Binnen enkele dagen is het alweer Oudjaar en dat verdient een terugblik op 2016.

Het was best een grand cru-jaar wat de pretparken in onze streek betreft: we mochten in eigen land ‘PULSAR’ ontvangen en ook bijna de tweede Belgische houten achtbaan ‘Heidi The Ride’, bij onze noorderburen opende ‘Lost Gravity’ en in Duitsland opende het veelbesproken ‘Klugheim’ in Phantasialand en ‘Ierland’ in Europa-Park. Ook volgend jaar belooft een mooi jaar te worden met de openingen van ‘Symbolica’ in de Efteling, ‘Heidiland’ in Plopsaland De Panne, Ferrari Land en zoveel meer. Toch waren er ook minder leuke momenten: we namen afscheid van ‘Thunder Loop’ in Attractiepark Slagharen en er gebeurde een dramatisch ongeval in M&D’s Scotland. Pretparken.be blikt in dit jaaroverzicht terug op al de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese pretparkwereld tijdens 2016.

11/01/16 - Efteling kondigde Symbolica voor 2017 aan

In de zomer van 2017 zal de Efteling ter ere van haar 65ste verjaardag een grote nieuwe darkride openen, genaamd 'Symbolica'. Dit paleis van mascotte Pardoes zal zo’n 35 miljoen euro kosten. Meer info »

© Sven Vanpoucke - Pretparken.be

04/02/16 - Skyline Park kondigde primeur aan: interactieve motorbike coaster

Skyline Park zou in 2016 een primeur openen: een Motorbike Coaster van Maurer waarbij je zelf de snelheid bepaalt. Door technische problemen wordt de opening van de baan uitgesteld naar 2017. Meer info »

© Skyline Park

09/03/16 - Plannen waterpark en zesde hotel Europa-Park werden goedgekeurd en bekend gemaakt

In 2019 zal Europa-Park zijn eerste waterpark openen op een boogscheut van het pretpark, en er zal ook geïnvesteerd worden in een nieuw, zesde hotel. De totaalprijs van dit project bedraagt maar liefst 140 miljoen euro. Meer info »

© Europa-Park

16/03/16 - Tayto Park opende eerste reeks nieuwe attracties

Tayto Park in Ierland leed aan investeringsdrang in 2016: de eerste reeks attracties die ze openden, was een klein reuzenradje, een Rockin’ Tug en een dinosaurus-walkthrough. Meer info »

© Eamon McCormack

19/03/16 - Ninjago World opende in Legoland Billund

In maart opende dit jaar het nieuwe themagebied ‘Ninjago World’ in Legoland Billund. Er staat onder andere een interactieve darkride waar je kan schieten met je handen.

© Zusammengebaut

24/03/16 - Efteling opende nieuwe sprookje Pinokkio

In 2016 opende er opnieuw een nieuw sprookje in de Efteling: Pinokkio. Meer info »

© Efteling

24/03/16 - Air werd Galactica in Alton Towers

Ook Alton Towers ontging de VR-hype niet: ze transformeerden hun Inverted B&M ‘Air’ naar ‘Galactica’. Meer info »

© Alton Towers

24/03/16 - Opening Lost Gravity in Walibi Holland

Walibi Holland opende dit jaar een nieuw type achtbaan van Mack Rides (namelijk een Big Dipper), genaamd ’Lost Gravity’. Deze geel-zwarte achtbaan is 32 meter hoog en heeft twee inversies. Meer info »

© Walibi Holland

25/03/16 - Fort Fun investeerde 1,2 miljoen euro in nieuwigheden voor seizoen 2016

Fort Fun investeerde 1,2 miljoen euro in de bouw van L.A.B.S.: een interactieve indoor speelhal voor kinderen met een kleine buitenzone met attracties. Meer info »

© Fort Fun

09/04/16: Timber in Walibi Rhône-Alpes werd geopend

In Frankrijk opende Walibi Rhône-Alpes een korte, maar pittige woodie van de Gravity Group: Timber. De baan ging gepaard met een investering van 4,2 miljoen euro en is ‘slechts’ 17 meter hoog, 446,2 meter lang en haalt een snelheid van 64,5 km/u.

© Walibi Rhône-Alpes

12/04/16 - Mirnovec Fun Park werd aangekondigd als eerste themapark in Kroatië

Kroatië krijgt volgend jaar zijn eerste echte themapark met 26 attracties. Het park wordt onderverdeeld in drie zones: cowboys, piraten en astronauten en krijgt o.a. twee achtbanen waaronder de eerste inversiecoaster van Kroatië. Meer info »

© Mirnovec Fun Park

27/04/16 - Alton Towers werd veroordeeld in de Smiler-zaak

In April 2016 begon de rechtszaak tegen Alton Towers in verband met de crash van de Smiler in 2015. Het park werd schuldig bevonden en moest een grote boete betalen. Meer info »

© Scott Holden

27/04/16 - Alton Towers kondigde SW8 aan voor 2017

In 2017 zal het Engelse pretpark Alton Towers een grote nieuwe attractie openen: een houten achtbaan met de werktitel ‘Secret Weapon 8’. Meer concrete info is er niet bekend, buiten een gelekt mogelijk grondplan. Meer info »

© Alton Towers

Ga verder naar de volgende pagina...
Tekst: © Yelle Kleykens // GIF's: © Onderaan elke GIF