Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Kinderland: het concept dat anderen inspireerde
Share
Auteur: Nick Jespers @ 

Midden jaren '90 pakte Bobbejaanland volt trots uit met een nieuw en uniek concept. Grote overdekte speelruimtes waren toen immers niet, of toch niet in dergelijke omvang, te vinden. We ontdekken het Kinderland van toen, van nu en wat de mogelijke toekomst kan zijn.

Helemaal achteraan in Bobbejaanland vinden we sinds 1995 Kinderland. Het gebouw geeft onderdak aan een tiental mechanische attracties, verschillende klim- en klauterattracties, enkele horecapunten – waarvan de grote meerderheid nooit (meer) open is - en een heus theater waar regelmatig shows plaatsvinden. Kostprijs was destijds zo’n slordige 300 miljoen Belgische frank (7,5 miljoen euro).

De opening van Kinderland werd verspreid over drie jaar. Vanaf 1995 konden bezoekers kennis maken met de gelijkvloerse verdieping van Kinderland, in 1996 volgde de tweede fase en kregen de bezoekers de kans om op exploratie te gaan op de tweede verdieping en in 1997 werd tenslotte ook de derde verdieping afgewerkt en geopend.

Doorheen de jaren groeide Kinderland uit tot een plaats waar kinderen uren konden doorbrengen, zeker op momenten dat het weer het niet toeliet om het grote aantal buitenattracties voor kinderen te doen.

Een succesvol idee

Het concept achter Kinderland is behoorlijk eenvoudig. Het is een grote speelruimte waar je geen last hebt van regen, koude wind of andere pretbedervers tijdens je dagje pretpark. Het idee was eenvoudig, maar was bij opening vrij uniek en zeker in de beginjaren erg succesvol.

Het succes van Kinderland wist verschillende parken dan ook te overtuigen om uit te pakken met een gelijkaardig concept. Vaak werden de nieuwe ‘Kinderlanden’, gebouwen die nog grootser werden aangepakt, door bijvoorbeeld het toevoegen van verschillende achtbanen of kleinere thrillrides. Pretparkgroepen of nieuwe spelers in het pretparklandschap vonden ook inpiratie in het concept om een gloednieuw, volledig overdekt park te openen buiten de grenzen van een bestaand park.

Wuze Town in Phantasialand, Toverland in het Nederlandse Sevenum of Plopsa Indoor in Hasselt en binnenkort in het Nederlandse Coevorden zijn maar enkele voorbeelden van succesvolle indoorparken of –gebieden die de kaas voor een groot deel bij Kinderland van Bobbejaanland gehaald hebben.

Clowns de baas in Kinderland

Kinderland is nog steeds één van de meest doorgedreven gethematiseerde gebieden dat we tot op heden in Bobbejaanland kunnen vinden. Het centrale thema in het overdekte speelparadijs is het circus, en alles wat daar bij komt kijken. Clowns, trapezeartiesten, gekke spiegels, leeuwentemmers,... je kan het zo gek niet verzinnen of je komt het tegen in Kinderland!

Het pronkstuk van het overdekte speelparadijs is echter de indrukwekkende dubbeldek carrousel. De orgelmuziek dat je tijdens de rit op deze dubbeldek carrousel hoort is het nummer ‘Paardenmolen’ van Bobbejaan Schoepen! Daarnaast kan je op de beschilderde platen op de overige draaimolens enkele elementen van het vroegere Bobbejaanland vinden, zoals bijvoorbeeld de Parachute Tower of de Mississippi-boot die jaren over het meer van Bobbejaanland voer.

Stier maakte plaats voor leeuwen

Tot einde jaren ’80 bevond er op de huidige locatie van Kinderland, helemaal achteraan in Bobbejaanland, enkel een rodeostier in een tent. Deze rodeostier werd verplaatst en kreeg later nog een plaatsje in het saloon, aan de Paardenarena, onder de evenemententent om dan vervolgens definitief uit het park te verdwijnen in 2009(op aandringen van de huidige Spaanse eigenaar).

Daarnaast was het grootste deel waar het huidige Kinderland staat zelfs onbebouwd en maakte het deel uit van het meer waaraan de DreamCatcher – of toen de Air Race – in is gebouwd. Om Kinderland te realiseren werd het meer dus iets kleiner en leek Air Race plots niet meer zo groot door de imposante omvang van Kinderland.

Het Theater van de lach

De afgelopen jaren kregen heel wat nationale en internationale clowns de kans om hun ding te doen op het podium, dat zich bevindt nabij de glijbaan op de gelijkvloerse verdieping. Opmerkelijk is echter dat Kinderland al sinds de opening beschikt over een groter podium aangevuld met zitplaatsen in tribunevorm, op de tweede en derde verdieping. Dit theater is echter nooit gebruikt geweest of mogelijk enkel in de beginjaren.

Op de locatie van het podium vinden we tegenwoordig een speeltuin voor de allerkleinsten. Deze  speeltuin is sinds 2006, het jaar waarin van de verandering van Air Race naar DreamCatcher, niet meer zo populair doordat de speeltuin niet zichtbaar staat aangegeven in Kinderland, net zoals bepaalde andere zaken op de bovenste verdiepingen. Door de verandering van ‘de vliegtuigjes’ naar de door indianen geïnspireerde achtbaan, verdween ook de tunnel tussen Kinderland en de attractie die dienst deed als uitgang voor Air Race.

Gesloten wegens...

Na de overname van Bobbejaanland door de Spaanse groep Parques Reunidos bleef Kinderland de eerste jaren onveranderd. De bezoekerscijfers van het park kelderden echter en dat reflecteerde ook in Kinderland.

Van drukte was er amper nog sprake, waardoor enkele spijtige beslissingen werden genomen. Heel wat van de bewegende, rondtollende clowns bewogen plots niet meer en als klap op de vuurpijl werd zelfs de derde verdieping volledig afgesloten. Al enkele jaren ‘wegens onderhoudswerkzaamheden’, al kan je hier natuurlijk heel wat vraagtekens bij plaatsen.


 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.