In deze serie nemen we jullie mee naar de Verenigde Arabische Emiraten. We kijken naar wat parken die een tijdje terug geopend zijn, recent geopend zijn, wonen de opening van een nieuw park bij en kijken vooruit naar wat binnenkort en in de verdere toekomst gaat openen. We bieden hierbij enkele unieke blikken op nieuwe parken, een interview en een exclusieve blik op de bouwwerf van Motiongate. In dit deel kijken we vooruit naar wat er nog allemaal staat te gebeuren.

Exclusief in de Emiraten Deel 1: IMG Worlds of Adventure
Exclusief in de Emiraten Deel 2: Dubai Parks & Resorts
Exclusief in de Emiraten Deel 3: Motiongate
Exclusief in de Emiraten Deel 5: Interview met de CEO van IMG Worlds of Adventure

Ferrari World

Het minst ver in de toekomst zijn wel de uitbreidingen van het - tot dusver - meest bekende park in de emiraten: Ferrari World. Hier wordt momenteel gewerkt aan twee achtbanen.

De eerste is Vortex. Deze zou oorspronkelijk een Intamin Half-Pipe worden. De architect van het gebouw weigerde echter om medewerking te verlenen aan het project. De constructie van het gebouw moest worden aangepast om één van de twee hoogste punten door het dak te laten gaan. De architect wilde echter niet dat zijn kunstwerk op deze manier beschadigd zou worden. Als alternatief wordt er momenteel gewerkt aan een lanceerbaan met maar één hoog punt, die precies in het midden van het gebouw uit steekt en zelfs boven het gebouw uit komt. De track zelf staat, de lanceertechniek en het station worden echter nog aangelegd.

De tweede achtbaan is wellicht wat interessanter. Mission Ferrari wordt een Special Effects-Coaster. De rit zal een aantal 3D schermen bevatten en diverse tilt- en droptracks. Om door de baan te komen zullen er meerdere LSM-lanceringen plaats vinden. Van binnenin Ferrari World is slechts een klein deel van de track te zien. In de hal waar de rest van de baan zich bevindt, wordt op 17 november 2016 nog steeds druk gewerkt. We namen een sneak-peak in de hal. Veel is er niet te herkennen, maar het lijkt er op dat zelfs de track nog niet volledig af is. De opening van deze baan is al vaak uitgesteld en in de vakwereld is de baan al “mission impossible” genoemd. Opening wordt verwacht ergens in 2017, maar gezien de omstandigheden blijft het de vraag of deze baan wel ooit het levenslicht gaat zien.

Warner Bros Movie World Abu Dhabi

Naast Ferrari World en Yas Waterworld wordt er inmiddels druk gewerkt aan Warner Bros Movie World. Miral Asset Management is de projectontwikkelaar voor dit park dat volledig indoor moet worden. Ze bezitten ook al Ferrari World en Yas Waterworld. In tegenstelling tot oudere berichten zal Miral Asset Management de enige eigenaar van het park worden. Het Belgische Six Construct zorgt voor de daadwerkelijke bouw van de hallen. Officiële cijfers over hoe groot het park wordt of hoeveel attracties er komen, zijn er niet. Oude bronnen spreken van 19 attracties en wie de hal ziet, zal kunnen bevestigen dat ook dit zeker geen kleintje wordt. Op het oog schatten we dat er hier meer ruimte gaat zijn dan in Ferrari World. Men hoopt met dit nieuwe park het aantal toeristen dat Yas Island bezoekt te verhogen van 25 miljoen naar 30 miljoen en het park zou meer dan duizend nieuwe banen moeten opleveren. De plannen voor dit park waren er al in 2007, maar door de economische crisis zijn ze niet eerder gerealiseerd.

In november is de hal al heel goed herkenbaar. Grote delen zijn al gesloten. Bij de hoofdingang zijn overduidelijk de contouren van een Warner-Logo te herkennen. Wie goed kijkt, herkent al staalconstructies voor theming binnen in de hal. Meer dan staal is er vooralsnog echter niet te zien, helaas echter geen staal van toekomstige attracties. Wat Movie World precies gaat brengen, weten helaas enkel de projectontwikkelaars. Gezien het formaat en de uitwerking van andere parken in de Emiraten zal ook dit zeker een bezoek waard worden. Gezien de eigenaar al combitickets aanbiedt voor Yas Waterworld en Ferrari world, is de kans groot dat er straks combitickets komen voor alle drie de parken.

Sea World Abu Dhabi

Aan de andere kant van Ferrari World is er een Sea World gepland. Dit zal het eerste park van de keten worden dat niet in de Verenigde Staten ligt en tevens het eerste park zonder orca's. Ook hier wordt gekozen voor een park dat grotendeels indoor ligt, deels ook omdat het buiten wel eens te warm kan worden voor bepaalde diersoorten. Eveneens gebouwd door Miral staat dit park echter pas voor 2022 gepland. Deze keer blijft het park niet volledig in handen van Miral, Sea World zal verantwoordelijk blijven voor de expertise op vlak van verzorging van de dieren. Het park staat al gepland sinds 2011 en zal zich voor een groot deel focussen op educatie rondom de zee en het leven in de zee. Nog voordat het daadwerkelijke park opent, zal er al een reddings- en rehabilitatiecentrum openen om zeedieren in nood te kunnen opvangen. Dit bestaat tot op heden nog niet in de Emiraten. Het park zal niet veel kleiner worden dan de versie in San Diego.

Naast Sea World en Warner Bros komt er ook "Clymb" op Yas Island, om het resort nog completer te maken. Clymb wordt een indoor klimhal en skydiving center.

Dubai Parks & Resort - Six Flags Dubai

Al eerder omschreven we Dubai Parks & Resort als opvolger van het eerder gefaalde Dubailand Project. Wie denkt dat met drie parken, een groot uitgaansgebied en het hotel het resort van Dubai Parks en Resort bijna vol staat, vergist zich enorm. Het domein loopt helemaal tot aan de grens met het emiraat Abu Dhabi en het huidige resort neemt ongeveer 20% in beslag van de ruimte die daadwerkelijk beschikbaar is. Voor de toekomst is er dus nog enorm veel mogelijk. Wellicht besluit Universal wel om het - na Dubailand - alsnog in de Emiraten te proberen, maar dan nu bij Dubai Parks & Resort.

Een van de projecten die wegens financiële crisis niet is doorgegaan, was Six Flags Dubailand. Niet gek dat deze voor Dubai Parks & Resort gekozen hebben om alsnog een park in de Emiraten te openen. Van de toekomstige projecten in de Emiraten is dit wellicht het bekendste, zo zijn er al diverse concepten op internet verschenen. Het belooft één van de grootste parken in de Emiraten te worden en Six Flags adverteert onder andere met de grootste achtbaan ter wereld. Hoe we dit record moeten interpreteren, is vooralsnog onduidelijk: Gaat het om de hoogste? Snelste? Langste? De grootste oppervlakte? Of wellicht een combinatie van deze factoren? Six Flags Marketing kennende zullen er wel aardig wat beperkingen van toepassing zijn om het record te halen. Wel is het al duidelijk dat het park aardig wat gaat bieden voor de thrill-seekers, waarmee het prima een doelgroep pakt die (binnen het resort) tot dusver enkel nog een beetje in Motiongate aan zijn trekken komt.

Van bouwvorderingen valt midden november nog niet veel te zien. Een enorm terrein is afgesloten met bouwhekken waar witte spandoeken met Six-Flags logo’s op te zien zijn. Daarachter is er enkel een hoop modder te bespeuren. De grondwerkzaamheden zijn in volle gang maar nog lang niet afgerond. Met het tempo waarin men in de Emiraten werkt, is het nog maar de vraag of dit project gaat af zijn in 2020, maar zoals met zoveel dingen zal enkel tijd het leren.

 

IMG Worlds of Legends

Ondanks dat er bij ons bezoek amper volk was, heeft IMG al een tweede park aangekondigd, omdat - volgens hun - het eerste park een groot succes is. Het tweede park komt direct naast het eerste te liggen en zal "IMG World of Legends" gaan heten. Het park zal met negen themagebieden en meer dan 185000m² een stuk groter worden dan het bestaande park. Ook het nieuwe park zal gebruik maken van bekende IP's. Hiervoor is al contact gelegd met Ubisoft (voor Assassins Creed, Raving Rabbids en Just Dance), Mattel (voor Barbie, Hot Wheels, Bob de Bouwer, Thomas de locomotief en MegaBlocks), Nickelodeon (voor Spongebob, Ninja Turtles en Dora), Saban Brands (voor Power Rangers), Pokémon, Cartoon Network, Toei Animation en TV TOKYO. Uniek bij dit park wordt een dak dat geopend kan worden, zodat bij minder warm weer de zon naar binnen kan schijnen. 

IMG worlds of Legens zal via een skybridge verbonden worden met het bestaande park. IMG heeft al aangegeven dat ze ook hopperpasses willen gaan verkopen, zodat beide parken samen te bezoeken worden.

 

In het volgende deel.
Voor het volgende deel hebben wij een interview met de CEO van IMG Worlds of Adventure voorzien. 

© André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © André Bormans - Pretparken.be; © Warner Bros; © IMG; © Sea World; © Six Flags