Dierenpark Paizi Daiza blijft maar investeren en heeft haar zinnen nu gezet op het halen van ijsberen naar het park. Als alles volgens plan gaat, komt er een groot, nieuw dierenverblijf dat plaats moet bieden aan een koppel ijsberen. Het park stapt dan meteen in het Europese kweekprogramma en hoopt op nakomelingen!

Wie in België ijsberen wil bewonderen, kan momenteel enkel terecht in het Waalse dierenpark Monde Sauvage. In Vlaanderen is de laatste ijsbeer verdwenen in 2004, toen de Zoo van Antwerpen besloot om haar laatste ijsbeer te laten vertrekken. Als het aan Paizi Daiza ligt, komt daar binnenkort echter verandering in, want het park zou graag deze prachtige dieren in huis halen, en wel om mee te kweken.

In concreto heeft het park plannen ingediend om een heuse nieuwe "koele" wereld van maar liefst 7000 m² groot te bouwen. En koel mag je letterlijk nemen, want aangezien ijsberen leven op locaties waar het niet warmer wordt dan 14 graden, hebben de ingenieurs een grote 'ijsgrot' uitgetekend waar de temperatuur altijd rond het vriespunt zal liggen. Het complex zou bestaan uit een perk van 3900 m² waarlangs de bezoekers de witte beren langs alle kanten kunnen bewonderen, alsook uit een binnenverblijf waar ze wat meer privacy hebben. Hiermee zou Pairi Daiza dan één van de grootste ijsberencomplexen van Europa hebben, groter dan dat van de pioniers in Duitsland en Nederland, aldus woordvoerder Hubert Van Slembrouck.

Indien het project groen licht krijgt, zal de verantwoordelijke van het Europese Programma voor de Bescherming en Voortplanting van Ijsberen beslissen welke ijsberen naar Brugelette kunnen komen. Het park voorziet plaats voor één mannetje en één vrouwtje en wil graag kweken om zo de bedreigde diersoort een handje te helpen.

Het park wacht momenteel op de resultaten van het openbaar onderzoek. Als er geen bezwaren zijn, kunnen de plannen voor het nieuwe ijsberenverblijf eind augustus uitgewerkt worden. Wanneer de stedenbouwkundige aanvraag is goedgekeurd, kunnen de werken beginnen. Het nieuwe themagebied, het achtste, zou de naam 'La Terre du Froid' krijgen. Een concrete opleverdatum wordt momenteel nog niet naar voor geschoven.

Tekst: © Juan Martínez - Pretparken.be // Foto: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Bron: Het Nieuwsblad