Alton Towers presenteert twee "duisternis-gerelateerde" nieuwigheden voor komend seizoen. Het Engelse attractiepark verbouwt een oude darkride tot een betalende Dungeon-attractie en biedt eveneens een nieuwe overnachtingsmogelijkheid aan. 

Het Engelse Alton Towers vernieuwt ook komend seizoen. Het attractiepark van het dorpje Alton krijgt een betalende Dungeon (letterlijk "kerker"), een horrorattractie van het type dat moederbedrijf 'Merlin Entertainement' ook elders uitbaat. Daarnaast breidt het themapark haar overnachtingsmogelijkheden uit. De nieuwigheden volgen snel op, nadat houten achtbaan 'Wicker Man' in 2018 opende. Die baan was van degelijke middenklasse en werd overgoten met een overhyped thematisch sausje van ritueel vuur, een eer die dit jaar ook Colossos in zusterpark Heidepark te beurt valt. Wellicht moet het park nog steeds wat goedmaken na het ongeluk met the Smiler en de aansluitende besparingsrondes.

Stargazing pods
Het bestaande overnachtingsaanbod wordt dit jaar uitgebreid met 102 'stargazing pods'. Dat zijn een soort veredelde kampeertenten uitgestald op een grasveld. Er is elektriciteit, wifi en verwarming, maar verder zijn de hutjes ontdaan van alle luxe. Er is net voldoende plaats voorzien om niet vanaf de deur in één van de vier bedden te moeten springen. Voor stromend water, toilet en douches moet je naar een gemeenschappelijk sanitair blok. Wie bij de romantische naam verwacht vanuit zijn bed naar de sterrenhemel te kunnen staren is er helaas aan voor de moeite: het dak van de hutjes is ondoorzichtig en het kleine venstertje zet in dat verband ook niet veel zoden aan de dijk.

Avonturiers daargelaten is het verkoopsargument van de pods de budgetvriendelijke prijszetting. Alton rekent £88 (ongeveer €102) in het laagseizoen, oplopend tot een stevigere £123 (ongeveer €143) in het hoogseizoen. Voor die prijs krijg je een afhaalontbijt, gratis parking en lakens aangeboden. Een handdoekenpakket wordt aangeboden tegen betaling. Volgens de website van het park krijg je de tweede parkdag gratis bij het boeken van een overnachting, wat doet vermoeden dat de eerste betalend is. Een rondje gratis minigolf is wél inbegrepen.

Dungeon

De dungeon van Alton Towers wordt een variant op een beproefde succesformule die moederbedrijf Merlin Entertainement ook in andere Engelse steden en in andere landen uitbaat: een mix van interactieve shows met special effects en acteurs met doorgaans heel wat elementen uit de griezelkunst. De volledige tour neemt 45 minuten in beslag. Onderweg passeren bezoekers een dokter en een folteraar. Specifiek voor Alton Towers zijn ook een veroordeling door de bisschop van Stafford en een passage langs de woonst van de heks van Burslem, waar geesten rondwaren. Die heks is volgens een lokale legende een zekere Molly Leigh met een merel als huisdier. De snode vrouw riep middels zwarte magie onheil over de dorpelingen af. Ze zou er zelfs voor verantwoordelijk zijn dat de lokale dominee meer dan drie weken dronken rondliep. Haar geest zou na haar dood zijn blijven dolen rond haar huis.

Alton Towers Dungeon werd in recordtijd opgebouwd in en rond de ruimte van de voormalige Charly and the Chocolate Factory-darkride. Diens ritsysteem werd eveneens gerecycleerd en ook The Black River (voorheen de chocoladerivier) maakt deel uit van de beleving. Bij de shows wordt gebruik gemaakt van een drie-muren-systeem, waarbij enkel de drie muren waar gasten naar kijken gedecoreerd zijn en de vierde muur zwart wordt gelaten. Er wordt ook gebruik gemaakt van geureffecten. In totaal zullen er per uur 8 groepen tot de dungeon worden toegelaten. Acteurs moeten na een opleiding van 240 uur de perfecte balans kunnen maken tussen huiver en plezier. Voor de attractie heb je behalve een duur entreekaartje voor het park nog een extra kaartje nodig van maar liefst £7,5 ter plaatse of £5 in voorverkoop. Houders van een premium abonnement van het park mogen per bezoek één keer gratis naar de Dungeon.

Lichtpuntjes

Het park moet zelf beseft hebben dat er zo wel wat veel verduisterd werd, dus kwam het ook nog met enkele verlichtende vernieuwingen en aanpassingen. Er komen twee extra Frog Hoppers met Peter Rabbit-thema en een nieuwe show met Teletubbies. Ook de bestaande frog hopper blijft volgens de facebookafdeling van het park op post. Daarnaast werden de gebeden van vele coasterliefhebbers verhoord en wordt het VR-luik dat ooit met veel bombarie aan flying coaster Air/Galactica werd toegevoegd dit seizoen alweer naar de prullenbak verwezen. Alton towers opent vanaf 23 maart de deuren. Tarieven en openingsuren kan je terugvinden in onze parkgids.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Alton Towers // Bron: Alton Towers, Towerstime