Binnen enkele dagen is het alweer Oudjaar en dat verdient een terugblik op 2016.

Het was best een grand cru-jaar wat de pretparken in onze streek betreft: we mochten in eigen land ‘PULSAR’ ontvangen en ook bijna de tweede Belgische houten achtbaan ‘Heidi The Ride’, bij onze noorderburen opende ‘Lost Gravity’ en in Duitsland opende het veelbesproken ‘Klugheim’ in Phantasialand en ‘Ierland’ in Europa-Park. Ook volgend jaar belooft een mooi jaar te worden met de openingen van ‘Symbolica’ in de Efteling, ‘Heidiland’ in Plopsaland De Panne, Ferrari Land en zoveel meer. Toch waren er ook minder leuke momenten: we namen afscheid van ‘Thunder Loop’ in Attractiepark Slagharen en er gebeurde een dramatisch ongeval in M&D’s Scotland. Pretparken.be blikt in dit pretparkjaaroverzicht terug op al de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese pretparkwereld tijdens 2016.

17/08/16 - Slagharen maakte nieuwe achtbaan Gold Rush bekend

Op 17 augustus maakte Slagharen bekend welke achtbaan hun Schwarzkopf ‘Thunder Loop’ zou vervangen. Gold Rush wordt de naam van de nieuwe achtbaan en zal een Multilaunch Infinity Coaster van Gerstlauer worden. De baan haalt 90 km/u, een hoogte van 31 meter en krijgt twee inversies. Meer info »

© Attractiepark Slagharen

23/08/16 - Wildwaterbaan Bellewaerde liep vast

Op het einde van de zomervakantie kregen we een opmerkelijk beeld te zien van ‘Bengal Rapid River’ in Bellewaerde. Een bootje werd dubbelgeklapt doordat de verschillende bootjes gekneld zaten in de baan, niemand raakte gewond. Meer info »

© Mies Einherjer

12/09/16 - Bellewaerde kondigde Duelling Alpine Coaster voor 2017 aan

Even later, op 12 september, kregen we opnieuw nieuws vanuit Bellewaerde. In 2017 openen ze een Duelling Alpine Coaster van elk 25 meter hoog. Er zal hiervoor een unieke wandelbrug tussen de bomen geplaatst worden. Het prijskaartje bedraagt vier miljoen euro. Meer info »

© Bellewaerde

13/09/16 - Bagatelle bevestigde Sky Fly voor 2017

Parc Bagatelle opent in 2017 Silver Wings, een vliegtuigmolen waarbij de inzittenden kunnen ervaren hoe het voelt om aan stuntvliegen te doen. De nieuwe attractie krijgt ook een eigen themazone met luchtvaartthema. Meer info »

© Bagatelle

20/09/16 - Europa-Park kondigde officieel Flying Theatre voor 2017 aan

Europa-Park opent in 2017 een grote vliegsimulator nabij de ingang van het park, genaamd ‘Project V’. In de attractie zullen bezoekers het gevoel krijgen te vliegen over Europa’s mooiste plekken en streken. Het wordt de duurste attractie in de geschiedenis van het park. Meer info »

© Europa-Park

24/09/16 - Hansa Park maakte plannen voor Sky Fly in 2017 bekend

Als verjaardagscadeau voor het veertigjarig bestaan van het park presenteert Hansa Park volgend jaar de Sky Fly ‘Kärnapulten’.

© Hansa Park

27/09/16 - Liseberg kondigde Gyro Swing aan voor 2017 en Dive Coaster voor 2018

Liseberg bouwt in de komende jaren een nieuw themagebied uit waarin de Noorse mythologie, met de goden van Asgaard en de legenden van Midgaard, tot leven komt. In 2017 opent een eerste attractie in de nieuwe themazone: Loke, de hoogste Gyro Swing van Europa. Meer info »

© Liseberg

In 2018 gaat het verhaal verder, want dan plant Liseberg de grootste en langste Dive Coaster van Europa: Valkyria. De B&M coaster wordt 47 meter hoog en 700 meter lang, behaalt 105 km/u en krijgt drie inversies. Lanceerachtbaan ‘Kanonen’ zal hier wel voor moeten wijken begin 2017. Meer info »

© Liseberg

02/10/16 – Thunder Loop verdween eind 2016 uit Slagharen

Na achttien jaar dienst in Slagharen, verliet de Schwarzkopf Looping Star-achtbaan ‘Thunder Loop’ het park om plaats te maken voor Gold Rush. Schwarzkopffans namen met pijn in het hart afscheid, want er blijven nu nog slechts vijf werkende Loopings Stars over. Meer info »

© Attractiepark Slagharen

03/10/16 - Energylandia kondigt 17 nieuwigheden aan voor 2017 en grote coaster in 2018

Net zoals Liseberg, maakte ook Energylandia in Polen een meerjarig investeringsplan bekend. Volgend jaar zullen er niet minder dan zeventien nieuwigheden te vinden zijn, waaronder een Rapid River, Water Coaster, Family Boomerang en Spill Water. Meer info »

© Energylandia

In 2018 staat dan het neusje van de zalm gepland: een Mega Coaster van Intamin. Deze achtbaan zal maar liefst 77 meter hoog worden, 1.450 meter lang en 140 km/u snel. Meer info »

© Energylandia

14/10/16 - Heide Park maakte plannen voor interactieve darkride rond Ghostbusters in 2017 bekend

Heide Park presenteert in 2017 ‘Ghostbusters 5D’, een interactieve darkride waarin de bezoekers in een ECTO-1 wagen met een laserpistool en 3D-bril op spokenjacht gaan. De nieuwe attractie zal 7,2 miljoen euro kosten. Meer info »

© Heide Park

23/10/16 - Eerstesteenlegging Pools Plopsa-park ‘Majaland Kownaty’

Op 23 oktober vond de eerstesteenlegging plaats van de eerste Poolse vestiging van het Plopsa-imperium. Majaland Kownaty wordt deel van Holiday Park Kownaty en zal zo’n 10 hectare groot worden. Meer info »

© Plopsa

27/10/16 - Pretpark Luneur in Rome heropende

De overheid sloot het park in 2008 vanwege een gebrek aan veiligheid, maar in 2012 heropende het met een zeer beperkt attractieaanbod. Het jaar daarop werden alle attracties echter weer afgebroken. Na een grondig onderhoud heropende het park eind oktober dit jaar dan toch terug de deuren met een aanbod van vijftien attracties. Meer info »

© Luneur

28/10/16 - Vergunning Wildfire ingetrokken, achtbaan gesloten tot nader order

Exact vier maanden na de opening wordt de bouwvergunning voor houten inversiecoaster ‘Wildfire’ ingetrokken door de overheid. Er zouden klachten zijn over geluidsoverlast voor omwonenden en de dieren in het park. Momenteel loopt er een onderzoek, maar Wildfire blijft tot nader order gesloten. Meer info »

© Yelle Kleykens - Pretparken.be

Ga verder naar de volgende pagina...
Tekst: © Yelle Kleykens // GIF's: © Onderaan elke GIF