Eergisteren opende Phantasialand twee achtbanen, en slechts één dag eerder openden er twee andere spectaculaire coasters in Europa: Wildfire in Kolmarden en Rollercoaster Formule 1 in Energylandia. Ondanks de eerste RMC op Europees grondgebied en de interessante launchcoaster in Polen, keken wellicht de meesten het meest uit naar Klugheum. Het is lekker dicht bij huis en we weten allemaal wat voor houding Phantasialand aanneemt als het over nieuwe attracties bouwen gaat: Go big or go home. Hoe kan je ten volle genieten van PHL's nieuwste aanwinsten? Met deze handleiding natuurlijk!

5 - Kijk geen onrides

Alsof het iemand gaat tegenhouden, maar we gaan toch een poging doen. Het klopt dat je waarschijnlijk de rit niet zal onthouden na één keer een onridefilmpje gezien te hebben. Daarvoor gaat Taron veel te vaak een totaal andere richting uit dan logisch lijkt en zijn er te vaak onverwachtste drops tussen de rotsen of in een tunnel. Maar waarom het risico nemen? Phantasialand verwent ons zoals steeds met een attractie waarvan je totaal geen overzicht hebt. Vanaf geen enkel standpunt kan je het volledig ritverloop van Taron of zelfs Raik zien. Het gebeurt niet vaak dat je als fan een ritje op de achtbaan kan maken zonder dat je alles al gezien hebt: waarom zou je dat verpesten? Zet die POV af, ruim je kwijl op en ga gewoon aanschuiven.

4 - Neem een plaspauze

De toiletten zijn eventjes zoeken, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, wordt het je pas écht duidelijk wat voor meesterlijk thematisatiewerk er hier in Brühl verricht is. De toiletten horen bij de mooisten van Europa, minstens op hetzelfde niveau als de toiletten in Europa-Park of Polle's Keuken. Zelfs op de pot kan je niet ontsnappen aan de sfeerschepping van Klugheim.

3 - Doe je ogen dicht

Een heel specifieke hint, maar wel een nuttige: wanneer je een ritje op Taron maakt en je zit aan de linkerkant van de trein, scheer je na de tweede lancering rakelings langs een waterval. Alhoewel rakelings: er durft al wel eens een druppel op de passagiers terecht te komen en op het snelste punt van de achtbaan kan dat onaangename gevolgen hebben. Hoe weet je dat deze waterval eraan komt? Na een S-bocht laag tegen de grond duikt de trein in een gang op het onderste niveau van Klugheim. Hier word je met een rotvaart doorgeschoten als een neerstortend vliegtuig met turbulentie. Dan is het tijd om je ogen dicht te doen voor enkele seconden.

2 - Neem je tijd

Klugheim is meer dan Taron en verdient je aandacht. Niet alleen het vermelde toiletblok, maar ook de diverse horeca en de talloze details hebben al bijna net zo'n extatisch effect als een goede achtbaanrit. Kijk niet alleen met je ogen, maar ook met je oren. Hoewel Klugheim niet de meest indrukwekkende soundtrack heeft, zitten er zeker goede stukken in en kan je op verschillende plekken in het gebied ook kraaien horen krassen. Details die het écht afmaken: we zouden er zoveel kunnen overlopen, maar dat is zoiets als een onridefilmpje kijken voor je de rit hebt meegemaakt.

Ook Raik is meer dan een +1 op de teller, zoals qua rit als qua thema een erg geslaagde familie-achtbaan. Wil je de volledige Klugheim-ervaring, slaag dit pareltje dan zeker niet over.

1 - Verwacht niet dat Taron de beste achtbaan van Phantasialand is

Want die verwachting is veel te laag. Verwacht ten minste de beste achtbaan van Duitsland en mogelijk zelfs van Europa. Het is een achtbaan met weinig variatie die toch niet gaat vervelen. Het is een intense baan, het is een airtimemonster en het is een kunstwerk. Je wordt enkele minuten lang alle kanten uitgesleurd zonder dat je een idee hebt wat het volgende zal zijn, maar het is geweldig.

Zo, we hopen je warm te hebben gemaakt voor enkele ritjes op Taron en een bezoekje aan Klugheim: wij zouden nu met plezier 90 minuten trotseren voor nog een keer te gaan ;-).

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto: © André Bormans - Pretparken.be