Fort Fun Abenteuerland wordt in oktober omgedoopt naar Fort Fear Horrorland. Na diverse goede reacties van eerdere seizoenen brachten wij dit jaar een bezoek. Onder het toeziend oog van een volle maan en Jacky Moon bekijken we hoe Halloween gevierd wordt in dit kleine parkje.

Alhoewel: Klein? Het park is met 72 hectare even groot als de Efteling. Het probleem is dat niet al het bos mag worden gekapt en dat het heel moeilijk bouwen is op een steile berghelling. Hierdoor is het park vooralsnog relatief klein gehouden. Fans hoeven zich echter geen zorgen te maken, vooralsnog genoeg uitbreidingsruimte.

Nou goed: We kwamen voor Halloween, dus laten we het daar over hebben. Fort Fun doet al menig jaar mee aan Halloween en heeft de afgelopen drie jaar zelfs een award gewonnen voor 'Beste Halloweenevent in Duitsland'. Een prijs waar ze trots op zijn en waar ze eigenlijk zelf van versteld staan dat ze deze winnen. Dit jaar is er wat extra aandacht gegeven aan het cowboydorp, om ook dit in een Halloweenjasje te steken. Fort Fear biedt 4 horror houses, een speciale show, Halloweenactiviteiten speciaal voor kinderen en natuurlijk ritjes in het donker. Alles rondom hun eigen Halloweenkarakter: Jacky Moon, begeleid door nog 75 andere scare actors die het park onveilig maken. Wie tickets voor de horror-houses bestelt, krijgt een tijd aangewezen om de wachtrijen kort te houden: er zijn immers leukere dingen te bedenken dan in de rij te staan.

Spookhuis 1: 13 Moon Street

Het geboortehuis van Jackie Moon doet tegenwoordig dienst als hotel. Het spookhuis is geschikt vanaf 12 jaar en is het enige gratis spookhuis van het park. Dit laat de rij wellicht wat langer worden, maar ook daar is rekening mee gehouden. Naast het nodige entertainment in de wachtrij zelf, heb je ook prima zicht op een scare zone waar diverse monsters de bezoekers leren wat angst is. Voor dit spookhuis is een meer humoristische insteek gekozen, één en ander is dan ook duidelijk gebaseerd op Beetlejuice. Hoewel er zeker enkele engere elementen in zitten, komt de humor duidelijk naar voren en juist dat maakt dit spookhuis best geniaal en heel origineel. Ondanks dat dit wordt geadverteerd als minst enge spookhuis, dus zeker een must-do.

Spookhuis 2: ApoKryph
ApoKryph is een samenvoegsel van Apocalypse en Krypte. Het spookhuis is toegankelijk vanaf 16, kost €4,00 en is gelegen in de wachtrij van Devil's Mine. De ingang van het spookhuis is dan ook langs de normale ingang van Devil's Mine, die voor de gelegenheid een eigen ingang langs de buitenkant heeft gekregen. Helaas lijkt er relatief weinig veranderd ten opzichte van de normale wachtrij. Je loopt grotendeels door de mijngangen heen. Hier en daar zijn er wat Halloweenelementen toegevoegd, maar veel verder dan enkele simpele (en vaak voorspelbare) jump-scares komt dit spookhuis helaas niet. 

Spookhuis 3: Der Wald
"Als je een natuurlijk bos bij je park hebt liggen, moet je dat ook gebruiken." aldus de parkverantwoordelijken van Fort Fun. Groot gelijk hebben ze. Het feit dat dit spookhuis outdoor in een echt bos is, draagt enorm positief bij aan de sfeer. Voor de start van de reis sta je in een soort tuinhuisje dat verlicht is met een breedstraler. Dat mag wel wat sfeervoller. Eenmaal daarlangs bestaat de enige verlichting uit olielampjes en kaarsjes. Veel scenes zijn er helaas niet, maar daarvoor zijn er wel enkele origineel uitgewerkte stukjes en effecten te vinden in "het woud". Hoewel hier en daar er wel wat meer spanning opgebouwd mocht worden, is dit zeker geen verkeerd spookhuis. Met name zijn originaliteit maakt deze leuk. Der wald is toegankelijk vanaf 16 jaar en kost €4,00.

Spookhuis 4: DemonExtreme
Dit spookhuis is de trots van het park. Naar binnen ga je alleen, of per twee, hierdoor is de capaciteit laag en de prijs hoog. DemonExtreme is ook toegankelijk vanaf 16 jaar en een ticket kost €12,00 in de voorverkoop of €14,00 ter plekke. De meeste dagen zijn al uitverkocht, dus de kans is klein om nog een ticket ter plekke te bemachtigen. DemonExtreme ligt in een aparte hal die volledig voor dit spookhuis wordt gebruikt. Je avontuur duurt ruim 20 minuten waarbij je door een soort onderwereld der onzekerheden wordt geleid. Bij buitenkomst was de eerste vraag: "Wel, hoe was het?". Nu beloven we in de titel van dit artikel dat er geen spoilers zouden zijn en die zijn er ook niet. Wat er binnenin gebeurt, is zeer moeilijk te omschrijven. De beleving is in elk geval enorm surrealistisch en er zijn tal van scare-actors die zich met je bezighouden. De tweede vraag die we krijgen: "Is het zijn 12/14 euro waard?". Welnu, als je dit spookhuis nooit eerder gedaan heb, zou ik zeggen: "Absoluut doen!". De kans is echter groot dat je daarna niet nog een 2e keer dat geld er aan uitgeeft. De verrassing is er dan simpelweg vanaf en die is wel belangrijk voor dit spookhuis. Door zijn enorm originele uitwerking, maar ook de individuele behandeling mag dit spookhuis zeker als voorbeeld tellen voor vele anderen.

Show: Inferno

Speciaal voor Halloween wordt er na inval van de nacht, twee maal een speciale show opgevoerd. In tegenstelling tot vorig jaar is deze nu buiten. Zoals de naam doet vermoeden, is het een show die alles met vuur te maken heeft. De show begint vrij traag met enkele acts die je eigenlijk altijd wel ziet als er een vuurshow is. Later verandert dat al snel naar steeds originelere kunsten waarbij een act met miljoenen kleine vonken een absoluut hoogtepunt vormt. Hoewel de artiesten geschminkt zijn als figuren uit de onderwereld, is de show geschikt voor het hele gezin. 

Kinderhalloween

Ook aan de kleinsten is er gedacht. Er zijn - tegen betaling - vele activiteiten om de kleintjes bezig te houden. Zo kunnen ze een pompoen uithollen, zich laten schminken of een stokbrood grillen aan een kampvuur. Alles onder begeleiding van volwassenen natuurlijk. De kinderattracties blijven ook tot sluiting geopend zodat ze kunnen ravotten in de Fox-Dome nadat ze klaar zijn met hun pompoen. Keuze genoeg om ze de hele avond bezig te houden. 

Straatentertainment

Zoals het bij een Halloweenevent gebruikelijk is, zijn er ook vele scare actors op straat bezig. Maar liefst negen make-up-artiesten houden zich bezig om alle scare-actors in vol ornaat te krijgen. Hierbij verschilt het niveau van fantastisch tot "dit zie ik ook op een gemiddelde maandagmiddag in het stadspark". Wel leven ze zich allen in hun rol in. Hier geen horror-clowns met kettingzagen maar wat subtielere horror. Een praatje maken is prima mogelijk, waarbij de acteurs prima in hun rol blijven. Soms eng, soms grappig. Zo worden mensen opgezet tot het maken van een wave, maar kan het ook zijn dat er opeens iemand met een bijl voor je staat waar het bloed letterlijk van afdruipt. 

Rides in the Dark

Voor wie niet zo van het griezelen is, zijn vele attracties tot laat in de avond geopend. De attracties achter in het park sluiten als eerste en dit gaat met blokken tot vooraan waar alles tot 22:00u open blijft. Zeker Trapper Slider is een aanrader in het donker, deze toch al fantastische rodelbaan lijkt dan nog sneller te gaan. Er zijn geregeld lichtjes onder de baan aangebracht en elke slee heeft een achterlicht, waardoor je ondanks het donker toch op tijd kunt remmen, mocht er iemand voor je zitten. 

Info
De Halloweenavonden in Fort Fear vinden plaats op 15, 22, 29, 30 en 31 oktober 2016. Tickets zijn verkrijgbaar via www.fortfear.de. Het park is op deze dagen steeds tot 22:00u geopend.

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © André Bormans en Bob van Dyck - Pretparken.be, Wim de Ruiter
Met dank aan: Fort Fun Abenteurland