Binnen enkele dagen is het alweer Oudjaar en dat verdient een terugblik op 2016.

Het was best een grand cru-jaar wat de pretparken in onze streek betreft: we mochten in eigen land ‘PULSAR’ ontvangen en ook bijna de tweede Belgische houten achtbaan ‘Heidi The Ride’, bij onze noorderburen opende ‘Lost Gravity’ en in Duitsland opende het veelbesproken ‘Klugheim’ in Phantasialand en ‘Ierland’ in Europa-Park. Ook volgend jaar belooft een mooi jaar te worden met de openingen van ‘Symbolica’ in de Efteling, ‘Heidiland’ in Plopsaland De Panne, Ferrari Land en zoveel meer. Toch waren er ook minder leuke momenten: we namen afscheid van ‘Thunder Loop’ in Attractiepark Slagharen en er gebeurde een dramatisch ongeval in M&D’s Scotland. Pretparken.be blikt in dit pretparkjaaroverzicht terug op al de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese pretparkwereld tijdens 2016.

29/06/16 - Klugheim in Phantasialand werd officieel geopend

Na lang wachten werd eind juni dit spectaculaire themagebied geopend in Phantasialand. Klugheim presenteerde de sensationele Intamin multilaunchcoaster ‘Taron’ en de Vekoma Family Boomerang ‘Raik’. Fans waren sprakeloos. Meer info »

© Phantasialand

01/07/16 - Fraispertuis City kondigde unieke vrije-valtoren aan voor 2017

Begin 2017 zal Fraispertuis City een nieuwe vrije val toren van 66 meter hoog openen. Uniek zijn de vier verschillende gondels die elk voor een aparte belevenis zullen zorgen. Meer info »

© Diskovery Land

08/07/16 - Thorpe Park gooide de deuren van Derren Brown's Ghost Train eindelijk open

Nadat de opening van de simulator tweemaal werd uitgesteld, opende Derren brown’s Ghost Train dan toch op 8 juli. De simulator bevindt zich in een verlaten magazijn waar een treinwagon ophangt met kettingen. Je beleeft een psychologisch meeslepend spel met VR en andere illusies. Meer info »

© Thorpe Park

12/07/16 - Europa-Park werd een land rijker met de opening van Ierland

Op 12 juli opende in Europa-Park de nieuwe themazone ‘Ierland’, het dertiende land in het pretpark. Er is een Kontiki, kinderachtbaan, tractorritje, een speelplaats en zoveel meer te beleven. Meer info »

© Europa-Park

13/07/16 - Mirabilandia opende Far West Valley met drie nieuwe attracties

In het Italiaanse Mirabilandia opende deze zomer het nieuwe themagebied ‘Far West Valley’. De bestaande free falls werden hierbij geherthematiseerd en een Disk’O Coaster werd toegevoegd samen met twee andere kleine attracties. Meer info »

© Mirabilandia

14/07/16 - Legoland Deutschland kondigde interactieve Ninjago-darkride aan voor 2017

In navolging van andere Legoland-parken opent ook Legoland Deutschland in 2017 Ninjago The Ride, een interactieve darkride waarbij je op schermen schiet zonder geweren maar met je handen.

© In The Loop

18/07/16 - Milieuvergunning Plopsaland De Panne verviel, Heidi The Ride werd uitgesteld

Wellicht de grootste pretparksoap van 2016: Plopsaland De Panne en de milieuvergunning. Op 18 juli verviel deze laatste waardoor Plopsa zonder kwam te zitten wegens problemen met een externe firma die voor een nieuwe vergunning moest zorgen. Door dit probleem moest het park hun nieuwigheid voor 2016, de woodie ‘Heidi The Ride’, noodgedwongen dicht houden waardoor Heidiland pas bij Pasen 2017 zal openen. Sinds 15 december heeft Plopsaland De Panne weer een nieuwe milieuvergunning. Meer info »

© Yelle Kleykens - Pretparken.be

20/07/16 - Nieuwe coaster voor 2017 aangekondigd door Djurs Sommerland

Djurs Sommerland in Denemarken opent in 2017 de snelste en langste Suspensed Family Coaster van Europa. Veel over deze baan is nog niet bekend, behalve dat hij 30 meter hoog zal worden, 85 km/u snel en 825 meter lang. Meer info »

© Djurs Sommerland

20/07/16 - Nieuwe achtbaan Hansa-Park uitgesteld naar 2017

De bouw en opening van de kleine kinderachtbaan ’Der kleine Zar’ werd opgeschoven naar volgend jaar. Hansa-Park liet in juli weten dat de oorzaak niet bij hun ligt, maar bij de bouwer van de coaster (Preston & Barbieri) en TÜV. Meer info »

© Hansa-Park

20/07/16 - Śląskie Wesołe Miasteczko kondigde nieuwe coaster aan voor 2017

Volgend jaar zal dit Poolse pretpark een spectaculaire achtbaan van Vekoma openen: ‘Lech Coaster’. De coaster wordt 50 meter hoog, zal 95 km/u halen, krijgt drie inversies en zal 4,36 miljoen euro kosten. Meer info »

© Śląskie Wesołe Miasteczko

24/07/16 - Parc Astérix bevestigde officieel nieuwe familieachtbaan voor 2017

Parc Astérix opent in 2017 Pégase Express, een grote familie-achtbaan van Gerstlauer, in het Griekse-themagedeelte van het park. De achtbaan zou een gedeelte voorwaarts en een deel achterwaarts afleggen en zal gelanceerd worden.

© Parc Astérix

11/08/16 - Roland Kleve verliet Bobbejaanland

Opnieuw verrassend nieuws vanuit ’t plezantste land: algemeen directeur Roland Kleve stapte op. De financieel directeur Yves Peeters nam zijn rol over. Meer info »

© Omroep Brabant

16/08/16 - Twaalf gewonden nadat vrijevaltoren in Tivoli World met klap neerkwam

Midden augustus werden twaalf bezoekers gewond in het Spaanse pretpark Tivoli World. Hun vrije val toren ‘Torre de Caída Libre’ haalde een te hoge snelheid en kwam met een klap tot stilstand.

© Francisco Sant

Ga verder naar de volgende pagina...
Tekst: © Yelle Kleykens // GIF's: © Onderaan elke GIF