In deze serie nemen we jullie mee naar de Verenigde Arabische Emiraten. We kijken naar wat parken die een tijdje terug geopend zijn, recent geopend zijn, wonen de opening van een nieuw park bij en kijken vooruit naar wat binnenkort en in de verdere toekomst gaat openen. We bieden hierbij enkele unieke blikken op nieuwe parken, een interview en een exclusieve blik op de bouwwerf van Motiongate. In dit tweede deel bespreken we Legoland en Bollywood Park in Dubai Parks & Resorts.

Exclusief in de Emiraten Deel 1: IMG Worlds of Adventure
Exclusief in de Emiraten Deel 3: Motiongate
Exclusief in de Emiraten Deel 4: Toekomstige projecten
Exclusief in de Emiraten Deel 5: Interview met de CEO van IMG Worlds of Adventure

Enkele jaren geleden was er sprake van een groots project nabij Dubai: Dubailand. Een groots resort met diverse pretparken waaronder parken van Universal en Six Flags. Van Universal is enkel de vijver uitgegraven en een toegangspoort gebouwd en Six Flags is nooit begonnen.

Dubai Parks & Resorts is eigenlijk de opvolger/vervanger van Dubailand en ziet in elk geval het levenslicht. Eind oktober 2016 zou het resort in zijn geheel openen met een hotel, uitgaansgebied en maar liefst drie pretparken. De praktijk bleek echter wat minder rooskleurig aangezien enkel Legoland op tijd opende en dan nog met slechts de helft van de attracties. Zelfs het uitgaansgebied ‘Riverland’ bleek bij ons bezoek nog niet volledig af.

Riverland

Riverland is een groots gebied volledig in de stijl van een Frans dorpje dat rond een enorme rivier is gebouwd. De rivier is indrukwekkend omdat deze kunstmatig is aangelegd en het water daadwerkelijk stroomt. Wie ter plekke komt zal merken dat het hier niet om een klein beetje gaat maar dat de rivier enorm is.

De buitenbocht van de rivier is geopend en toegankelijk voor publiek. Deze verbindt de drie parken, de VIP-Parking, de (nog onder constructie zijnde) gewone parking en het hotel met elkaar. In de binnenbocht ontstaat er onder andere een metro/treinstation zodat het resort ook met het OV goed te bereiken zal zijn. Het volledige gedeelte in de binnenbocht was echter bij ons bezoek gesloten voor publiek en overal werd nog druk gewerkt.

In het gedeelte dat wel al open is, hebben zich al vele restaurants en winkeltjes gevestigd. Een McDonalds en Starbucks mogen daarbij uiteraard niet ontbreken. Het dorpje is verder heel mooi vorm gegeven met veel aandacht voor detail. Doordat alles nog maar pas open is en er nog weinig bezoekers zijn, is het nog relatief doods hier, maar eens dit resort op volle capaciteit draait, wordt dit een enorm gezellig gedeelte om in de avond te vertoeven.

Legoland

Midden november 2016 bezoeken wij Legoland. Naast een pretpark heeft dit Legoland gedeelte ook een waterpark. Het park richt zich met name op kinderen tot 12 jaar, maar is toch opmerkelijk anders opgezet dan de reeds bestaande Legoparken.

De toegangspoort gemaakt van Legoblokjes blijft uiteraard hetzelfde. Hierachter bevinden zich de kassa’s, entree en vervolgens een mainstreet waar zich de Legofabriek bevindt. Een tour door de fabriek is helaas niet mogelijk aangezien deze nog niet geopend is voor publiek. Hetzelfde geldt nog voor één andere grote attractie in het park en het volledige waterpark. Een halve maand na opening is dus ook Legoland nog steeds niet volledig klaar. Ter compensatie ontvangen bezoekers een bon waarmee ze gratis nog eens mogen terugkomen. Gezien deze beperkt geldig is en het park zich vooral op touristen richt, is dit wellicht een ietwat zinloze gift.

Op het einde van de mainstreet bevindt zich een enorme hal waarin miniland zich bevindt. De miniatuurwereld is beduidend anders dan we gewend zijn, gezien deze zich vooral richt op het Midden-Oosten en het Saharagebied. Een gigantisch schaalmodel van de Burj Khalifa (het hoogste gebouw ter wereld) mag uiteraard niet ontbreken, compleet met fonteinenshow. Hoewel dit deel van het park - zoals altijd - al adembenemend knap gemaakt is, valt ook hier op dat er nog lege gedeeltes zijn.

Vanuit deze centrale hal zijn er diverse uitgangen naar de diverse themagebieden toe, die in een cirkel rond de hal liggen. Zo is elk gebied makkelijk bereikbaar, hetgeen slim is opgelost. De themagebieden zijn grotendeels hetzelfde zoals we ze uit andere Legoparken kennen. Opvallend hierbij is dat er relatief weinig attracties zijn, maar meer plaatsen waarbij je zelf aan de slag kunt met Lego. Zo kun je op diverse plaatsen een gebouw op een schuddende plaat bouwen om te zien hoe aardbevingsbestendig het is. Bij de attracties vinden we onder andere de kasteelachtbaan, jet-ski’s en Egyptische interactieve shooter terug die we ook van andere parken kennen. Ietwat origineler is de brandweerrace, die tot dusver enkel in Legoland Billund bestaat. Het personeel werkt hier enorm enthousiasmerend waardoor deze attractie een fantastische sfeer opwekt.

Opvallend is dat in dit Legopark er veel minder Legobeelden of Lego-elementen terug te vinden zijn dan in de meeste andere parken. Ook lijkt het park wat minder humor te hebben, ondanks dat Arabieren dat doorgaans wel kunnen smaken. Gezien het een en ander nog niet af is, is de kans echter groot dat dit in de toekomst nog wordt aangevuld.

Al met al is het Legolandpark verre van dagvullend. Gezien het park vroeg opent en vroeg sluit valt het echter prima te combineren met Bollywood (hopperpass is verkrijgbaar) dat laat opent en ook tot laat open blijft. Gezien Bollywood nog geopend moest worden bij ons bezoek, hebben we dat zelf niet zo gedaan. Wel konden we de oefeningen en voorbereidingen voor de openingsceremonie nog bijwonen.

Bollywood Parks

“First there were baby parks. Then there were thrill parks. Next there were Hollywood Parks and now: There is Bollywood Parks” Luidde het overtuigende openings-statement van Bollywood Parks alvorens het bekende “mundian to bach ke” van MC Punjabi begon te spelen. Een groot team van dansers en danseressen vertoonden typisch Indie-dansjes op een groot podium en bovenop de enorme toegangspoort van Bollywood Parks. Na enkele woordjes van CEO en President werd Bollywood officieel geopend.

Net zoals in Legoland waren de helft van de attracties nog gesloten bij deze opening en net zoals bij Legoland kregen we een ticket om later nog eens terug te komen. Het lijkt er echter op dat Bollywood veel sneller zijn zaken op orde zal hebben dan Legoland. Hoofdzakelijk komt dit omdat er eigenlijk maar 6 attracties en een grootse stuntshow zijn.

Bollywoods Parks zet enorm in op theming die al vanaf de ingangspoort tot aan de grote Raj Mahal erg indrukwekkend is. Het niveau van de theming behoort makkelijk tot de wereldtop en we hebben het park maar moeilijk kunnen betrappen op het laten vallen van steekjes. Nog voordat je het park betreedt, waan je je al in India, een effect dat nog eens versterkt wordt doordat het hele park voorzien is van geureffecten (jawel: ook outdoor). Wat ook opvalt, is dat bij vrijwel alle attracties medewerking is gezocht van bekende Bollywood-acteurs. Wie van Bollywood films houdt, zal hier zeer zeker bekende gezichten tegenkomen.

Dat het park erg klein is qua oppervlakte, mag de pret niet drukken. Het wordt ons namelijk al snel duidelijk dat de attracties ver naar achteren liggen, waardoor er goed gebruik is gemaakt van de ruimte. Er is opvallend veel straatanimatie, op elke hoek is er wel een klein podium waar met enige regelmaat shows (die overigens allemaal véél te luid zijn) worden opgevoerd voor een klein handjevol toeschouwers. Daar waar vriendelijkheid al bijna een standaard lijkt te zijn in de Emiraten, gaat Bollywood Parks nog een stap verder. De vriendelijkheid van het personeel is bijna eng te noemen. “Welcome to Bollywood, Sir” klinkt het overal, vaak zelfs in koor wanneer je een winkel of restaurant binnen stapt.

Don: The Chase is een immersive tunnel attractie waarbij je een achtervolging op hoge snelheid doorheen Dubai meemaakt. Op teasers ziet deze attractie er fantastisch uit, echter is deze helaas nog gesloten bij ons bezoek.

Lagaan: The thrill of victory is daarentegen wél geopend. De ingang bevindt zich in binnengebied dat een kleine Indiaanse kermis voorstelt. Lagaan is een simulator gebaseerd op een spel Cricket naar een bekende film. De sfeer van een oude stijl kermis is enorm geslaagd, het verhaal daarentegen erg vaag en vooral: over the top. Precies zoals we van Bollywood gewend zijn. De simulator biedt beeld van fantastische kwaliteit en de bewegingen zijn soepeltjes en heel goed afgesteld. De film zelf bevat de nodig botheid aangezien je in een cricketbal zit die flink mishandeld wordt. Het totaalplaatje past perfect en deze attractie is dan ook zeker het bezoeken waard.

Sholay: The hunt for Gabbar Singh bevat net zoals zijn voorganger een vaag verhaal. Dat begint al met een animatie-hitler in de wachtrij maar omvat ook een stukje waarbij een man zonder armen achter een trein aanrent terwijl hij wordt uitgelachen door iemand op de trein. Sholay is een interactieve shooter van ETF met waanzinnig scherpe 3D beelden. Schieten doe je op rovers die het platteland onveilig maken, maar pas op: je krijgt minpunten als je brave burgers raakt.

RA.One Unleashed is een standaard 4D bioscoop, echter met een bijzonder originele voorshow waarbij Real-Life acting en peppersghost-techniek op heel originele wijze worden gecombineerd. De film is speciaal voor het park gemaakt en bevat - net zoals bij Lagaan - acteerwerk van bekende Bollywood-acteurs.

Krrish: Hero’s Flight was helaas bij ons bezoek gesloten. Het lijkt te gaan om een simulator, maar we kunnen helaas niet echt achterhalen wat voor attractie het is. De attractie zou drie dagen na ons bezoek geopend worden voor publiek en is gebaseerd op een bekend Bollywood karakter.

Cinemagic is - zoals de naam al doet vermoeden - een interactieve show waarbij het publiek een nieuwe trailer gaat maken voor een Bollywood film. De presentatie wordt zeer goed gedaan door een enthousiaste Indiër met veel humor en in naadloze samenwerking met Melegi Dobara, die via een video co-host is. De begeleiding van de (niet geheel) vrijwilligers uit het publiek gebeurt heel goed en ook voor de personen die niet deelnemen, is deze show een waar genot om te mogen beleven.

Dabangg Stunt Spectacular Show volgt het verhaal van de heldhaftige politieagent Dabangg die zijn vrouw probeert te redden van een schurk. De stunts zijn niet heel erg sterk en het overgrote deel van de show is praten met hand-op-hand gevechten. Veel publiek verliet de show halverwege. Hier is duidelijk nog wat werk aan. Ook de audio is tergend slecht en véél te luid voor het formaat van deze zaal. Dit geldt overigens voor alle shows in het park. Het luide volume lijkt publiek enkel op afstand te houden in plaats van dichtbij te lokken. Opvallend is trouwens wel dat het publiek dat de zaal niet verlaat duidelijk heel enthousiast is over de gekozen karakters en de overeenstemmende “look” ervan in vergelijking met de bekende acteur. Eens te meer een bewijs dat in dit park Bollywood-fans zeker hun hartje kunnen ophalen.

Mughal-e-Azam is een restaurant van hoge klasse, waar we begroet werden met een vriendelijk “namaste”. De prijzen zijn naargelang en het restaurant richt zich dan ook zeker niet op de gemiddelde bezoeker. De sfeer en exclusiviteit zijn daarentegen ook navenant goed.

Het Raj Mahal is het grootste en meest opvallende gebouw van het park. Dit is helaas niet geopend voor gewoon publiek. Het gebouw wordt gebruikt voor een musical (extra tickets nodig) of voor bedrijfsevenementen.

Bollywood is een park dat zeker een goede indruk achterlaat. Zoals vermeld, behoren theming en vriendelijkheid tot de top-klasse. Op personeel is niet bespaard. Wij aten in Rock On waar minstens zestien man personeel en een band van twee personen aan het werk waren om slechts zes klanten te bedienen. In het algemeen zijn prijzen voor inkom, eten, drinken en souvenirs erg hoog en dat is jammer. Mocht het park in de toekomst uitbreiden en goedkoper worden dankzij combitickets met de andere parken, zal het zeker de moeite worden om Bollywood mee te nemen op een tripje naar de Emiraten.

Conclusie

Vriendelijkheid staat overal voorop, vooral in Bollywood. Het resort biedt een uitzonderlijk hoog niveau qua theming en daar mogen ze zeker trots op zijn, enkel Legoland valt hierin eigenlijk best tegen. Een wat minder positieve rode lijn is de enorm hoge prijs in vergelijking met wat je ervoor terug krijgt. Combitickets maken dit al wat draaglijker, maar zijn zeker geen definitieve oplossing. Gezien de drukte in het resort is de kans groot dat de prijzen uiteindelijk moeten gaan zakken om volk te blijven lokken. Toch is het ondanks dit zeker niet gek om Legoland en Bollywood op een dag met elkaar te combineren gezien beide parken toch wel enkele bijzondere dingen weten te bieden en met name Bollywood inzet op een enorm hoog niveau. Wat deze combinatie ook in de toekomst makkelijk maakt, is dat Legoland vroeg opent en sluit en Bollywood juist laat opent en tot in de kleine uurtjes geopend is.

Motiongate?

Het derde park, Motiongate, is nog niet geopend. Wij wierpen alvast een exclusieve blik op de stand van zaken. Hierover meer in het volgende artikel in deze serie.

© André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © André Bormans - Pretparken.be