Binnen enkele dagen is het alweer Oudjaar en dat verdient een terugblik op 2016.

Het was best een grand cru-jaar wat de pretparken in onze streek betreft: we mochten in eigen land ‘PULSAR’ ontvangen en ook bijna de tweede Belgische houten achtbaan ‘Heidi The Ride’, bij onze noorderburen opende ‘Lost Gravity’ en in Duitsland opende het veelbesproken ‘Klugheim’ in Phantasialand en ‘Ierland’ in Europa-Park. Ook volgend jaar belooft een mooi jaar te worden met de openingen van ‘Symbolica’ in de Efteling, ‘Heidiland’ in Plopsaland De Panne, Ferrari Land en zoveel meer. Toch waren er ook minder leuke momenten: we namen afscheid van ‘Thunder Loop’ in Attractiepark Slagharen en er gebeurde een dramatisch ongeval in M&D’s Scotland. Pretparken.be blikt in dit jaaroverzicht terug op al de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese pretparkwereld tijdens 2016.

30/10/16 - Holiday Park kondigt nieuwe zone aan voor 2017

Holiday Park zal in 2017 een nieuwe zone openen: ‘Holiday Beach Club’. Een jetskimolen en een rustige bootjesmolen zijn twee nieuwe attracties die in dit gebied zullen komen te staan, samen met een BBQ-horecapuntje. Meer info »

© Holiday Park

31/10/16 - Nieuwe attractie voor Parc Touristique des Combes voor 2017 bekend gemaakt

Parc Touristique des Combes opent in 2017 een primeur voor Frankrijk: de eerste Flying Fury van het land. In de molen met twee vliegtuigen kunnen bezoekers zelf beslissen welke capriolen ze maken.

© Parc Touristique des Combes

01/11/16 - Holly’s Wilde Autofahrt verdween eind 2016 uit Holiday Park

Op 1 november deed de Wilde Muis achtbaan ‘Holly’s Wilde Autofahrt’ z’n laatste ritje in Holiday Park. De Maurer-achtbaan krijgt een vierde leven in Eifelpark in Duitsland. Meer info »

© E-Coasters

06/11/16 - La Grande Roue van Walibi Belgium sloot definitief eind 2016

Ook het bestaan van het reuzenrad in Walibi Belgium zat er na de Halloweenperiode op. De attractie dateerde van 1979 en was de tweede oudste attractie van het park. Walibi belooft een vervanger, maar niet volgend jaar. Meer info »

© Xtremerides

27/11/16 - Nieuwigheid aangekondigd voor Särkänniemi in 2017

Het Finse pretpark Särkänniemi liet weten dat het in 2017 een grote nieuwigheid zal openen. Er is nog niets concreet bekend gemaakt, maar er gaan geruchten over een Sky Rocket II van Premier Rides. Meer info »

© Särkänniemi

28/11/16 - Hellendoorn kondigde Mega Disk’O aan voor 2017

In 2017 opent Avonturenpark Hellendoorn een Mega Disk’O als nieuwe attractie. Deze attractie zou niet nieuw zijn, maar verplaatst worden uit Isla Mágica. Meer info »

© Isla Mágica

28/11/16 - Tripsdrill maakte nieuwe attractie voor 2017 bekend: Sky Fly

Erlebnispark Tripsdrill opent in 2017 een Sky Fly-attractie van Gerstlauer.

© Tripsdrill

03/12/16 - Parque Warner Madrid maakte uitbreiding waterpark in 2017 bekend

Het Spaanse themapark Parque Warner Madrid breidt in 2017 het waterpark Parque Warner Beach uit met o.a. zes glijbanen en introduceert Virtual Reality op achtbaan Batman: La Fuga! Meer info »

© Parque Warner Madrid

14/12/16 - Grote brand in Ferrari Land

Op 14 december rond 20u sloeg het noodlot toe bij het in opbouw zijnde Ferrari Land dat in 2017 zal openen. Een Italiaans kerktorengebouw en aangrenzend amfitheater gingen in de vlammen op. PortAventura liet weten dat de openingsdatum van Ferrari Land niet in gedrang komt. Meer info »

© delCamp

15/12/16 - Bouwvergunning vrijeval toren Gröna Lund ingetrokken

Ook Gröna Lund kwam dit jaar in de problemen met papieren. Hun bouwvergunning voor de vrije val toren ‘Ikaros’ werd ingetrokken. Het park blijft wel verder bouwen aan de nieuwe attractie voor 2017.

© Yelle Kleykens - Pretparken.be

17/12/16 - Flying Theatre werd officieel geopend in Futuroscope

Futuroscope, het Franse pretpark met vooral filmervaringen, opende op 17 december het eerste Flying Theatre van Europa, genaamd ‘l’Extraordinaire Voyage’.

© Futuroscope

22/12/16 - Legoland Windsor bevestigde interactieve Ninjago-darkride voor 2017

In navolging van andere Legoland-parken opent ook Legoland Windsor in 2017 een Ninjago-attractie, een interactieve darkride waarbij je op schermen schiet zonder geweren maar met je handen.

© In The Loop

31/12/16 - Pretparken.be brengt nieuwsjaarswensen

Om 2016 af te sluiten wenst het ganse team van Pretparken.be iedereen een gelukkig en pretparktastisch Nieuwjaar!

© John Smith
Tekst: © Yelle Kleykens // GIF's: © Onderaan elke GIF