In het eerste deel kon u lezen wat de impact van Troy geweest is op de bezoekersaantallen. Maar hoe tevreden is het management over de attractie? Welke nieuwe attracties en evenementen kunnen we nog verwachten? We vroegen het aan Lian Lempens in dit tweede deel van ons gesprek.

TPV: Bent u tevreden over Troy als attractie?

Hij is perfect en valt beter mee dan verwacht. Het was toch wel spannend toen we er voor de eerste keer ingingen. Ik heb immers al eens eerder meegemaakt dat we over een attractie zoveel geweldigs gehoord hadden, namelijk, de Twist en Turn, inderdaad een unieke en leuke familieattractie maar als bezoeker doe je die slechts 1 keer. "Leuk" is gewoon niet goed genoeg voor Toverland.

TPV: Vindt u dat Troy past bij het familiepark Toverland?

 

Meer kinderen dan ik gevoelsmatig had verwacht, durven in Troy. Je staat daar toch naar een geweld te kijken waarvan je denkt 'wow, wat is dat hoog', maar ik denk zelf dat de drempel ook minder hoog is omdat Troy bij Toverland staat en niet bij Walibi World. Bezoekers weten dat Toverland niet zomaar iets zal neerzetten waar je groen uitkomt. Het is wel stoer om papa's te zien die met de kinderen erin gaan en dat je dan de papa's er even enthousiast ziet uitkomen dan hun kinderen. Dat coasterfans hem ook leuk vinden, dat is eigenlijk het grootste compliment dat je kunt krijgen. De reacties tijdens de ERT voor coasterfans op 29 juni 2007 zeiden me meer dan genoeg. Het meest kritische publiek dat je hierin kunt zetten... Als zij het al tof vinden, dan geldt dat ook voor al die andere bezoekers...

TPV: We zien een duidelijke groei in aantal en omvang van de publieke evenementen die Toverland organiseert. We zien dit meer en meer parken doen. Is dit onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek of gewoon meedoen met de trend?

Aan de ene kant wil je organiseren WANT dat is parkkwaliteit. Je wil toch wat extra's te bieden hebben,  aan de andere kant, zijn de kosten-baten wel belangrijk. Daar zijn we wel kritisch over. Je mag je nooit helemaal laten leiden door het zakelijke, emotie mag alsjeblieft ook nog voorgaan, maar het moet wel in balans blijven.

TPV: Mogen we in de nabije toekomst nog nieuwe evenementen verwachten?

Ik had laatst een gast aan de lijn en die kwam met het voorstel om een nieuwjaarsopenstelling te doen. Ik vond dat een heel apart idee. Geen idee of we ons daar ooit aan gaan wagen, maar avond-kinderen-vuurwerk-drank zijn zo van die associaties die je meteen door het hoofd flitsen.

De eerste vuurproef die we hebben, dat is het LVK, dan kunnen we daadwerkelijk uitvinden, wat 3000 carnavalsvierende Limburgers doen met het park tijdens de avonduren. Dat vindt plaats eind januari. Het Limburgs Vastelaovesleedjeskonkoer 2008 organiseert de finale in het Magic Forest van Toverland. Vanaf 18h komen 3000 carnavalisten supporteren voor hun finalist. Het is de eerste maal dat Toverland voor zoveel volwassenen de poorten opent tijdens de avonduren. Het kan uitlopen tot de kleine uurtjes. We hebben al wel feesten gehad voor 500-600 mensen. Die wandelen ook pas om 01h buiten en we hebben daar nog nooit problemen mee gehad.  We zijn benieuwd...

TPV: In het laatste deel kijken we even in de toekomst. In een persartikel verschenen berichten van een zweeftoestel, maar het was nog niet zeker of er dit zou komen... In hoeverre zijn er nog plannen voor dit zweeftoestel? Over welk type attractie ging het hier?

Wiegand was de bouwer voor deze attractie (dezelfde bouwer als de Woudracer) maar hij zal er in 2008 niet komen. Het ging over de Wie-Flyer die op sommige fora verschenen is. We hebben hele leuke andere plannen. Maar niet iets waar jij je van in de handen gaat wrijven. Nee, geen high thrill, maar wel meer aandacht voor beleving. Een stukje uitbreiding thema. En zoals het er nu naar uitziet, kunnen we dat ook redelijk snel naar buiten brengen. Hoe en wat we van plan zijn. En dat gaat absoluut heel erg leuk worden. Dat is gewoon weer een passend jasje, weer een echt nieuw iets waar je van denkt, verdorie, hoe komen ze daar weer bij? Geen giga-investering, wel een investering. Ik ben benieuwd of ik jou over de streep krijg om ook mee te doen. Ik dénk het wel. Jij doet dat wel. Het moet er staan voor de zomer. Momenteel wordt er nog gekeken bij de leverancier wat de mogelijkheden zijn, wij intern zijn nog een stukje script aan het schrijven, van wat kan, hoe ver gaan we? Heel gefaseerd of meteen gas erop en zetten we het meteen goed neer. Het wordt bekend gemaakt eind januari, midden februari. Het wordt alleszins een nieuwe indoor-beleving.

TPV: Er zijn geruchten opgedoken over de derde fase met opnieuw een Vekoma achtbaan. Voor wanneer is deze derde hal gepland? Zijn er al concrete plannen voor?

Er zijn concrete plannen voor, in 2010, uiterlijk 2011 moet die er staan. En qua invulling, zijn er inderdaad diverse leveranciers, we hebben hier wat grotere namen rondlopen die ook weten dat er een derde fase komt en die graag met je meedenken. Als dat GCI is, natuurlijk zet die dan zijn ding centraal. Met in het achterhoofd, ach, er kunnen nog wel wat dingen om heen. Ja, lijkt me logisch. Het land van Toos bijvoorbeel;  in de eerste fase is daar niks neergezet dan de achtbaan van Vekoma en de rest van de attracties moest daar omheen passen. Dat het gerucht van de Vekoma er is, dat snap ik, maar inhoudelijk hebben we het zelf nog niet bepaald. Wel ook weer ideeën, de kant waar we naartoe op willen gaan, en we zijn ook geïnspireerd door de trip naar Orlando van afgelopen november. Dan zou je bijna denken, dat komt van de beurs maar dat is het dit keer niet. Wat we nu voor ogen hebben, dat zijn goede elementen bij elkaar van wat we gezien hebben.  Zomaar dingen kopiëren, dat zullen we niet doen, daar houden we niet zo van.

TPV: Op verschillende fora werd een B&M als de ultieme droom van Mr. Gelissen aangehaald. Is dat zo?

 

Mr. Gelissen is begonnen met:

"Ik wil iets in de recreatie en er moet een achtbaan in"

dan

"We moeten nog een achtbaan"

dan

"We moeten een houten achtbaan"

nu

"en een B&M, heel stoer"

Incredible Hulk vond ik bijvoorbeeld wel geen goede B&M... Die rammelde... Daar houd ik niet van... We willen een achtbaan "Like riding a Cadillac on a Highway" . Daarom hebben we ook GCI uitgekozen voor de bouw van Troy. Dat is 1 van de dingen, dat weet ik absoluut zeker, of er nu een B&M komt binnen 20 of 10 of 3 jaar, je weet het niet, dan zal dat wel 1 van de voorwaarden zijn. Het moet soepeltjes zijn.  Dat is soms een punt van kritiek dat we krijgen op Troy, dat hij te soepel is, maar wij vinden dat net super belangrijk.

TPV: Bij Troy heeft u veel aandacht besteed aan de theming en ik vind die persoonlijk heel geslaagd. Is het de bedoeling dat u in de toekomst hetzelfde niveau aanhoudt?

 

Graag. Op dat gebied zie je Toverland langzaam volwassen worden. Dat betekent dat we ook in de toekomst aandacht zullen moeten hebben voor bvb het land van Toos. Want je merkt gewoon, dat het steeds een stapje hoger gaat. Wat wij met het Troy-gebied hebben gedaan, is ontzettend slim. Dat is met de minimaalste middelen, die er op dat moment nog beschikbaar waren, er het maximaal mogelijke uit gehaald. Niet alles wat wij bedacht hadden is doorgegaan, maar we hebben wel rekening gehouden met hoe we verder kunnen in de toekomst met dat gebied, met de poorten en dat een attractiegebied niet alleen een voorkant heeft, maar ook een achterkant kan krijgen.

TPV: Er bestaat een spijtige trend in de pretparkwereld. CDA - StarParks - Parques Reunidos, ze kunnen stuk voor stuk een bod doen aan Mr. Gelissen... Zou hij kunnen toehappen?

Daar is geen sprake van. Er zit te veel eigen ziel in. Ik geloof zelf, je investeert op lange termijn, niet op korte termijn. We hebben een heel goede club van vaste medewerkers. En er zijn er een paar die echt het verschil maken. Haal dat hart eruit en dan ben ik benieuwd wat het geeft. Dat zou ik ontzettend jammer vinden. Mr. Gelissen is een heel goede zakenman, maar die kijkt ook verder. Toverland investeert zich rot, Toverland is het paradepaardje van Mr. Gelissen en niet eventjes zijn melkkoe en dat scheelt heel erg veel. Alleen uiteindelijk als je er zo ontzettend veel insteekt, ga ik ervan uit dat je dat ooit op de lange termijn wilt terugkrijgen. Maar haal er die ziel uit en dan weet ik zeker dat er mensen gaan lopen.

TPV: Maar het is spijtig genoeg wel de tendens

Ja, en het vervelende is, het publiek houdt het voor geen meter bij en het is doorstart na doorstart na doorstart. Het enige wat je links en rechts leest en hoort en ziet, zijn van die flauwe flarden en uiteindelijk, de gast wordt er niet beter van en dat is eeuwig zonde.  Zo kan je de reputatie van een park op heel korte termijn kapot maken.

Mag ik u hartelijk danken voor dit interessant gesprek. We wensen u alvast de allerbeste wensen voor 2008 en alle jaren die daarop volgen...