Gisteren openden officieel de paleisdeuren van de nieuwe, overdekte familie-attractie Symbolica, een wonderlijk paleis waarin niets is wat het lijkt. Pretparken.be was er al een dagje eerder bij en brengt verslag uit van de duurste en grootste attractie in de Efteling ooit.

Opmerking: De tekst is zo geschreven dat het spoiler-niveau erg laag is, er worden geen details verteld, enkel een algemene indruk en korte algemene beschrijving van enkele belangrijke scènes. Foto's zijn in miniatuurformaat weergeven om geen duidelijke beelden mee te geven bij het scrollen doorheen het artikel. Je kan ze echter vergroten door erop te klikken. Opgelet: Helemaal onderaan staan er drie onrides van de drie tours doorheen de attractie.

Koninklijk banket

Voordat we op audiëntie mochten gaan bij koning Pardulfus in zijn Paleis der Fantasie werden we door zijn immers altijd trouwe lakei O. J. Punctuel uitgenodigd voor een koninklijk banket. Nadat we een plaats kregen toegewezen door O. J. Punctuel en de andere hofdienaars, legde Punctuel nog wat etiquetteregels uit zodat we een voortreffelijk bezoek zouden brengen aan Symbolica. En dat met de nodige humor en luchtigheid, wat we ook gewoon zijn van onder andere Nadir de Kwakzalver, gespeeld door dezelfde acteur in het pretpark. Voor wie dit moment wil herbekijken, kan onderstaande video bekijken:

Buitenwachtrij/-zone

Wanneer je de Pardoespromenade afwandelt verschijnt in de verte het imposante Paleis der Fantasie: Symbolica. Een magnifiek kasteel omgeven door veel rotsen en groen. Dat laatste fleurt het gebied enorm op en maakt het veel minder grauw dan het eerst deed uitschijnen. Op het pleintje voor Symbolica staat een fontein met bovenop een bol. Rechtsachter ligt de ingang van de nieuwe darkride. Doorheen een grote poort betreedt je de wachtrij die langs het gebouw heen door het groen kronkelt met onderweg enkele zig-zag-stukken onder grote pergola's. Op het einde van de buitenwachtrij ga je enkele trappen op om vervolgens in groepjes door de grote inkompoort van het paleis te stappen.

Binnenwachtrij

In groepjes word je in Symbolica binnengelaten. Wanneer je binnenkomt, zie je lakei O. J. Punctuel op een trap staan met een lange lijst regels in de hand die hij aan het overlopen is. Eens iedereen binnen is, start de voorshow. Tovernar Pardoes onderbreekt Punctuel en spreekt een toverspreuk uit waarna de trappen waarop de lakei staat worden betoverd.

Hierna kan je verder wandelen, naar het volgende, korte stuk wachtrij alvorens in te stappen in de attractie. Je gaat enkele trappen af en er wordt uitgelegd dat er drie tours zijn die je kan maken doorheen het paleis: Muziektour, Heldentour en Schattentour. Nadat je je keuze gemaakt hebt en correct voorgesorteerd hebt, volgt er slechts een vijftal meter wachtrij vooraleer je in kan stappen in de Fantasievaarders, de voertuigen van de darkride.

De attractie

De Fantasiavaarders nemen je mee op audiëntie bij koning Pardulfus, maar op weg naar hem komt tovernar Pardoes langs en spookt hij vanalles uit waardoor je in kamers en ruimtes belandt waar je eigenlijk niet hoorde te zijn. Zo vertrek je vanuit het station naar Almar, een oude man die de ruimte bestudeert. In deze ronde kamer hangen verschillende planeten te zweven, zijn er rondom boekenkasten en in het midden staat Almar met erachter Pardoes die je fantasievaarder betovert na zijn magische spreuk 'Ilumina Fantasia'.

Doorheen een gang ga je naar een volgende grote scène waar je in een groep van drie voertuigen kijkt naar een miniatuurwereld waarop reuzegrote vlinders neerdalen. Achteruit rij je verder en kom je uit in de Botanica, een grote plantenserre met achter het glas een diepe zee met een zeer nieuwsgierige waterbewoner. Plots gaat er wat mis en roept Pardoes je om verder te gaan naar een veiligere plek.

Hij brengt je naar een kamertje waarin een interactief spel wordt gespeeld. Want ja, de darkride is op vier plaatsen interactief gemaakt. Op de voorste rij van de voertuigen zijn twee touchscreen-schermen aanwezig waarmee je 'spelletjes' kan spelen op bepaalde punten in de attractie en het decor zo zelf kan besturen.

Nadat het 'spelletje' is afgerond rij je verder naar de volgende, imposante ruimte, een soort van bibliotheek waar een doolhof aan boekenrekken staat. Afhankelijk van de tour die je koos, ga je een andere richting uit naar een ander interactief element. Bij Muziektour kan je instrumenten bespelen, bij Heldentour kan je ridders laten vechten en bij Schattentour kan je verschillende kleuren diamanten maken. Vervolgens rijd je de opslagruimte van wijnflessen voorbij met enkele leuke effectjes en kom je aan in de finale scène waar O. J. Punctuel, Pardoes en Pardijn en uiteraard koning Pardulfus je opwachten.

Helaas weet Punctuel je te melden dat je te laat bent doordat Pardoes je overal mee naartoe heeft genomen, maar een feestelijke maaltijd staat klaar en er wordt gedanst in de balzaal. Tijdens een laatste interactief moment kan je zelf de Fantasievaarder aansturen en bepalen welke kant hij uitdraait. Wanneer je deze laatste ruimte verlaat, kom je voorbij een muur waarop jouw onridefoto te zien is in een kader. Enkele meters verder moet je uitstappen en is er een kleine souvenirshop voorzien.

Conclusie

Symbolica is een prachtige attractie waarop de Efteling zeker en vast trots mag zijn en wat een schitterend cadeau is voor de 65ste verjaardag van het park! Dat het de duurste attractie is in de geschiedenis van de Efteling kan je merken als je de attractie beleeft. Er is zeer veel tijd gestoken in de kleinste details en het maximale is uit de gebruikte technologie gebruikt.

Een vergelijkbaar ritsysteem is onder andere bij Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium te vinden, maar in de Efteling wordt het op een heel andere manier gebruikt en worden er andere toepassingen mee voltooid. Zo leggen de wagentjes niet alleen een verschillend parcours af, maar volgen zo ook een niet-doorlopend parcours. De Fantasiavaarders rijden soms een doodlopend pad in om even later achteruit terug weg te rijden. Een ander erg bijzonder en speciaal aspect is dat je soms in groepen van drie voertuigen naar scènes kijkt om na afloop samen weg te rijden. In de bibliotheekscène bijvoorbeeld rijden er zelfs zes Fantasievaarders kriskras door elkaar wat erg imposant is.

De interactiviteit die is toegevoegd aan de attractie is een beetje onduidelijk en niet 100% accuraat. Bezoekers weten niet echt wat ze moeten doen of wat van hen verwacht wordt tijdens de interactieve momenten. Mogelijks zal dit in de toekomst nog verbeterd worden door de Efteling.

Tezamen met de mooie muziek en de ontzettend veel details en knappe afwerking waardoor je iedere rit nieuwe dingen opmerkt, is Symbolica een nieuwe parel in de Efteling!

Aan het woord

“We hebben geprobeerd een onderscheidende familieattractie te bouwen, speciaal ter ere van het 65-jarig bestaan van de Efteling. Om nu te zien dat hele families naar de Efteling komen voor een rit in Symbolica, is heel bijzonder. En dan spreek ik niet alleen voor mezelf, maar vooral voor alle mensen die bij de bouw van deze grootse attractie betrokken waren”, vertelt Fons Jurgens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling.

Sander de Bruijn, hoofd van het ontwerpteam, vult aan: “Dat bezoekers verwonderd zijn door de beleving in de vele scènes van deze fantasierijke attractie is geweldig om te merken. Dit voelt voor ons als ontwerpteam alsof alle stukjes van de puzzel in elkaar vallen.”

Cijfers en weetjes

  • Investering: 35 miljoen euro
  • Duur van de rit: zeven minuten
  • Voertuig: in totaal 34 Fantasievaarders (waarvan twee voor gehandicapte gasten) met maximaal zes personen per voertuig (twee rijen van drie personen per rij).
  • Capaciteit: 1.400 bezoekers per uur
  • Minimale lengte bezoekers: Baby’s dienen zelfstandig te kunnen zitten, kinderen tot 1.00 meter mogen enkel onder begeleiding van een volwassene in de attractie.
  • Grootte: het Paleis der Fantasie is 61 x 60 m groot.
  • Staal: de staalconstructie van de attractie weegt in totaal 300.000 kg, dat is inclusief de acht torens. De grootste toren weegt 16.000 kg.
  • Hoogste punt: de hoogste toren is 20,8 meter hoog. De toren staat op het dak dat 9 meter hoog is, het hoogste punt is daarmee 29,8 meter.
  • Belangrijkste leveranciers: Heijmans, Hoppenbrouwers, Gubbels, ETF Ride Systems en Allround Dakexpert. Garner Holt Productions produceerde de animatronics in Symbolica.
  • Totale bouwtijd: het Paleis der Fantasie werd in anderhalf jaar gebouwd. Met de voorbereidingstijd erbij komt het op 2,5 jaar neer.

Onrides

Muziektour:

 

Heldentour:

 

Schattentour:

 

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens en Kris Peeters - Pretparken.be, Efteling