Vandaag opent in China een nieuw deel van een allesomvattend entertainment complex en winkelcentrum. Qingdao Movie Metropolis is volgens projectleider Sherman Shi "het enige industriële film en televisie park in de wereld". Een van de attracties is wel extra bijzonder: het is een interactieve rollercoaster met Belgische technologie van Alterface! In de Qingdao Wanda coaster gaan bezoekers op avontuur in een verhaal van Chinese mythologie en moeten ze de sterkste worden!

Het nieuwe complex is iets wat we in Europa bijna niet kennen. Het Wanda Mall, waarin het pretpark gevestigd is, heeft ook nog een waterpark, een cinema, een filmcomplex, een verwelkomend plein en uiteraard winkels. Voor achtbaanliefhebbers zijn er enkele te vinden, maar de meest speciale is wellicht de Qingdao Wanda rollercoaster. Deze nieuwe achtbaan is een mix van achtbaanplezier en een interactieve dark ride. 

Ga de strijd aan met Chinese goden

Het verhaal van de attractie is gebaseerd op een oude Chinese mythe genaamd "Investiture of Gods", ofwel dus de inhuldiging van goden. Projectleider Sherman vertelt: "De grote meester en zijn generalen leiden hun volk om de tyranie te verslaan en een nieuwe dynastie in China op te richten: de Zhou Dynastie. Iedereen kijkt op naar hun grote opoffering en hun heldaftige daad. Het verhaal wordt vaak door ouders en leerkrachten verteld aan kinderen. Het komt echter zelden voor in films of op tv, maar wel in boeken. Vandaar dat we denken dat mensen benieuwd zijn hoe het er uitziet op grote schermen en als een attractie. Daarom was het een grote uitdaging om dit als een animatie verhaal tot leven te brengen." Louis Vanhomwegen, project leider van Alterface voegt toe: "Elk van de zeven scenes stellen het verhaal voor van een bekende Chinese god. Bezoekers moeten als sidekicks van de grote meester elke god verslaan om de sterkste te worden. Een schitterend verhaal met fascinerende gameplay."

Achtbaan en dark ride

De attractie onderscheidt zich niet alleen door een achtbaan met interactieve schiettechnolgie te combineren: er zijn ook geluids-, rook- en windeffecten! Nog voor je in de eigenlijke attractie stapt, kan je al in één van de twee preshowruimtes je schietkunsten trainen. Daarna wandel je door een gethematiseerde wachtrij richting het station.  Eens je plaatsgenomen hebt in één van de negen treintjes voor telkens twaalf personen, kan je het geweer in handen nemen. De treintjes en het schietconcept lijkt sterk op dat van Maus au Chocolat in Phantasialand, maar dan met extra gordels voor de coaster ervaring. Zo sta je telkens stil bij schermen om te schieten, waarna je verschillende stukjes achtbaan kan beleven. De treintjes hebben ook on board audio en extra effecten. "In de eerste scene is er bijvoorbeeld een god die een boot vernield met zijn zwaard waardoor de zitjes gaan vibreren door een buttkicker," vertelt Louis. Alle thematisatie werd verzorgd door het Chinees bedrijf Pico Beijing.

Een uitdaging met resultaat

De bouw van de attractie was geen wandeling in het park: "Het duurde ongeveer twee jaar om te bouwen," legt Sherman uit. "De grootste uitdaging was de communicatie tussen de treintjes en het Alterface systeem in combinatie met de enorme afmetingen van de attractie." Naast de oppervlakte van 25 000 m2, werd er ook in de hoogte gebouwd. Louis verklaart: "De grootste scene is 25 meter boven de grond gebouwd waardoor we extra aandacht moesten schenken aan de veiligheid. Gezien we het enige niet-Chinese bedrijf waren bij het project kregen we veel steun van Pico die de coördinatie verzorgde." Sherman prijst ook het professionalisme van Alterface: "Dankzij het systeem van Alterface is de attractie stabiel en functioneel met alle vereisten van Wanda". Wie deze attractie met een staaltje Belgisch vakmanschap zelf wil gaan ontdekken, moet wel een ticket boeken naar Qingdoa wat op anderhalf uur vliegen ligt van Shanghai. 

© Tekst: Sven Popelier - Pretparken.be / Foto's en Bron: Alterface