Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Resultaten Diamond ThemePark Awards 2017
Share
Auteur: Juan Martínez @ 14 Apr 17

Gisteren (13 april 2017) vond in Walibi Belgium de zevende editie plaats van de gekende Diamond ThemePark Awards, een initiatief van Parkworld.be - Zoo.be en Pretparkbeest.be, twee pret- en dierenparkengerelateerde fansites, waarbij vooral Belgische en Nederlandse parken beoordeeld worden in verschillende categorieën.

Bij het begin van elk nieuw parkseizoen, worden de Diamond ThemePark Awards bekend gemaakt die verdiend werden in het afgelopen seizoen. Meer dan 47.000 mensen brachten hun stem uit op hun favoriete park. Dat resultaat telde voor 50% mee voor de totaalscore. De andere helft wordt bepaald door de ranking van de Vakjury, die bestaat uit fervente fans uit binnen- en buitenland, die haast wekelijks vanuit hun passie de parken bezoeken en aandacht hebben voor allerlei aspecten die aan bod komen bij de Diamond ThemePark Awards.

De Diamond ThemePark Awards richten zich vooral op pretparken en dierenparken uit de Lage Landen. Met zeven Awards is de Efteling de grote winnaar. Het park werd onder meer bekroond als Beste Pretpark uit de Benelux en eindigde in de gelijknamige Europese categorie op de tweede plaats, net na Europa-Park.

Het Beste Dierenpark van de Benelux is opnieuw Pairi Daiza. Safaripark Beekse Bergen eindigde na Pairi Daiza als Beste Nederlandse Dierenpark. Beekse Bergen behaalde na Efteling de meeste prijzen, met 4 awards.

Gastpark Walibi Belgium won 3 awards en mag zich een jaar lang weer Beste Pretpark van België noemen. Aqualibi won de prijs voor beste waterpark van België. Met PULSAR, hun splash coaster, won het park reeds meerdere prijzen (waaronder die van Beste Nieuwe Attractie ter wereld, uitgereikt tijdens de grootste pretparkenbeurs ter wereld). Deze wereldpremière werd ook duidelijk gesmaakt door publiek en jury, want ze kreeg de Diamond ThemePark Award voor Beste Waterattractie van België.
Ook Bellewaerde, Bobbejaanland, Pairi Daiza en Plopsaland De Panne behaalden 3 prestigieuze awards.

Dit jaar werd op zoek gegaan naar het dierenpark met de grootste verdienste: denk maar aan wetenschappelijk onderzoek, voortplantingsprogramma’s in kader van bedreigde en zeer bedreigde diersoorten, externe projecten als ondersteuning van natuurbehoud. CRC (Centre for Research and Conservation) van Zoo Antwerpen werd verkozen als het toonaangevende park hier. Stichting Wildlife van de Libema-parken, met onder meer Beekse Bergen, werd als beste in Nederland onthaald.

De mooiste geboorte werd dit jaar door de jury bepaald. Bij het nomineren werd immers vastgesteld dat er enkele zeer unieke geboortes waren afgelopen jaar, die zowel door pers als door park enorm in de kijker werden gezet. Ze vonden het dan ook een eer om per uitzondering hiervoor drie parken te belonen (in alfabetische volgorde): de Afrikaanse Olifant in Beekse Bergen, het Amoerluipaard in Bellewaerde en de Reuzenpanda in Pairi Daiza.

De Spotlight Award ging dit jaar naar Eric Daman. Deze juryprijs is in het leven geroepen om een Belg of Nederlander te belonen omwille van uitzonderlijke prestaties, niet alleen afgelopen jaar, maar ook over een ganse carrière gezien. Als ontwerper werd Eric meermaals beloond met diverse gerenommeerde onderscheidingen. Zijn recentste creaties zoals onder meer Klugheim en Chiapas in Phantasialand, hebben de juryleden overtuigd om deze prijs dit jaar aan hem toe te kennen.

Benelux Winnaars

Beste Pretpark
BeNe: Efteling
Be: Walibi Belgium

Meest Kindvriendelijke park
BeNe: Plopsaland De Panne
Ne: Efteling

Beste Achtbaan
BeNe: Goliath (Walibi Holland)
Be: Anubis the Ride (Plopsaland De Panne)

Beste Waterattractie
BeNe: De Vliegende Hollander (Efteling)
Be: Pulsar (Walibi Belgium)

Meest Spectaculaire Attractie
BeNe: Sledgehammer (Bobbejaanland)
Ne: Wild Wings (Duinrell)

Beste Dierentuin
BeNe: Pairi Daiza
Ne: Safaripark Beekse Bergen

Mooiste Dierenverblijf
BeNe: Tijgertempel (Pairi Daiza)
Ne: Okapiverblijf (Diergaarde Blijdorp)

Leukste Avontuur in de zoo
BeNe: Bus Safari (Safaripark Beekse Bergen)
Be: Jungle Mission (Bellewaerde)

Beste Verdienste
BeNe: CRC (ZOO Antwerpen)
Ne: Stichting Wildlife (Libema)

Mooiste Geboorte (JURYonly)
Afrikaanse Olifant (Safaripark Beekse Bergen)
Amoerluipaard (Bellewaerde)
Reuzenpanda (Pairi Daiza)

Beste Waterpark
BeNe: Tikibad (Duinrell)
Be: Aqualibi (Walibi Belgium)

e-Award (BeNe)
BeNe: Efteling
Be: KMDA: ZOO Antwerpen en Planckendael

Beste Dienstverlening
BeNe: Efteling
Be: Bellewaerde

Park met de Beste Shows en Entertainment
BeNe: Bobbejaanland
Ne: Efteling

Beste Restaurant
BeNe: Poort van Azië (Diergaarde Blijdorp)
Be: Prinsessia (Plopsaland De Panne)

Beste Halloween:
BeNe: Walibi Holland
Be: Bobbejaanland

Europese Winnaars

Beste themapark: 

  • Europa-Park
  • Efteling
  • Disneyland Paris

Beste stalen achtbaan: Taron (Phantasialand)

Beste houten achtbaan: Tonnerre de Zeus (Parc Asterix)

Beste attractie (niet-achtbaan of show): The Twilight Zone Tower of Terror (Disneyland Studios Parijs)

Beste nieuw 2016: Themed Area Klugheim (Phantasialand)

Foto's: ©2017 Diamond ThemePark Awards; Parkplanet.nl; Phantasialand; Yelle Kleykens - Pretparken.be // Bron: Diamond ThemePark Awards

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.