoel was dus zeker aanwezig.

Wat ons beloofd werd, werd dus ook werkelijkheid. Het park gaf een verlaten indruk, althans toch als we keken naar het aantal reguliere bezoekers. Op deze avond werd duidelijk hoeveel acteurs het park optrommelt voor hun Halloween evenement. Elke zone van het park had op deze avond meer acteurs dan bezoekers, waardoor je steeds het slachtoffer werd van belagingen, achtervolgingen etc. Er was een hoge interactie met de bezoekers en de acteurs zelf konden zich klaarblijkelijk sterker uitleven dan anders. Is het dus een geschikt evenement voor de echte Halloweenfans? Zeker en vast!

Eén van de grootste voordelen die dit evenement had, was weldegelijk het gebrek aan bezoekers. Hierdoor waren de spookhuizen snel te betreden en had je ook vaker de garantie dat je een spookhuis eenzaam en alleen door kon wandelen. Het was een veel persoonlijkere ervaring, schrikeffecten waren vele sterker en je had de tijd om een huis beter te ontdekken dan anders. Aanstaanjagend? Beklemmend? Allemaal woorden die tijdens deze avond tot de verbeelding spraken! Zeker met de erg sterke huizen als Asylum, Villa 13 en Lumberjack!

Meer dan enkel griezelig

Buiten de fantastische ervaring in de huizen en met de acteurs, bood de avond ook verschilllende andere voordelen. Zo waren de meeste attracties, zoals Psyké Underground en De Weerwolf, open voor het publiek. Deze waren steeds instapklaar en het personeel deed niet moeilijk als je nogmaals wou meerijden. Opvallend genoeg was het personeel zelf ook in het thema gegoten: een zombiecowboy-operator bij Dalton terror, een operator die bijna opgevreten was bij De Weerwolf, een ontdekkingsreizer bij Challenge of Tutankhamon... Een zeer aangename extra! Is dit misschien een eerste stap naar echte themakledij voor de operators? Wij hopen alvast van wel!

Zoals we al eerder opmerkte in dit artikel, had je als bezoeker van deze avond ook het recht om overal gratis te eten. Geen geniepige trucjes waarbij je toch voor sommige dingen zou moeten betalen, ze waren bloedserieus. Aan elk eetkraam dat open was kon je iets halen naar keuze, ongelimiteerd. Wat eerst een best bizar gevoel met zich meebracht, blijkt later erg praktisch en aangenaam. Je werd ongelofelijk snel bediend en het gaf een relax gevoel om niet steeds je portefeuille te moeten bovenhalen. Echt een luxe-gevoel!

Ons (doods)oordeel

We gaan er geen doekjes om winden, we waren zeker en vast enthousiast over dit evenement van het park. Alles wat het park ons had beloofd, werd werkelijkheid. We hadden de gehele avond een echt VIP-gevoel, maar hadden ook een vele sterkere Halloween ervaring die we elders nog niet echt hadden meegemaakt. Steeds vaker zorgt grote drukte ervoor dat je vele details van dergelijk evenement niet ziet of kan meemaken. Nu werd je zelfs overprikkeld en kreeg je een echt ultiem Halloween gevoel. Wij als trouwe parkfanaten waren trouwens niet de enige die hier zo over dachten. Andere bezoekers van het evenement konden het speciale gevoel zeker smaken!

Vaker kwam er kritiek op de, volgens velen, 'hallucinante' inkomprijs voor dit evenement. 99 euro lijkt enorm veel, zeker voor 'maar' vijf uur pretpark/Halloween plezier. Desondanks zijn wij van mening dat dit eigenlijk een écht koopje was, zeker na dergelijk sterke ervaring. Een kleine optelling laat zelfs zien dat je op een nocturne meer geld kwijt bent dan op dit evenement. Zeker als je rekening houdt met het onbeperkt eten en drinken, de praktisch verlaten attracties en spookhuizen etc.

Wil je een persoonlijke Halloweenervaring, waarbij je kan genieten van tal van voordelen en waarbij je een echt VIP gevoel krijgt, dan is dit evenement zeker geschikt voor jou! Of het park ook volgend jaar dergelijk evenement zal organiseren, is nog niet zeker. We kunnen wel al vertellen dat wij deze eerste editie een topervaring vonden en zeker uitkijken naar een vervolg!

Tekst & foto's: ©2015 Tom Bosseloo - Pretparken.be