Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Exclusief in de Emiraten deel 1: IMG Worlds of Adventure
Share
Auteur: André Bormans @ 5 Dec 16

In deze serie nemen we jullie mee naar de Verenigde Arabische Emiraten. We kijken naar wat parken die een tijdje terug geopend zijn, recent geopend zijn, wonen de opening van een nieuw park bij en kijken vooruit naar wat binnenkort en in de verdere toekomst gaat openen. We bieden hierbij enkele unieke blikken op nieuwe parken, een interview en een exclusieve blik op de bouwwerf van Motiongate. In dit eerste deel bespreken we IMG Worlds of Adventure. Een interview met de CEO zal als laatste deel in deze reeks worden gepubliceerd.

Exclusief in de Emiraten Deel 2: Dubai Parks & Resorts
Exclusief in de Emiraten Deel 3: Motiongate
Exclusief in de Emiraten Deel 4: Toekomstige projecten
Exclusief in de Emiraten Deel 5: Interview met de CEO van IMG Worlds of Adventure

15 september 2016 opende IMG Worlds of Adventure voor publiek. Een halve maand later dan gepland vanwege een brand die kort voor opening door het park woedde. Sinds de opening pronkt het park trots met 22 attracties en 28 restaurants. Een reclame waar de gemiddelde pretparkfan wellicht niet direct warm van wordt, want laten we eerlijk zijn: er zijn meer restaurants dan attracties en 22 attracties is niet bepaald “veel” te noemen. Neem daarbij een - naar Europese normen - pittige entreeprijs en men krijgt al snel de neiging het park te laten vallen.

Onterecht blijkt bij ons bezoek. De attracties zijn stuk voor stuk steengoed, mooi uitgewerkt en we hadden veel meer tijd in het park nodig dan verwacht, ondanks dat er volstrekt geen wachtrijen waren. Niettemin het aantal attracties relatief klein lijkt, bevat de lijst opvallend veel toppers. 

Het gebouw

IMG Worlds of Adventures profileert zich als het grootste indoor pretpark ter wereld. Wie op Google Maps kijkt, zal opvallen dat het park relatief klein lijkt, zeker in vergelijking met het nabij gelegen Ferrari World. De realiteit is echter anders. Waar Ferrari World een gigantisch dak heeft, met maar een heel klein indoorgedeelte eronder, wordt bij IMG elke hoek van het gebouw zeer goed gebruikt. Van buiten lijkt het gebouw stoffig, oud en niet groot, maar eenmaal binnen zie je pas welke enorme potentie het gebouw heeft. Direct aan de ingang is een gigantische welkomsthal voorzien waar de kassa’s zijn, entree tot het park en toegang tot een bioscoopcomplex dat in het park ligt.

Eenmaal langs de kassa’s en de groots opgezette toegangspoort heen begeven we ons in vier verschillende thema zones: IMG Boulevard, Marvel, Cartoon Network en Lost Valley.

IMG Boulevard

De mainstreet van het park is IMG Boulevard gedoopt en splitst zich direct in het begin al op in twee paralel lopende paden die in een soort ovaal zijn opgesteld. Waar de paden bij elkaar komen, is de toegang tot de Lost Valley, halverwege beide paden vinden we de toegang tot beide andere themagebieden met een derde pad dat zorgt dat ook deze thema’s met elkaar verbonden zijn. Het gebied zelf bestaat hoofdzakelijk uit vele horecapunten en souvenirwinkels. Zoals gebruikelijk in de Emiraten staan er diverse medewerkers buiten om je lekker te maken voor de gerechten die verkocht worden en je zo binnen te lokken. De restaurants bieden voor ieder wat wils. Vele verschillende gerechten uit vele landen en voor diverse prijsklassen. Qua horeca zit het in elk opzicht dus wel goed. Het gehele gebied bevindt zich - omdat het indoor is - voortdurend in de avondschemering, hetgeen de sfeer hier heel gezellig maakt.

IMG Boulevard bevat ook een attractie: The Haunted Hotel. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een spookhuis. Hier wordt je in kleine groepjes door een hotel gestuurd waar het niet deugt. De thematische uitwerking is van een bijzonder hoog niveau. De acteurs die in het begin je inleiden in het verhaal doen hun werk goed en spelen hun rol leuk. Ondanks het hoge niveau aan thematisatie komt het hotel helaas niet veel verder dan enkele jump-scares. Niettemin een attractie die zeker die moeite waard is om te bezoeken. Hou er echter wel rekening mee dat de attractie later open gaat en eerder sluit dan de rest.

The Lost Valley

Het themagebied dat niet direct gebonden is aan een bekend IP. Hier wandel je doorheen een jungle waar de dino’s zitten. Het is wat donkerder dan in IMG Boulevard, wat perfect past bij de dreigende sfeer van de jungle. Twee van de drie achtbanen die het park rijk is, vinden we terug in dit themagebied. De eerste (Predator) is een klein standaardmodel van de Gerstlauer Eurofighter, zoals we onder andere ook in Duinrell terug vinden. De baan loopt soepel, echter ondanks dat deze volledig indoor staat, is er tijdens de rit vrij weinig thematisatie. De tweede achtbaan (Velociraptor) is een Mack launched coaster en een directe kopie van Blue Fire. Het darkride gedeelte hiervan is geslaagd. De lancering brengt je naar buiten. Overdag komt de hitte en het felle zonlicht aan als een klap in je gezicht, in de avond is dit echter heel aangenaam. De baan lijkt sneller en soepeler door zijn parcours te gaan dan zijn broertje in Europa-Park.

In the Forbidden Valley bevindt zich ook een darkride “The Forbidden Territory” die zijn thema duidelijk ontleent aan de bekende “Jurassic Park” films. Qua thema is de attractie goed uitgewerkt en het verhaal is goed te volgen. Het gebruik van het transportsysteem maakt dat deze attractie echter een “net-niet” gevoel krijgt. Het transportsysteem is hetzelfde als bij “Indiana Jones Adventure” in Disneyland: een simulatorbakje dat een jeep voorstelt. De jeep rijdt door de jungle en de simulator techniek zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt om over hobbels en keien heen te rijden. Dit werkt fantastisch op het moment dat je jeep driftend door de jungle scheurt, maar op andere gedeeltes voelen de hobbels te zacht aan en het effect gaat al helemaal verloren op het moment dat de jeep in sommige scènes zijwaarts “rijdt”.

Ten slotte zijn er nog twee kinderattracties in the Lost Valley: een Dino-Carrousel en een klimrek/speeltoren met een vrij hoge glijbaan. Uiteraard alles in een passend thema, al breken de bonte lichtjes op de draaimolen de sfeer wel een beetje.

Marvel

Het Marvel gedeelte brengt je naar een grote Amerikaanse stad waar de bekende superhelden leven. De derde en laatste coaster van het park (Spiderman, Doc-Ocks Revenge) vinden we hier terug. Het is een custom Mack Spinning coaster met effecten op de lifthill en een behoorlijk pittig gedeelte in het donker. Zoals gebruikelijk bij Mack, hoef je niet enorm veel te verwachten van het spinning effect op deze baan.

De top attractie in dit deel is toch wel “Avengers Battle of Ultron”. Het systeem kennen we van Spiderman in Universal's Islands of Adventure of Curse of Darkastle in Bush Gardens Williamsburg. In deze attractie help je als nieuwe kadet de stad te beschermen in een strijd tegen Ultron. Superscherpe 3D effecten en echte theming lopen hier verbluffend goed in elkaar over, hetgeen resulteert in een multimedia ride waar “Ratatouille” niet eens bij in de buurt komt.

Een 360 graden bioscoop kennen we wel en ook 3D is tegenwoordig niet nieuw. Maar wat als we beiden combineren met een soort tagada moeten de makers van “Hulk Epsilon Base 3D” gedacht hebben. In deze 3D Bioscoop zitten bezoekers in drie grote cirkels op een schijf die kan schudden en alle kanten op kan kiepen. Daaromheen zit een dome die volledig rondom en boven de bezoekers een 3D beeld verschaft. Speciaal hiervoor zijn de 3D brillen voorzien van een extra glaasje zodat zelfs het beeld in je ooghoeken 3D is. De effecten die hiermee behaald worden zijn enorm: Iron Man die tussen het publiek staat, een raket die over je heen vliegt of Hulk die langs de schijf af rent. Hoe je het precies waarneemt, verschilt per locatie waar je zit, waardoor deze attractie een grote herhalingswaarde krijgt.

Thor Thunder Spin is een Floorless Topspin waarbij duidelijk gekeken is naar Talocan voor de inspiratie. Hoewel hier geen vlammenwerpers in de attractie zitten, is de topspin wel voor het overgrote deel overdekt, waardoor je voortdurend kort langs wanden of fonteinen af gaat. Het programma is kort maar pittig waardoor ook deze attractie zeker tot de must-do’s van het park behoort.

Als laatste is er nog een draaimolen met zelf-controleerbare armen voor kinderen. Ook deze is gethemed naar de Avengers. Voor wie hier van houdt, moet zeker ook de winkel “Marvel Vault” eens bezoeken, waar exclusieve en zeer unieke items van Marvel te vinden zijn. Alle grote artworks die aan de muren hangen zijn persoonlijk door Stan Lee gesigneerd en er staan diverse limited item artikelen uitgestald. Gezien de exclusiviteit van deze artikelen zijn de prijzen exorbitant hoog waardoor deze winkel eerder een museum is, dan een souvenirshop.

Cartoon Network

Dit gebied ligt in de binnenste cirkel van het gebouw. Wie echter een gebied uitsluitend voor kinderen verwacht, vergist zich behoorlijk. Dit begint al bij de “Powerpuff Girls - Mojo Jojo Robot Rampage”, een Zamperla Air-Racer die een behoorlijk pittige rit weggeeft. Verder vinden we een Ben 10 4D bioscoop die, afgezien van een originele en haarscherpe film, niet veel anders is dan de meeste 4D bioscopen.

Opvallend is de “Adventure Time - Ride of Ooo” semi-darkride attractie die heel slim gebruik maakt van de hal om diverse paralelle universa aan elkaar te koppelen waarbij ook herkenbare stukken uit de serie terugkomen. Een andere darkride is “The Amazing Ride of Gumball” een Interactieve 3D Shooter van ETF gethemed rondom de figuurtjes uit de Gumball serie. Ook hier weer een opvallend scherp 3D beeld en goede interactie.

Voor de kleinsten is er een groot speel-, klim- en doe-gebied rondom Lazytown gemaakt, waardoor ook het Cartoon Network gedeelte voor ieder wat wils biedt.

Algemeen

Het valt op dat het park heel hoog ingezet heeft op thematisering. Doordat het park indoor is, geeft dit de mogelijkheid om heel goed met belichting te spelen door gebieden lichter en donkerder te maken. Toch laat het park hier en daar nog een paar steekjes vallen op vlak van theming. Dat kan in de toekomst echter alleen maar beter worden. Ook hebben de attracties extreem grote wachtruimtes, waarvan ik niet hoop ze ooit volledig te moeten doorlopen. Samen met het feit dat alles heel ruim is opgezet en er opmerkelijk veel restaurants en winkels zijn, ga ik er van uit dat dit gedaan is om in de toekomst makkelijk nieuwe attracties te kunnen toevoegen. Hier is nog wel plaats voor.

Het personeel is overal buitengewoon vriendelijk - zoals overal in de Emiraten eigenlijk - hetgeen je werkelijk welkom laat voelen. Het moge duidelijk zijn dat IMG Worlds of Adventure er daadwerkelijk op inzet om jou een fantastische beleving te bezorgen, waardoor dit park zeker een bezoek waard is en vooralsnog makkelijk tot beste park van de Verenigde Arabische Emiraten bestempeld mag worden.

 

In het volgende deel

In het volgende artikel van deze reeks nemen we een kijkje bij Legoland Dubai, dat enkele maanden geleden geopend is en bezoeken we Bollywood Parks bij zijn opening.

© André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © André Bormans - Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.