Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Waar komen de boomstammetjes vandaan?
Share
Auteur: Vincent De Vriendt @ 16 Jun 09

Tijdens de zomermaanden is het er steeds lang aanschuiven geblazen, maar na een ritje verlaten enkel lachende gezichten de uitgang. Boomstamattracties zijn dan ook ontzettend populair bij het grote publiek en staan bij heel wat bezoekers zelfs helemaal bovenaan op het lijstje. Pretparken.be ging op zoek naar het ontstaan van één van de meest geliefde attracties in de pretparkwereld.

Gebaseerd op uniek transportsysteem

Boomstamattracties zijn gebaseerd op een uniek transportsysteem waarbij hout en boomstammen door middel van een rivierstroom van de kapplaats naar een houtzagerij drijven. De zogenaamde ‘Log Flumes’ worden aanschouwd als een goedkoop en milieuvriendelijk transport over het water. Anno 2009 staat de term ‘Log Flumes’ vooral bekend als omschrijving voor de populaire attracties in pretparken.

Het concept van de boomstammetjes


De boomstamattracties zijn dan wel gebaseerd op het transportsysteem, toch zijn ze heel wat spannender. Passagiers nemen plaats in een boomstam dat zich vervolgens dankzij een sterke stroming een weg baant door het vaarkanaal. Het parcours wordt onderbroken door één of meerdere transportbanden die de boomstam naar een hoger niveau brengen. Eenmaal op het hoogste punt aangekomen volgt er spoedig een snelle afdaling naar een waterreservoir. Wanneer de op volle snelheid gekomen boomstam het water raakt, volgt er een indrukwekkende splash waarbij de passagiers nat worden. Het fijne is dat niet alle passagiers even nat worden. Dat maakt de attractie enigszins onvoorspelbaar en net daarom zo leuk.

Arrow en Six Flags over Texas

De eerste moderne log flume werd ontwikkeld door Arrow Development. De Amerikaanse onderneming werd in de eerste plaats met zijn indrukwekkende achtbaanportefeuille, maar drukte eveneens zijn stempel op de pretparksector dankzij de boomstamattracties.
In 1963 opende Six Flags Over Texas de eerste log flume, El Aserradero. De attractie was zo’n gigantisch succes dat het park een tweede opende in 1968. Tot op vandaag is El Aserradero nog steeds operatief in het park.

Ook achterwaarts

Boomstamattracties in verschillende parken komen steeds op hetzelfde neer. Je gaat omhoog en uiteindelijk naar omlaag met een watersplash tot gevolg. Toch heeft men een leuk element ontwikkeld om de rit extra spanning te geven, namelijk het draaiplatform. Sommige boomstamattracties waaronder Flash Back in Walibi Belgium beschikken over een draaiplatform. Hiermee is het mogelijk om de boomstam rond te draaien. Zo kan men een achterwaartse rit/drop realiseren wat het voor de passagiers des te spannender maakt.

Boomstamattracties in Europa

Europa herbergt een schat aan boomstamattracties. Zowel grote topparken als kleine charmeparkjes bieden bezoekers de nodige verfrissing op warme dagen. Vaak lijken de boomstamattracties op elkaar, maar af en toe springt er toch eens één uit. In Mirabilandia gebruikt men niet de standaard boomstammen, maar werden de logs gethematiseerd naar auto's. In Tripsdrill stapt men dan weer in een bad en in Parc Astérix neemt een Menhir de bezoekers mee. Ondanks die verscheidenheid komt het toch steeds op hetzelfde neer: een nat pak! Tekst en Foto's: Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.