Binnen enkele dagen is het alweer Oudjaar en dat verdient een terugblik op 2016.

Het was best een grand cru-jaar wat de pretparken in onze streek betreft: we mochten in eigen land ‘PULSAR’ ontvangen en ook bijna de tweede Belgische houten achtbaan ‘Heidi The Ride’, bij onze noorderburen opende ‘Lost Gravity’ en in Duitsland opende het veelbesproken ‘Klugheim’ in Phantasialand en ‘Ierland’ in Europa-Park. Ook volgend jaar belooft een mooi jaar te worden met de openingen van ‘Symbolica’ in de Efteling, ‘Heidiland’ in Plopsaland De Panne, Ferrari Land en zoveel meer. Toch waren er ook minder leuke momenten: we namen afscheid van ‘Thunder Loop’ in Attractiepark Slagharen en er gebeurde een dramatisch ongeval in M&D’s Scotland. Pretparken.be blikt in dit pretparkjaaroverzicht terug op al de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese pretparkwereld tijdens 2016.

28/04/16 - Tayto Park pakte uit met tweede reeks nieuwe attracties

Tayto Park voegde nog een attractie toe aan het lijstje ‘nieuwigheden 2016’ met een Power Surge van Zamperla. Meer info »

© Coaster World

30/04/16 - Bobbejaanland stelde twee nieuwe attracties voor: Mount Mara en Nightmare Motel

Bobbejaanland verraste vriend en vijand toen ze vlak voor de seizoensopening nog enkele investeringen voor 2016 bekend maakten: VR werd toegevoegd op de Revolution en werd zo Mount Mara en een nieuw doorloopspookhuis ‘Nightmare Motel’ opende. Meer info »

© Bobbejaanland

03/05/16: Tivoli Gardens opende 3-in-1 attractie

in Tivoli Gardens in Kopenhagen opende dit jaar de 3-in-1 attractie ‘Fatamorgana’. Deze 45 meter hoge torenattractie combineert een Condor (met twee verschillende bakjes) met botsauto’s onder het platform van de Condor. Meer info »

© The Coaster Cruiser

17/05/16 - The Lost Kingdom werd geopend in Paultons Park

Paulton’s Park opende dit jaar een groot nieuw themagebied: The Lost Kingdom. In deze dinosauriërwereld staan twee nieuwe achtbanen: Flight of the Pterosaur (Vekoma Suspensed Family Coaster) en Velociraptor (Vekoma Family Boomerang). Daarnaast opende er nog een autoritje.

© Paultons Park

22/05/16 - Het nieuwe indoor themapark Comics Station in Antwerpen werd aangekondigd voor 2017

In de paasvakantie van 2017 opent er in het Centraal station van Antwerpen een nieuw indoor thema- en belevingspark ‘Comics Station’. Het park zal ingedeeld zijn in zeven zones met elk een stripfiguur die meer dan 60 attracties zullen herbergen. Meer info »

© Comics Station

04/06/16 - PULSAR opende officieel in Walibi Belgium

Ook Walibi Belgium opende dit jaar een prototype van Mack Rides (namelijk een Power Splash): PULSAR. Deze waterachtbaan wordt driemaal gelanceerd tot 100 km/u, is 45 meter hoog en heeft een prijskaartje van 8,5 miljoen euro. Hoewel PULSAR officieel opende op 4 juni, vond de eerste soft-opening al op 8 mei plaats. Meer info »

© Walibi Belgium

07/06/16 - Vijftien lichtgewonden door chloorgas in Europa-Park

Bij Rapid River ‘Fjord Rafting’ in Europa-Park vielen op 7 juni vijftien lichtgewonden door een hoge concentratie aan chloorgas. Een medewerker had per ongeluk een fout anti-algenmiddel gebruikt waardoor het gas vrijkwam. Meer info »

© Badische Zeitung

08/06/16 - Gröna Lund stelde vrijeval toren voor 2017 voor

Gröna Lund in Zweden opent volgend jaar een nieuwe generatie Freefall Tower van Intamin: een zogenaamde "Sky Jump" die de naam ‘Ikaros’ zal krijgen. Inzittenden worden net voor de vrije val 90 graden naar binnen gekanteld, waardoor je recht naar beneden kijkt. Meer info »

© Gröna Lund

08/06/16 - Tayto Park deed nog een derde rondje

Het stopte niet, daar in Ierland: Tayto Park deed nog een derde investeringsrondje en opende ‘Endeavour’, een nieuw type Enterprise van Zamperla. Meer info »

© Eamon McCormack

19/06/16 - Movie Park Germany opende spookhuis ‘The Walking Dead Breakout’

Movie Park Germany opende net voor de zomervakantie een nieuw doorloopspookhuis met acteurs: ‘The Walking Dead Breakout’. Ook kwam er een nieuwe Ice Age film in de 4D-cinema. Meer info »

© Movie Park Germany

22/06/16 - Nieuwe achtbaan voor Furuvik in 2017 aangekondigd

Furuvik, een Zweeds dieren- en pretpark, opent in 2017 een nieuwe achtbaan: een Family Boomerang van Vekoma die vergelijkbaar zal zijn met die in Paultons Park. Meer info »

© Furuvik

28/06/16 - Wildfire in Kolmården opende de deuren

Dit jaar opende de eerste RMC Wooden Coaster van Europa in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården. Wildfire is 56 meter hoog, haalt 115 km/u en heeft drie inversies. De officiële opening moest op 18 juni worden uitgesteld wegens een potentieel defect aan de beugels. Meer info »

© Kolm

28/06/16 - Achtbaan Tsunami ontspoorde in M&D’s Scotland

In het Schotse pretpark M&D’s is eind juni een dramatisch ongeval gebeurd met de inverted coaster ‘Tsunami’ waarbij een tiental mensen gewond raakten. De achtbaantrein ontspoorde en viel in z’n geheel op het asfalt. Meer info »

© NOS

Ga verder naar de volgende pagina...
Tekst: © Yelle Kleykens // GIF's: © Onderaan elke GIF