Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Silver Dollar City opent revolutionaire achtbaan Time Traveler in 2018
Share
Auteur: Bert Bael @ 16 Aug 17

Silver Dollar City in de Amerikaanse staat Missouri zal in 2018 een spectaculair nieuw type achtbaan van Mack Rides openen. Time Traveler – zoals de nieuwste investering gaat heten – combineert een gelanceerde achtbaan met een spinning coaster. Met drie inversies, twee lanceringen, een afdaling van 90° en een budget van 26 miljoen dollar presenteert Silver Dollar City de grootste investering sinds de oprichting van het park.

National Roller Coaster Day, de dag waarop voor het eerst een patent ingediend werd voor een achtbaan, is traditioneel een interessante dag voor Amerikaanse parken om nieuwigheden voor te stellen. Ook Silver Dollar City maakte van de feestdag in achtbaanland gebruik om hun nieuwste revolutionaire achtbaan voor te stellen. Op een grootschalig persevenement, dat ook via livestream werd uitgezonden, maakte het park hun grootse plannen bekend.

"A revolutionary coaster ahead of our time"

Time Traveler wordt gepresenteerd als "een revolutionaire achtbaan die vooruit is op zijn tijd". Grote woorden, maar niet helemaal onterecht. Het nieuwste concept van Mack Rides combineert immers twee klassieke types tot een gewaagde vernieuwende achtbaan. Enerzijds bouwt Mack hier een gelanceerde achtbaan – met twee lanceringen en drie inversies – die nog het best te vergelijken valt met Helix in Liseberg. Dat is op zichzelf al een stevig stukje staal, maar de trein op deze baan maakt het helemaal af: een achtbaantrein van vier draaiende wagentjes moet zorgen voor een unieke rit.

Ook de statistieken liegen er niet om. Het station ligt op een bergflank, waardoor de achtbaan meteen een vliegende – of eerder 'vallende' – start kan nemen. De rit begint met een val van 90°, 30 meter de diepte in. De track van bijna een kilometer gaat verder langs een dive loop, een zero-g roll en een verticale looping van 29 meter (uniek voor een spinning coaster). Twee lanceringen, één van 0 naar 75 km/u in 3 seconden en één van 48 naar 72 km/u in 3,5 seconden, zorgen onderweg voor de nodige versnellingen. De treinen zullen bovendien gewone heupbeugels krijgen voor een vrij gevoel.

Magnetisch gecontroleerde draaiende wagentjes

Mack presenteerde het concept van een draaiend wagentje op een gelanceerde achtbaan voor het eerst in Europa-Park. Daar werd in 2015 één van de wagentjes op Blue Fire vervangen door een wagon die 360° rond de eigen as kon draaien. Het bestuur van Silver Dollar City kwam toen een kijkje nemen in Duitsland en waren overtuigd van Mack Rides' concept. Toch maakte men zich zorgen dat de achtbaan te intens zou zijn voor Silver Dollar City. Het wagentje op Blue Fire kon immers zonder enige remming ronddraaien, wat zorgde voor een dolgedraaid wilde rit. Daarom werd aan Mack gevraagd om een soort rem te plaatsen op de beweging, waardoor de rollercoaster toegankelijker zou zijn voor een groter publiek. Door middel van een magnetische remvin onderaan het draaiende gedeelte van de karretjes wordt de snelheid van het spinnen enigszins beperkt.

Elke trein bestaat uit vier wagens, waarin bezoekers twee per twee, rug aan rug kunnen plaatsnemen. De drie treinen worden volledig gethematiseerd naar een steampunk-/tijdreisthema. Doordat de achtbaan een niet al te wilde beleving moet worden zullen kinderen vanaf 130 centimeter al plaats kunnen nemen in de attractie.

Bouwen tegen de klok

De voorbije weken verschenen al verschillende foto's van de bouwwerkzaamheden op ons forum. Daarop is goed te zien dat de bouw al erg ver opgeschoten is. Het station lijkt voor een groot deel afgewerkt (en was op de persvoorstelling zelfs toegankelijk voor genodigden) en de track staat voor het grootste deel recht. De eerste drop, enkele inversies en een lanceerstrook zijn alleszins al klaar. De achtbaan oogt zelfs nu al spectaculair. De nieuwste eyecatcher is gebouwd in een natuurlijk heuvelachtige omgeving, bezoekers kunnen tussen de achtbaan door lopen en de track zal zichzelf veertien keer kruisen. De opening is voorzien voor de lente van 2018.

Tekst: © Bert Bael - Pretparken.be // Foto's: Silver Dollar City // Bron: Silver Dollar City

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.