Oktober is begonnen en dat wil zeggen dat ook Halloween weer voor de deur staat. In deze artikelreeks kom je te weten hoe de Belgische parken Halloween vieren in 2016. Dagelijks posten we een artikel dat je een overzicht geeft van welke spookhuizen, shows, scare zones en andere extra's een bepaald park voorziet tijdens de halloweenperiode. Ook een korte geschiedenis van het halloweengebeuren in het betreffende park mag niet ontbreken.
Vandaag in deze reeks: Bellewaerde!

Een korte geschiedenis
Het oudste park van België heeft een rijke traditie op het vlak van Halloween. Hoewel Six Flags het thema in 2000 al testte in zusterpark Walibi, was Bellewaerde in 2001 het eerste park dat het evenement als een ver doorgedreven totaalbeleving presenteerde. Het park hield deze opzet -in iets afgeslanktere vorm- aan voor de drie daaropvolgende seizoenen. In 2005 werd éénmalig ‘Halloween the Original’ gepresenteerd. Vanaf 2006 koos het park ervoor om haar Halloween-concept om de 3 jaar te vervangen. Dit startte met een ijzersterk ‘Halloween the sixth’ in de periode van 2006-2008; Het zesde Halloween-event zorgde in combinatie met 6 thematische zones met elk hun eigen personage voor een duivelse 666. Van 2009-2011 werd het park belegerd door een hoop smerige ratten met ‘Rat Attack’. Hoewel het concept vrij origineel was, oogstte de uitwerking ervan niet overal evenveel bijval. Tussen 2012 en 2014 presenteerde Bellewaerde 'Zoorror': conceptueel best oké, maar naamgewijs een hoog van-den-Aldi-gehalte. Tijd voor een overzichtje per concept.

Halloween Horror Fest (2001-2004)
Bezoekers reden door een tombe parking op. De parkmascotte was vervangen door een skelet en de hele parking stond vol met hooi en mais. Bovenop de ingang stonden twee enorme opblaasbare pompoenen en personeel was voor de gelegenheid uitgedost als vampiers. Rond het bloemenkasteeltje zette een ‘kerkhof van de levende doden’ meteen de sfeer. Net naast dit kerkhof lag een fietser te zieltogen die aangereden was door een zwarte auto. Werkelijk overal waar je keek stonden pompoenen. Verspreid over het hele park kon je tussen de pompoenen kleine kraampjes vinden die verse pompoensoep voor 80 frank verkochten. Het Mexico plein was episch. Het beeld van de fontein had rode ogen en het water kleurde bloedrood. Voor de ingang van ‘Los Piratas’ stond een reus van een heks met bloemen in haar hand. De wachtrij was omgetoverd tot een sfeervolle lange griezelige walk-through. Het station was voorzien van acteurs die bezoekers met succes de stuipen op het lijf joegen en ook tijdens de rit werd je niet van acteurs gevrijwaard. Bovendien kreeg het klassieke piratenthema een halloween-make-over die de rit bijna onherkenbaar maakte. In de Far west hingen spinnewebben borden met opschriften als ‘Elm st’ of ‘Mummy’s passage’. Zelfs om het toilet te bereiken moesten bezoekers een ieniemienie walk-through trotseren. De jungle zone was simpel, maar overdadig gedecoreerd met pompoenen en mais gezet en de vijver naast monorail had enkele poppen die samen in het water zitten met enkele krokodillen. In het huidige kidspark en India werd het thema verder doorgedreven evanals bij de passage naar Canada waar verschillende scènes waren opgesteld.

Halloween The Sixth (2006-2008)
Bellewaerde werd overgenomen door 6 griezel-archetypes met elke hun eigen koninkrijk. In het verre westen verzamelden de vampiers, In Mexico zwaaide pietje-de-dood zijn scepter. Zombies braken los in de Jungle, Heksen maakten India onveilig en de duivel zelve had Canada uitgeroepen tot zijn hoofdkwartier. Opvallende aanpassingen zijn de omdoping van de kleurrijke ‘El Volador’ tot de grauwe en grimmige ‘El Volamort’.  Bij ‘Voodoo River’ passeerde soms een sloep met uitsluitend skeletten. De twee grootste attracties van Canada werden verpakt in een doosje: alluderend op ‘Jack in the Box’. Vooral bij ‘Screaming Eagle’ gaf dit spectaculaire resultaten. In het station was een rood-zwarte muur rond de gondel gebouwd. Enkele seconden voordat deze gelanceerd werd, pompte men rook in deze houten "box". Dit zorgde voor een prachtig effect wanneer de gondel de lucht in gekatapulteerd werd: de rook werd namelijk mee de hoogte in gezogen, waarna het door de bomen van Canada heen kon dwalen. De attractie kwam nog meer tot zijn recht tijdens de twee nocturnes. Zo zorgden de honderden lichten aan deze 52 meter hoge mast voor een vurige gloed op de opstijgende rook. In kidspark dwaalden deze editie speciaal voor de kleinste halloweenbezoekers kindvriendelijke spookjes rond. De

Rat Attack (2009-2011)
De Rattenkoning heeft Koning Leeuw van zijn troon gestoten. Sindsdien wordt Bellewaerde Park geterroriseerd door knagende ratten, harige spinnen, glibberige wormen en krassende kraaien. Koning Leeuw houdt enkel nog stand in zijn burcht in KidsPark. Wint hij het park terug of zal de Rattenkoning ook de laatste happy zone veroveren? Halloweenattracties van dienst zijn: Rat River, Rat Express, de Voodoo Rat, Ratta'dance, de Rat Cage en El Corbo!

Zoorror (2012-2015)
De vulkaan van Bellewaerde Park kwam tot uitbarsting, waardoor gemuteerde monsters uit de onderwereld door spleten en kloven naar de buitenwereld konden ontsnappen. Bokotor, Eruptor, Drakotor, Polator en Rinotor waren respectievelijk heerser van aarde, vuur, lucht, water en ijs. Ze struinden meestal rond vlakbij de vulkaan. Eén van de hoogtepunten van dit concept was het spookhuis ‘Fanta Lava Explosion’. Dit was een laboratorium waarin de monsters bommen ontwierpen om nog meer trawanten uit de onderwereld te bevrijden.
In het labo testten de gedrochten verschillende soorten explosies en in de smederij werden de bommen voorzien van een speciale huls. In de stockageruimte werden de bommen gestapeld en liep het naar goede spookhuisgewoonte grondig mis. Kinderen konden de monsters wegjagen door het kaartje te laten zien van het monster dat hen bedreigde.

Fiësta Mortal (2015-2017)
Vorig jaar bewees Bellewaerde met haar 5e concept dat er nog steeds geen sleet zat op haar vermogen om het halloweenfeest steeds opnieuw te herinterpreteren. De mosterd werd deze keer gehaald bij het ‘Día de Muertos’. Een Mexicaans feest, met wortels in de culturen die de Amerika’s bewoonden voor de Westerse kolonisatie. In die oorspronkelijke versie deed men aan voorouderverering met behulp van schedels en skeletten. Het ritueel stond in teken van de godin van de dood, vond begin augustus plaats en duurde een volledige maand. Tegenwoordig is het meer geëvolueerd tot een feestelijke tegenhanger van Allerheiligen en Allerzielen. Op 31 oktober maken kinderen altaartjes om de geesten van overleden kinderen (Angelitos) uit te nodigen. Eén November is dan Día de los Angelitos en twee november Día de los Muertos. Tijdens het driedaagse feest worden Tagetes en verschillende afbeeldingen van schedels & skeletten gebruikt om naar de dood te verwijzen.

Bellewaerde destilleerde uit deze traditie een eigen halloweenconcept met een hoofdpersonage - Don Eduardo de los Muertos - dat veel stilistische elementen van de ‘Día de Muertos’-decoratie bevat. Als kleine kanttekening is het spijtig dat hoewel 'Día de Muertos' in oorsprong gebaseerd is op de verering van een godin, men toch koos voor een mannelijk hoofdpersonage.

Halloween 2016 | Spookhuizen - 3 huiveringwekkende oorden

1.Freaky Forest
Tijdens Fiësta Mortal biedt Bellewaerde drie oorden om uw griezelgrage zelf te bevredigen.
Tussen India en de vanilla inkomzone van het park verleidt een met bezems geflankeerd paadje u tot een wandeling doorheen het ‘Freaky Forest’. Enkele windgongs luiden onheilspellend. Het zal niet lang duren voor de kenmerkende lach verraad welke kakelende toverkollen zich hier ophouden. Het bos is vergeven van gemene heksen die je in een handomdraai betoveren!

2.Hospital Fa(n)tal
Gelukkig kan u achteraf naar de plaatselijke kliniek om van uw trauma’s te herstellen in het door Fanta gesponsorde ‘Hospital Fa(n)tal’. Helaas heeft Halloween ook hier Horror voor u klaarstaan. De behandeling kost u stukken van mensen en dat mag u letterlijk nemen. Het ziekenhuispersoneel is volledig out of control, de dokters zijn dodelijk en het klantenbestand krijgt aanvallen van krankzinnigheid.

3.Camping Mortal
Wie levend en mentaal gekraakt ontsnapt uit het fatale hospitaal, vlucht vliegensvlug naar de andere kant van het park. Daar kunnen vluchtelingen onderduiken in een onguur kampement, opgezet tussen de ondersteuningen van de ‘Niagara’. ‘Camping Mortal’ is een schoolvoorbeeld van alles wat er mis kan zijn met campings en hun bewoners. Eén bezoek is genoeg om een levenslange fobie voor caravans en campingbewoners op te doen.

4.Troll park
Zieltjes die achtereenvolgens deze drie kwellingen hebben ondergaan of zieltjes die al gillend wegholden bij alleen het idee er mee in aanvaring te zullen komen kunnen veilig verpozen in het Troll park. Het griezeligste dat je daar kan overkomen is een knuffel krijgen van een pluizig en dodelijk schattig knuffelbeest van een monstertje. Zelfs in de halloweenhel zijn er oorden die helemaal niet huiveringwekkend zijn.

Halloween 2016 | extra's - 9 attracties met een halloweensausje

Traditiegetrouw presenteert Bellewaerde haar attracties in een huiveringwekkend halloweensausje. De keverbaan en Boomerang van het park krijgen dan respectievelijk de namen ‘Mortal Express’ en ‘El Bumarán de los Mortales’. In de eerste moeten de kevertjes nu doorgaan voor giftige exemplaren. Wanneer de avond valt, zorgt een tunnel met lichteffecten voor een sfeervol intermezzo. De ietwat sletige staat van de keverbaan geeft ongetwijfeld extra betekenis aan haar halloweennaam. Bij de boomerang wordt u naar het dodenrijk gekatapulteerd met expliciet de vraag of u nog van uw onderwereld-uitje terugkomt. Daar komt eveneens een ‘tunneltje’ met lichteffecten aan te pas. Ook ‘Jungle Mission’ en ‘Splash River’ krijgen hun Mortal-variant. ‘Mortal River’ en ‘Jungle Mortal’ ruilen rustige vaarstukjes in voor sinistere sfeerzetting en een gevoel van naderend onheil. Langs de oevers van beide rivieren zitten mistroostig ogende skeletten en je weet nooit wat er zich verborgen houdt in de mist.
In Canada gaat het grote griezelfeest verder met ‘Screaming Eagle’ en ‘Niagara’. Zelfs met zielen die normaal nooit een kick geven zal er gegild worden wanneer ‘Mortal Scream’ ze omhoog spuwt. Van de ‘Waterfall of Death’ dender je tijdens het dodenfeest in duistere overkapte boten naar beneden. Aan de buitenkant zijn ze versierd met kleurrijke dodendag decoratie. Tot slot is ook de feest-versie van de theekopjes, 'Trolldance' weer van de partij, samen met andere vrolijke halloweenherwerkingen van het kidspark zoals de 'Trollbaloons' en de 'Trollexpress'.

Halloween 2016 | Avondopeningen

1.Mortal Nocturnes
Bij het vallen van de avond wordt het extra griezelig in Bellewaerde tijdens de Moral Nocturnes op 22, 29 & 31 oktober en 1 & 5 november. Bezoekers kunnen dan tot 21 uur genieten van het park met als afsluiter een muzikaal vuurwerk op het Mexicoplein.

2.Halloween Night
BellewaerdeKNT (Kinderen Niet Toegelaten) is een onvergetelijke avond voor jongeren vanaf 16 jaar en jonge volwassenen. Deze exclusieve avond brengt al het beste van Bellewaerde en nog véél meer in een uitzonderlijk late opening tot 23u. Het feest van de doden gaat extreem met Dj’s, special effects en nieuwe rides die speciaal voor deze unieke avond ontworpen werden! Tijdens 'Halloween Night' gaat het er extra heavy aan toe in Bellewaerde: Meer dan 50 Halloween characters jagen je de stuipen op het lijf. En ook de speciaal voor halloween gebouwde haunted houses in het park krijgen een extra horrorsausje over zich heen.

LINE-UP:
TOPstage.
18u00 – 19u00: TOPRADIO NEON
19u00 – 20u00: TOPRADIO JEROEN & KOEN
20u00 – 21u30: NEON
21u30 – 23u00: X-TOF


Scream Stage.
19u00 – 21u30: DJ TIBO
21u30 – 23u00: DIMARO

 

Bekijk de aftermovie van vorige editie om de sfeer op te snuiven:

Halloween 2016 | Praktisch (prijzen, openingsuren...)

Tickets:
Halloween dagticket online: €31| Aan de kassa: €32
Halloween nocturneticket online: €33 | Aan de kassa: €34
Halloween KNT Night online: €30 (enkel online reserveerbaar)
Het park promoot om gezellig in groep te komen: Vanaf een groep van 6 personen kan je al binnen aan een online-prijs van €27,50. Breidt je dat getal uit tot 20, zakt dat verder naar €22,50. Aan de kassa gelden de eerder vermelde prijzen.

Openingsuren:

Halloween Fiësta Mortal
U kan het Mexicaanse dodenfeest bij Ieper gevierd in de weekends van 15 & 22 oktober en dagelijks tijdens de herfstvakantie (29 oktober - 6 november). Het park opent telkens om 10u.

Mortal Nocturnes
Tijdens de Mortal Nocturnes feest u door tot 21u. Deze ‘Fiësta in the dark’ kan u vijf maal beleven en wordt telkens afgesloten met vuurwerk. Data zijn 22, 29 & 31 oktober en 1 & 5 november.

Bellewaerde KNT – Halloween Night
U kan ook kiezen om nóg langer en iets meer hardcore te nachtbraken  met een beperkter publiek. Dit exclusieve horrorhoogtepunt gaat door op vrijdag 28 oktober van 18u00 tot en met 23u00. Tickets zijn enkel online te verkrijgen via www.bellewaerdeknt.be.
Kindjes en tere zieltjes laat u dan thuis.

Meer info:
Voor tickets en extra informatie kan u terecht op de officiële website van Bellewaerde.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be, Bellewaerde // Bron: Pretparken.be, Bellewaerde, Bellewaerdefun.be, Wikipedia //Foto's: © Bellewaerde