Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Minister Kris Peeters wil spreken met pretparken over defecte attracties
Share
Auteur: Kris Peeters @ 4 Okt 17

Een defecte attractie is niet alleen voor fans, maar voor alle pretparkbezoekers een grote teleurstelling teleurstellend. Zeker wanneer het net je favoriet is, of wanneer het verschillende zijn. Ook Federaal Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) merkte dit op en wil nu aan tafel met de verschillende Belgische pretparken. Dit om in de eerste plaats ervoor te zorgen dat de communicatie duidelijker is en ten tweede om eventuele compensaties te bespreken.

Eerst en vooral moeten we het verschil maken tussen gesloten en defecte attracties. Een gesloten attractie is bewust (tijdelijk) gesloten door bepaalde, meestal logische omstandigheden. Denk maar aan de winterperiode wanneer Plopsaland De Panne genoodzaakt is om zijn waterattracties te sluiten. Renovaties komen minder vaak voor gezien geen enkel park 365 dagen open is in België. Aan de andere kant hebben we de defecte attracties die door technische problemen er eventjes uit zijn. Hierbij is het vervelend voor de bezoekers omdat ze zich daar niet aan verwachten, waardoor parken al snel klachten hierover krijgen. Deze worden zelden op de website van het park gezet, maar eerder via een bord aan de ingang. 

We deden zelf de test op de websites van de Belgische pretparken en wat vonden we? Geen enkel Belgisch pretpark heeft op dit moment een toegewijde pagina aan gesloten attracties. Bij Walibi Belgium kan je echter wel enkele gesloten attracties vinden onderaan de attractielijst. "Het park wordt vernieuwd voor meer fun, volgende attracties zijn gesloten: Music Xpress, Gold River Adventure, De Keverbaan, Pony's." Opvallend is dat Tuf Tuf Club, dat naar jaarlijkse gewoonte getransformeerd wordt naar een spookhuis, niet vermeld staat, zelfs niet in de attractielijst. 

In het parkreglement vermeldt bijna elk park het volgende: "Bij regen of onweer kunnen bepaalde attracties gesloten worden. Dit geld ook in geval van technische tussenkomst en/of onderhoudsredenen. De sluiting van attracties kan in geen geval leiden tot gedeeltelijke of volledige terugbetaling van het toegangsticket." Op die manier beschermen ze zich tegenover eventuele compensaties die vaak geëist worden door bezoekers. 

Wat attracties betreft die gesloten zijn door het slechte weer, hebben sommige pretparken al een oplossing gevonden. Zo kan je in Bellewaerde voor 2 euro extra een regenverzekering nemen. "Regent het tijdens hun bezoek aan Bellewaerde, tussen 10 uur en sluitingsuur, meer dan 4mm (=1 uur hard regen), dan krijgen de verzekerde bezoekers een gratis ticket om het park op een andere dag opnieuw te bezoeken. Bij Bobbejaanland gaat het nog verder en is dit gratis bij online tickets die ten minste twee dagen op voorhand gekocht worden. Momenteel staat er wel bij vermeld dat de promotie niet meer geldig is. 

Minister Peeters was te gast in het programma "De Inspecteur" van Radio 2 en pleit echter voor meer transparantie: "Ik ben ervan overtuigd dat de consument beter geïnformeerd kan worden over de beschikbaarheid van de attracties op het moment dat tickets aangeschaft worden en dat er een redelijke compensatie kan zijn." Ook hij maakt het verschil tussen een defecte attracie, waar niemand op voorzien is, of op een attractie die al langdurig gesloten is: "Dan is de situatie volledig anders en moet er een redelijke compensatieregeling voorzien worden wanneer de consument niet geïnformeerd is". Binnenkort mogen de parken dus contact van de minister verwachten.

► Wat denk jij? Moeten pretparken beter communiceren over gesloten attracties en ook compensaties aanbieden? Discussieer hier mee op ons forum!

Tekst: © Sven Popelier - Pretparken.be // Foto's: © Vrt.be, Nico Reynders // Bron: VRT Nieuws, Radio 2, Bellewaerde.be, Bobbejaanland.be, Walibi.be, Plopsa.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.