Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
7 Europese achtbanen die sneller gaan dan in België met de auto is toegestaan
Share
Auteur: Jan Van Nespen @ 29 Jun 18

Vaak vliegen de snelheidsrecords voor achtbanen ons om de oren. Het zijn veelal voor de meeste mensen weinig zeggende cijfers. Maar wat als we ze eens naast snelheden leggen die we gewend zijn uit ons dagelijks leven: de ons wel bekende bordjes die we overal in België vinden met daarop 30, 50, 70, 90 en 120km/u. Deze laatste is de maximaal toegelaten snelheid op Belgische autostrades en sommige gewestwegen. In dit artikel onderzoeken we hoe je tijdens een achtbaanrit sneller kan gaan dan toegelaten in België.

Op achtbaangebied is er in België voorlopig nog geen enkele achtbaan die deze limiet overschrijdt. Onze snelste achtbaan is Pulsar in Walibi, die met haar 101km/u de enige Belgische baan is die de kaap van de 100km/u haalt.

Om “Belgische boetes-achtbanen” te verzamelen moeten we dus naar het buitenland.

Snel in Rust

De waarschijnlijk voor de meeste Belgen makkelijkste manier om eens “te snel te rijden” is een tripje naar het Duitse dorpje Rust, waar je in Europapark met een ritje op de 73m hoge hypercoaster Silver Star een topsnelheid van 127km/u haalt. Uiteraard is dat slechts een momentopname beneden aan de first drop. Bij een trajectcontrole zou je nog steeds geen problemen hebben maar bij een Belgische flitspaal onderaan de first drop zou je 53€ armer zijn.

In het noorden van Duitsland staat nog een achtbaan die precies even snel gaat: Schwur Des Kärnan in Hansa Park. Deze baan heeft dezelfde hoogte als Silver Star en is wat korter dan deze laatste, maar wel spectaculairder qua ritverloop, met onder andere een vrije-val-effect en een inversie, een zogenaamde heartline roll.

Nog een klein beetje sneller gaat Stealth in het Engelse Thorpe Park bij Londen: hier word je in minder dan 2 seconden tegen 128,7km/u op een horizontaal vlak gelanceerd alvorens een 62,5m hoge top hat te bedwingen. Het snelheidsgevoel is hier door de enorme versnelling aan het begin van de rit groter dan in traditionele achtbanen met een kettinglift.

Spanje houdt van snelle achtbanen

Een trip naar Spanje en meerbepaald Port Aventura World in Salou kan je nog meer “Belgische snelheidsboetes” bezorgen: 3 van de 4 achtbanen in deze top 7 staan namelijk op hun grondgebied!

Op plaats 4 staat Shambhala, net als Silver Star een B&M Hypercoaster, maar ééntje met nog indrukwekkendere statistieken. Deze haalt 134km/u. De baan is ook een lust voor het oog en werd heel mooi gethematiseerd naar een Himalaya-expeditie.

Voor plaats 3 wandel je richting ingang in hetzelfde park, waar Furious Baco staat, een supersnelle wingcoaster van de Zwitserse bouwer Intamin die je op 3,5 seconden lanceert naar 135km/u. De baan geniet jammer genoeg een niet al te beste reputatie voor zijn ruwe ritverloop. Het is ook een baan die zijn maximale snelheidseffect haalt uit het feit dat men bijna de hele tijd rakelings over de grond raast, vlak boven een wijngaard en heeft wel een heel leuk thema.

De tweede snelste achtbaan van Europa is momenteel nog in testfase en opent wellicht zeer binnenkort. Daarvoor moet je wel even een tripje maken naar Zator nabij Krakau in Polen: Hyperion is een hypercoaster van Intamin rides en krijgt een first drop van maar liefst 80m hoog, waarbij de fabelachtige snelheid van 142km/u zal bereikt worden, goed voor een boete van 125,00€ in België. De verwachtingen voor deze achtbaan zijn dan ook zeer hoog gespannen.

Zware overtreding: Red Force

Wil je echter de grootste snelheidsboete verzamelen dan keer je maar beter terug naar Spanje, waar je op een steenworp afstand van de nummers 3 en 4 in deze lijst de achtbaan Red Force terugvindt. Deze monsterachtbaan bevindt zich in Ferrari Land, het tweede pretpark van Port Aventura World. De in 2017 geopende achtbaan wordt aan niet minder dan 180km/u gelanceerd alvorens een top hat te beklimmen van maar liefst 112m hoog.

Als je in deze baan zou geflitst worden in België zou je behalve een boete tot 4.000,00€ een verval tot recht op sturen bekomen van minstens 8 dagen en mogelijks een intrekking van je rijbewijs. Don’t try this at home dus, een trip naar Spanje is goedkoper, leuker én veiliger!

Tekst: © Jan Van Nespen - Pretparken.be // Bron: Rollercoaster Database 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.