In deze serie nemen we jullie mee naar de Verenigde Arabische Emiraten. We kijken naar wat parken die een tijdje terug geopend zijn, recent geopend zijn, wonen de opening van een nieuw park bij en kijken vooruit naar wat binnenkort en in de verdere toekomst gaat openen. We bieden hierbij enkele unieke blikken op nieuwe parken, een interview en een exclusieve blik op de bouwwerf van Motiongate. In dit derde deel nemen je we mee naar Motiongate.

Exclusief in de Emiraten Deel 1: IMG Worlds of Adventure
Exclusief in de Emiraten Deel 2: Dubai Parks & Resorts
Exclusief in de Emiraten Deel 4: Toekomstige projecten
Exclusief in de Emiraten Deel 5: Interview met de CEO van IMG Worlds of Adventure

Het wellicht meest geanticipeerde park van Dubai Parks & Resort is toch wel Motiongate, het grote filmpark met themagebieden gebaseerd op de films van Lionsgate, Sony Entertainment en Dreamworks. Op 18 december 2016 zal het park openen. Wij namen een kijkje om te zien hoe de werkzaamheden er voor staan en bieden je - in de grootste fotoreeks die we ooit gepubliceerd hebben - veel exclusieve, nooit eerder vertoonde inblikken in het park.

Mainstreet
De ingang van het park ziet er gelikt uit. Wie nu al in de avond de rest van het resort bezoekt, ziet dat de ingang mooi is verlicht en er zelfs schijnwerpers boven de entree heen en weer schijnen. De toegang vanuit Riverland tot het park is echter nog niet echt aangelegd. Enkel het laatste deel, dat een filmrol voorstelt, is af. Het entreegebouw zelf staat echter al fier overeind en ziet er zelfs nu al indrukwekkend uit. Onder de afkappingen zijn veel medewerkers al druk bezig om de kleinere verlichting (plafondlampen etc.) te installeren. 

Eens voorbij de entreepoort valt het op dat de fonteinen aan het begin alsook aan het einde van de mainstreet gewoon werken. Dat doen ze kennelijk al een aantal maanden. Waarom weet niemand, maar het zal voor de werklieden zeker wat extra sfeer creëren. Een tweede ding dat opvalt, is het enorme aantal werklieden dat aan de slag is in het park. Er zijn hier waarschijnlijk meer werkers aan de slag, dan dat er bezoekers zijn in de rest van het resort bij elkaar. Met diverse hoogtewerkers wordt er nog druk gewerkt om nog net even de puntjes op de i te zetten in de mainstreet. Over het feit of dat ene streepje verf hier en daar daadwerkelijk zijn nut heeft, zijn de meningen verdeeld. De mainstreet is immers al lange tijd klaar, toch blijft men geregeld dingen bijwerken waarbij er in het resultaat eigenlijk geen verschil zichtbaar is ten opzichtte van de situatie ervoor. Dit zien we overigens op veel plekken in het park terug.

Op het einde van de mainstreet bevindt zich een verdeelplein met rechts “Sony Pictures Lot” en het Smurfendorp. Recht voor ons duikt de gigantische hal voor het indoorgebied “Dreamworks” op en aan de linkerhand bevinden zich een puik Hollywood-theater en de “Lionsgate”-zone die we als eerste bezoeken. Het verdeelplein zelf is nog niet volledig af, er wordt nog druk gewerkt aan de beplanting.

Lionsgate

In het grote theater zal in de toekomst een show over de film “Step Up” vertoond worden. Het theater zelf ziet er net als de mainstreet helemaal afgewerkt uit. Toch wordt er aan de buitenkant op dezelfde zinloze wijze verder gewerkt zoals dat ook op de mainstreet gebeurt. Half werk wordt niet getolereerd, als er ook maar één vliegenpoepje op de gevel zichtbaar is, wordt dit overschilderd om een perfecte indruk na te laten bij de opening. Binnen in het theater zijn de stoelen voor bezoekers nog ingepakt in beschermfolie, terwijl men nog druk in de weer is om de diverse 'stages' op te bouwen en klaar te maken voor de shows. De lobby om in de zaal te komen bevat marmeren stenen die afgedekt zijn met grote doeken, zodat de medewerkers hier geen sporen op achter laten. Deze doeken zien we trouwens overal in het park terug, zelfs op geasfalteerde wegen.

De rest van het Lionsgate-gedeelte is nog verre van af. Het themagebied is het kleinste in het park en bevat - naast het theater - een Mack Triple-launchcoaster en een Immersive Tunnel die beiden het thema van “The Hunger Games” zullen meekrijgen. Bij beide attracties is de ruwbouw nog niet volledig af. Paden en wegen zijn er evenmin, enkel een zandpad waar bouwverkeer overheen kan rijden. Bij de Immersive Tunnel zien we aan de binnenkant wel al kasten voor de projectoren hangen, maar schermen zijn er simpelweg nog niet om deze niet te beschadigen bij de werkzaamheden. Ook van de techniek van het treintje waar bezoekers straks in zullen zitten, is nog geen spoor te bekennen.

Bij de achtbaan ziet het er niet veel beter uit. De track staat al volledig, maar overal hangen nog lintjes aan de baan die aangeven dat er op die plek nog gewerkt moet worden. Denk hierbij aan het aantrekken van de schroeven en eventueel het soepel maken van de verbindingen. Ook de grote bouten waarmee de supports op de footers staan bevestigd zijn nog niet aangedraaid. De baan staat eigenlijk nog volledig los: een trein staat er dan ook nog niet op.

Het moge duidelijk zijn dat deze zone zeker niet op 18 december zal kunnen openen. Als de opening niet opnieuw wordt uitgesteld, zal ook Motiongate - net als Bollywood en Legoland - openen met pakweg de helft van de attracties.

Het Smurfendorp

In het smurfendorp zien we hoe de daken van de smurfenhuisjes nog worden geschilderd. Gek genoeg spreekt dit geheel tot de verbeelding, want het lijkt wel een tekenaar die zijn strip live aan het tekenen is. Links en rechts wordt er nog massaal gewerkt aan bestrating en beschildering. Hoewel ook het dorpje nog niet helemaal af is, begint het er hier al goed uit te zien. De “Smurf Village Express” heeft al een trein op het spoor staan en schijnt zelfs al testrondes te hebben gedraaid. Ook diverse winkeltjes en horecapunten lijken al af te zijn en bevatten logo’s en uithangborden. Het is vreemd om op sommige plekken te zien dat er soms al details verwerkt zijn, terwijl letterlijk alles in de direct omgeving zich nog in ruwe staat bevindt.

Het gedeelte waar duidelijk nog het meeste werk aan is, is het “Woodland Play Park”, een speelgebied voor de kleintjes. Enkele stalen structuren staan al recht, maar van speeltoestellen en theming is er nog geen spoor te bekennen.

De meest interessante attractie in dit gebied is wellicht de Smurf Studio Tour. Dit is een ETF trackless darkride. Het vertelt het verhaal van de Smurfen die een eigen film willen gaan produceren en natuurlijk Gargamel die daar een stokje voor dreigt te steken. In onderstaand foto-album zijn al veel details van de attractie te zien. Wie niet van spoilers houdt, doet er goed aan de foto’s over te slaan.

Sony Picture Lot

Het grootste gedeelte van het park, en ook het gedeelte dat al het verste af lijkt, is het gebied rondom diverse Sony-films. Dit deel heeft een soort mainstreet vanwaar je een prachtige kijk hebt op “Hotel Transylvania”, wederom een ETF Trackless darkride. De attractie bestaat uit diverse scenes waarbij zich velen in één grote ruimte bevinden en de karretjes elkaars weg geregeld lijken te kruisen. Volledig trackless is het systeem trouwens niet. Nu de afwerking nog bezig is, is op de grond precies te zien welk spoor de karretjes later gaan volgen. In het volgende foto-album volgen jullie ook deze darkride. Wederom is ook dit album niet geschikt als je geen fan van spoilers bent.

In het Sony-gedeelte bevindt zich ook de - vooralsnog - enige rapid river van de Emiraten. “Cloudy with a chance of Meatballs - River Expedition” is een rapid river van Amerikaanse makelaardij. Opmerkelijk hierbij is de diepte van de goot, die op sommige plaatsen ruim drie meter is.

Underworld 4D lijkt een standaard 4D bioscoop te worden rondom de Underworld Films, waarvan er dit jaar nog een nieuwe is uitgekomen. Helaas konden we hier geen kijkje binnen nemen, maar de kans is groot dat dit niet veel anders zou zijn dan het “Step-Up” theater.

“Blast Off” is een space shot. Deze attractie heeft zelfs al duurtesten gehad en zal dus zeker al kunnen openen. Ook hier wordt echter nog gewerkt aan wat details.

De laatste kleinere attractie is de achtbaan “Green Hornet - High Speed Chase”. Deze lijkt op het laatste moment nog te zijn toegevoegd, gezien de treintjes er goedkoop uitzien en er eigenlijk amper van theming valt te spreken. Een betonplaat met wat olievaten moeten het doen, waarmee dit vooralsnog de meest troosteloze attractie van het park lijkt.

Ten slotte is er nog een “Ghost Busters” interactieve shooter. Ook deze darkride is ver af. Wel moeten de 3D projectors veelal nog geplaatst worden en de animatronics worden afgesteld. Ook bij deze darkride nemen we je mee op een exclusief tourtje doorheen het hele gebeuren.

Dreamworks

De gigantische hal voor dit themagebied valt al op vanaf de snelweg. Hemelsblauwe dozen in diverse formaten vormen iets dat meer op een kunstwerk lijkt dan op en attractiehal. Vanuit het park ziet het gebouw er een struk aantrekkelijker uit en pronkt een gigantisch Dreamworks-logo op de voorkant. Voor het gebouw ligt ook een plantsoentje met het logo erin, maar het is echter nog niet aangeplant. Binnen in deze hallen bevinden zich vier losse themagebieden die middels gangen met elkaar verbonden worden: “Kung Fu Panda”, “How to Tame your Dragon”, “Madagascar” en “Shrek”.

“Unstoppable Awesomeness” is een 4D-simulator rondom Kung Fu Panda. Helaas hier geen inblik van. Daarnaast bevindt zich een 'stage' waar kinderen zelf Kung Fu kunnen leren in een interactieve show. In het midden van het gebied vind “Mr. Ping’s Noodle Fling” een - hoe kan het ook anders - theekopjesattractie.

Voor de achtbaanfan wellicht interessanter is het Madagascar-gedeelte, dat de sfeer van een ouderwets circus heeft. Naast “Penguin Air” en “Melvin Go Round” - twee attracties voor kinderen - bevindt zich hier namelijk de grootste achtbaan van het park: “Madagascar Mad Persuit”. Het betreft hier een Gerstlauer Infinity Coaster met een intens ogende lay-out. Opvallend hierbij is dat de launchstrook bijzonder kort is terwijl er na de launch een opmerklijk lang gedeelte moet worden afgelegd om bij het hoogste punt van de baan te komen. Later zullen passagiers hier in het donker doorheen diverse filmposters en “brandende” hoepels vliegen.

Het gedeelte rondom “How to Train your Dragon” lijkt nog het minst ver af. Een kinder-flume en een schommelschip mogen in een vikingthema uiteraard niet ontbreken. Ook hier een grootse achtbaan gecombineerd met een darkride. “Dragon Gliders” is het systeem zoals we het kennen van Arthur in Europa-Park. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat Mack heeft aangegeven maar liefst drie maanden nodig te hebben om de baan te testen. Treintjes zijn er echter nog niet gezien. Het frame om te meten of bezoekers niet te dicht langs theming af komen staat zelfs nog op de baan. Deze gaat dus zeker niet open zijn bij de opening van het park. Het maken van foto’s van het darkride gedeelte is voor medewerkers ten strengste verboden en kan tot ontslag leiden. Hoewel we jullie toch enkele foto’s kunnen bieden, blijft dit aantal helaas beperkt.

Shrek is het laatste gedeelte binnen Dreamworks. “Swamp Celebration” is een Rockin’ Thug met als verhaal dat je uitgenodigd bent voor een viering. Je picknicktafel gaat echter aan het bewegen. De grootste attractie hier is de darkride “Shrek’s Merry Fairy Tail Journey”. Ook hier is het maken van foto’s verboden. Opvallend is de stijl die voor deze darkride gekozen is. Alle animatronics zien er namelijk uit als uit hout gesneden marionetten, compleet met draden die naar het plafond toe lopen. Helaas waren de schilderingen op de vloer al redelijk slecht doordat er veel bouwvakkers rond lopen en er nog veel werk moet gebeuren. Zelfs de goot voor de kabel die de karretjes leidt werd nog uitgeslepen uit de betonnen ondergrond.

Conclusie

Hoewel er nog veel werk aan dit park is, is het wel duidelijk dat het park een topper gaat worden eens alles af is. Dat het park niet eind oktober af is en ook op 18 december niet volledig zal openen, heeft natuurlijk veel redenen. Eerder werd al aangehaald dat men steeds dezelfde stukjes bleef updaten, ondanks dat zelfs het geoefende oog geen verschil ziet. Daarnaast lijkt de werkdruk niet hoog te zijn: in een hoekje zit een Indiër te mediteren, elders staat er iemand met één hand in zijn broekzak wat rommel bij elkaar te vegen. Officiëel wordt er tot 18u gewerkt, maar rond 17u leggen de meesten het werk al neer om zich om te kleden en te douchen, zodat ze nog op tijd de bus kunnen halen. Gezien het groot aantal werknemers gaan dit soort dingen op den duur natuurlijk voor enorme vertragingen zorgen, toch schijnt deze mentaliteit niets bijzonders te zijn in de Emiraten. Daar waar Legoland en Bollywood wat minder overtuigend waren, is Motiongate dat - ondanks dat het nog niet af is - alvast wél en zal het dan ook zonder enige twijfel de topper van Dubai worden.

In de volgende editie

De volgende keer gaan we een kijkje nemen in de nog verdere toekomst van wat we in de Emiraten mogen gaan verwachten.

© André Bormans - Pretparken.be // Foto's & Bron: Anoniem © André Bormans - Pretparken.be