Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Vijf parken die onherkenbaar veranderd zijn sinds 2001
Share
Auteur: Ignace Woinin @ 27 Mei 18

Denk even terug naar 2001 - Parkengroepen waren nog niet zo alomtegenwoordig als vandaag, maar Six Flags heerste al wel over een flink deel van Europa. De grootste achtbaan van Europa was de Pepsi Max Big One, Expedition GeForce was nog net geverfd en Six Flags Belgium opende de deuren. Legendes als Anton Schwarzkopf en Eddy meeus verlieten ons, de Gebirgsbahn en de Grand Canyon Bahn brandden af en een klein Limburgs Toverlandje deed voor het eerst zijn poorten open. Best een bewogen jaar!

Waar zijn de tijden gebleven, denk je nu. En als je in één van de pretparken rondloopt die je toen misschien ook al bezocht, zul je vaak genoeg dingen herkennen uit die goede oude tijd. Maar soms is er bitter weinig over uit deze periode, en soms bijna niets. Dat doet de vraag reizen: welke parken zijn het meest veranderd sinds 2001?

 

Plopsaland de Panne

Als we hadden vergeleken met Meli-park, was het contrast nog groter. Maar nu hebben we 2001 als anker genomen en daar houden we ons aan!

In 2001 vierde Plopsaland zijn eerste verjaardag. Alle grote attracties toen waren overblijfselen van de Meli-periode, op de Vleermuis na: deze is ondertussen het park uit. Net als nog meer symbolen van de Meli: het sprookjesbos, de tuinen, de Volière, de Vergulden Fazant, de Monorail, Panoramic... De lijst is eindeloos. De enige grote attracties die je zowel nu als toen in het park vind/vond zijn de Boomstammetjes, de Rollerskater, het Bos van Plop en de Parktrein. Maar zelfs de Rollerskater doet niet meer denken aan de knalgele baan met het kartonnen stationsgebouwtje dat er in 2001 stond, en de parktrein kent vandaag de dag ondanks het korte traject heel wat meer stops.

Indrukwekkender dan wat er niet meer is, is wat er is bijgekomen: een moderne, grootse ingang met bijbehorend plein (waarvan het grootste deel toch nieuw is sinds 2001), grotere achtbanen en vooral een veel groter aanbod in molens. De paar themagebieden die al die tijd hebben overleefd zijn er eigenlijk enkel maar mooier op geworden met nog meer details: de Ploptuin van 2001 is allesbehalve de Ploptuin van nu. Hetzelfde geldt voor heel het park.

Djurs Sommerland

Niet elk park hoeft van eigenaar te veranderen om grote veranderingen teweeg te brengen. Sommige zijn onherkenbaar, puur door de groei in attracties die ze hebben doorgemaakt sinds 2001.

Dit Deense park - bekend van zijn oneindigende reeks investeringen jaar na jaar - was in 2001 een groot uitgevallen speeltuin. De enige grotere attracties waren een bootvaart, log flume en een rapid river. Het park kende slechts één achtbaantje - een kindercoaster - en kende voor de rest vooral veel doe-attracties.

Dat klinkt niet bepaald als het achtbaanparadijs én volwaardige themapark dat Djurs Sommerland vandaag de dag is. In 2002 opende hun eerste grotere achtbaan, Thors Hammer, en sindsdien zijn ze niet meer te stuiten. Vandaag de dag zijn Piraten, Juvelen en Skatteøen geliefde coasters voor veel fans - het is ongelofelijk van hoe ver dit park komt. Een Deens succesverhaal dat hopelijk vele parken inspireerd!

Thorpe Park

Misschien wel de meest drastische transformatie op deze lijst. Thorpe Park was eind jaren negentig een braaf familieparkje met twee kleinere achtbanen, enkele waterattracties en vooral een groot aanbod voor kinderen. Het is bijna ongelofelijk dat dit park is uitgegroeid tot het meest thrill-geconcentreerde park van Europa, maar het is toch gebeurd. Toen de Tussauds groep op aanraden van John Wardley het park aankocht, was hun visie duidelijk: ze wilden geen concurrent voor dat andere familiepark nabij Londen in hun portefeuille, Chessington World of Adventures. Bijna elke familiaal gerichte attractie ging in de jaren die volgden het park uit. Behalve van aanbod en sfeer, veranderde het park ook van doelgroep. In 2002 opende het park zijn eerste grote achtbaan, Colossus. Deze coaster kaapte het wereldrecord voor meeste inversies weg en was slechts de eerste van de grote achtbanen in het park. Een flinke Intamin rocket, twee B&M's en een Eurofighter met horrorthema volgden terwijl alle kinderattracties het park druppelsgewijs uitgewezen werden. Vandaag blijven er enkel nog de twee kleinere achtbanen over (beiden met een andere look, dus veel herkennen zal je hier niet doen!), samen met de waterattracties en een paar opvullers.

Phantasialand

Moeten we deze zelfs nog uitleggen? In 2001 had je drie opties als je Phantasialand wilde bezoeken: je kon gaan en een ritje maken op de Gebirgsbahn, je kon gaan en de Gebirgsbahn zien afbranden, of je kon gaan en teleurgesteld kijken naar de Gebirgsbahn waar je nooit meer in zou gaan. Maar ook van de rest van het aanbod schiet er verassend weinig over. Sinds 2001 nam het park afscheid van zijn sprookjesbos, twee van de grote darkides, twee Log Flumes, enkele themagebieden en zelfs de monorail. Het park verwijdert de laatste jaren systematisch oudere delen om ze te vervangen door moderne topattracties, en het resultaat doet nooit denken aan wat er eerder stond. Achtbaan afgebrand? We zetten er een Rapid River! Langdradige darkride gesloopt? Twee achtbanen! Een stelletje kleine boomstammenbanen afgebroken? We zetten er één van de meest majesteuze waterattracties van Europa! Het resultaat is een ongelofelijk knap park waar zelfs bezoekers die er twee jaar eerder al kwamen vaak de weg kwijt zijn. De meeste attracties van voor 2001 - met uitzondering van Mystery Castle, die het park nog steeds domineert qua skyline - zijn oftewel onder de grond verstopt of hebben een ingang die moeilijk te vinden is voor degenen die het park niet kennen. We kunnen ons allemaal inbeelden hoe het park er in nog eens zeventien jaar uitziet!

Toverland

Een vreemde eend in de bijt, maar toch verdient Toverland een plek op deze lijst. Het parkje was gloednieuw in 2001 en hoewel de meeste attracties uit het openingsjaar nog steeds op hun plek staan, kreeg dit hele gebied - het Land van Toos - een herthematisering mee. Binnenkort dient deze eerste 'hal' van het park niet meer als entreegebied en gaat er één van de laatste herkenpunten uit het openingsjaar verloren.

Wie nu Toverland bezoekt, zeker zonder kleine kinderen, heeft waarschijnlijk zeer weinig interesse in deze eerste hal. Het park heeft een opmerkelijke groei gekend. Behalve een tweede hal vind je er nu twee - binnen een maandje drie - volwaardige themazone's met grote topattracties. Als je nu door Toverland loopt is het moeilijk om je voor te stellen dat het allemaal begonnen is met één groot uitgevallen weerbestendige speeltuin.

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.