Ook deze week organiseert Pretparken.be een wedstrijd in samenwerking met Slagharen. Vul drie vragen juist in en doe een gokje op de schiftingsvraag. Misschien win jij wel een ticket om samen met drie andere vrienden naar Slagharen te trekken.

Deze wedstrijd loopt tot en met 12 september 2010. Veel succes!

Slagharen, een persoonlijke terugblik

 

Als klein manneke hebben mijn ouders mij enkele keren mee genomen naar “Ponypark Slagharen”, een vakantie die voor mij natuurlijk geweldig was. Het park is sinds dien veel veranderd.

 

 

Die veranderingen beginnen met de naam, en tevens ook waar het hart van het park lag. Ponypark Slagharen heet tegenwoordig immers “Attractiepark Slagharen”. Vroeger was er achter in het park een hal waar diverse paarden (steeds afwisselend) een parcours volgden. Voor paardenliefhebbers, maar ook voor kleine ventjes zoals ik was het heel tof om op de rug van dat dier een simpel parcours af te leggen. Tegenwoordig zijn deze paarden echter vervangen door een elektrische paardenbaan, zoals we die ook wel in andere parken terug vinden. Het park richt zich dan ook in zijn geheel minder op paarden, maar het wild-west-thema is er natuurlijk nog steeds.

Dat het park minder met paarden doet is ook te merken aan de stunt show, die direct naast eerder genoemde hal lag. Drie keer per dag vond hier een "Western Stunt Show" plaats en alle 3 de keren met een ander verhaal en andere stunts. Hier kwam het wilde westen tot leven, met gangsters die uit een brandende gevangenis werden bevrijdt, broeders die elkaar van de strop wisten te redden, en woeste indianen die de blanken scalpeerden. Uitgevoerd door een Amerikaans stuntteam merkte ik als klein jochie al dat er sprake was van “voice acting” (al kende ik deze term toen natuurlijk nog niet). Dat mocht en kon de pret echter niet drukken. In het weekje dat we in de zomer vertoefden, zat ik vrijwel elke dag naar deze adembenemende show te kijken. Tegenwoordig is deze show niet meer. In de koepel van het gebouw bevindt zich nu een darkride “Wild West Adventure”. Met een rond bootje vaar je in een rustige rit door diverse wild west scenes, waar ook de nodige special effects niet in uitblijven. Een darkride van een enorm hoog niveau trouwens, zeker voor zo’n klein park. Deze darkride hoeft niet onder te doen voor bijvoorbeeld Sneeuwwitje of Peter Pan in Disneyland Paris.

Verder is deze hoek vooral flink opgelapt, maar veel oude bekenden staan er nog steeds. De looping star heeft een nieuw kleurtje en andere treinen, (gelukkig) nog steeds met heupbeugels. Deze achtbaan was mijn eerste 'overkop' ervaring en het was mijn vader die bluf gebruikte om mij er in te krijgen. Toen we de lift opgingen en ik rechts naast me de looping steeds verder onder me zag komen vroeg hij waarom ik zo beteuterd keek. Ik hoor de woorden nog voor me alsof het gisteren was.

De kabelbaan draait nog steeds lustig zijn rondjes richting de andere kant van het park, de kabels hangen echter al heel wat slapper dan vroeger, wat niet gek is gezien de leeftijd. De mainstreet die naar de andere kant van het park loopt is ook flink opgeknapt, maar het idee blijft hetzelfde. De grootste verandering in deze zone valt pas te merken aan boord van de monorail. Waar deze vroeger nog langs spiegels reed, die het effect gaven alsof een andere trein op je af kwam, rijdt deze nu doorheen leuk aangekleden en beschilderde scenes, waardoor deze monorail al bijna een darkride lijkt te worden.

De andere kant van het park, rondom de inkom is flink aangepakt. De meeste attracties herken ik nog wel van vroeger. Tegenwoordig heeft men alles echter enorm mooi ingepakt in de toepasselijke thematisatie van het wilde westen. Waar de wachtrij van de log flume vroeger nog een tent was, is dit nu een mooie schuur geworden. Ook de achtbaan in deze hoek (een Tivoli Large van Zierer) is vervangen door een rollerskater van Vekoma (het grote model), uiteraard ook hier met de nodige thematisatie erbij. Enkele attracties zijn verplaatst of bij gekomen, waar onder een best aardige freefall tower, die met zijn 40meter nog onverwacht pittig is. Op de plaats waar vroeger een enorme kettingcarrousel stond, is nu een uitkijktoren. Een ietwat zinloze investering naar mijn idee, gezien deze toren nu direct naast een andere bekende staat: een reuzenrad, dat een aardig stukje hoger is dan die toren. Ik vermoed echter dat dit een opgeknapte en versimpelde versie is van de zeppelin’s die vroeger boven het park zweefden. Hoewel de zeppelin’s waar je in zat een leuke meerwaarde gaven aan de attractie (voor mij als kind toch) was dat feitelijk ook niet meer dan een uitkijktoren en het zou best eens kunnen dat beide attracties even hoog zijn.

 

Het buitenbad aan deze kant is ook weg. Onder andere een vrije val toren heeft de plaats ervan in beslag genomen. Ook de eerder genoemde kettingmolen staat nu op deze plek. Een goede zet, want voor zover ik me kan herinneren is dat buitenbad zelden tot nooit gebruikt. Vakantiegasten hadden immers toegang tot het veel toffere indoor bergbad, dat volledig in stijl van de noordpool was aangekleed, echter met het belangrijke verschil dat het hier natuurlijk wél warm was.

Het “Traum Schiff” draait nog steeds zijn rondjes ondersteboven, en ook de round-up is nog een oude bekende, waar ik nog steeds liever niet in stap.

Zo is Attractiepark Slagharen nog steeds een park dat voor ieder wat wils biedt, of het nu jong of oud is. De sfeer is er de laatste jaren echter enorm verbeterd, dankzij het vele werk dat gestoken is in de aankleding van het park. Niet alleen voor wild-west fans blijft dit park een enorm toffe bestemming om een weekje op vakantie te gaan.

Voor mij blijft Slagharen toch hun oude slogan eer aan doen: “For the best, of Wild West”.

 

Vraagjes

 

 

 

 

Uw informatie:

Volledige naam:
Straat en nummer:
Plaats:
Leeftijd:
E-mail adres:
Telefoonnummer:

 

Tekst: © 2010 André Bormans
Foto's:
© 2010 Jeroen De Koninck - Pretparken.be, © 2010 Kris Peeters - Pretparken.be